Eetu Hartikainen on harvinainen teekkari vappuna: "Ei ole tullut monta samanlaista vastaan"

Eetu Hartikainen kävi innokkaimpien joukossa opiskelijatapahtumissa ja sai ensimmäisenä teekkarikasteen Tampereella. Hartikainen teki urotyönsä juomatta ollenkaan alkoholia.

vappu
Kolme superteekkaria ennen teekkarikastettaan
Olga Teräväinen, Eetu Hartikainen (keskellä) ja Paavo Virtanen saivat vappuna teekkarikasteen ensimmäisinä.Terri Niemi / Yle

Tamperelainen opiskelija Eetu Hartikainen on superfuksi. Se tarkoittaa sitä, että hän on kerännyt täydet fuksipisteet. Hän on ollut ensimmäisen opiskeluvuotensa aikana käytännössä kaikissa mahdollisissa teekkarien opiskelijabileissä ja -tapahtumissa.

Superfuksit kulkevat vappukulkueen kärjessä ja pääsevät kastautumaan ensimmäisenä Tammerkosken teekkarikasteessa. Niin myös Hartikainen tänään muutaman opiskelutoverinsa kanssa.

Toinen superfuksi Olga Teräväinen sanoo, että superfuksi käy keskimäärin joka kolmas päivä teekkaritapahtumassa. Täysiin pisteisiin pääsemiseksi pitää myös opiskella ahkerasti ja käydä mallilukujärjestyksen kursseilla.

Välissä pitäisi myös ehtiä nukkua.

– En juo alkoholia ollenkaan. Se helpottaa. Ei ole krapulaa, Eetu Hartikainen kuvaa.

Teekkarikasteen aikana Eetu Hartikainen joi alkoholitonta kuohujuomaa.

– Vielä alas, hän huusi koskeen kastautuvassa korissa ja joi pullon suusta.

Uutta kulttuuria

Teekkareita kastetaan Tammerkoskessa
Paavo Virtanen, Ukri Blinnikka, Olga Teräväinen ja Eetu Hartikainen viihtyivät kylmässä Tammerkoskessa pitkään.Anu Leena Koskinen / Yle

Teekkarien vappuun on perinteisesti kuulunut railakas juhliminen. Automaatiotekniikkaa Tampereen teknillisessä yliopistossa opiskeleva Hartikainen kertoo tahtoneensa luoda uudenlaista teekkarikulttuuria.

– Se oli tavoitteena. Ei ole tullut monta samanlaista kuin minä vastaan tapahtumissa.

Hartikainen kertoo, ettei ole juonut alkoholia lukuun ottamatta kahta maistiaishörppyä abiristeilyllä.

– Mitään isoa "syytä" absolutismiin ei oikeastaan ole. En vain ole nähnyt tarpeelliseksi juoda missään yhteydessä. Yläasteella ja lukiossa absolutismia ihmeteltiin melko paljon, mutta nyt TTY:llä valintani on ymmärretty paremmin.

Hartikaisen mukaan kaikki tekevät omat päätöksensä. Hän on päättänyt olla absolutisti.

– Kyllähän tästä hyviä keskusteluja saa uusien tuttavuuksien kanssa syntymään, mutta harvemmin enää tulee negatiivista palautetta aiheesta. Ihmiset kysyvät, miksi en juo. Sanon, ettei huvita. Ei siitä ole ollut ongelmaa.

Hänen mukaansa juomattomuus on huono tekosyy olla osallistumatta juhlintaan.

– Ilman viinaakin voi olla hauskaa, Hartikainen sanoo.

Myös uusi rehtori kastettiin

Teekkarit kastoivat vappuna myös uuden Tampereen yliopiston vastavalitun rehtorin Mari Wallsin.

Tätä nykyä Luonnonvarakeskuksen johtajana toimiva Mari Walls aloittaa uudessa tehtävässään elokuussa.

Tampereen uuden yliopiston rehtori teekkarikasteessa
Tuleva rehtori Mari Walls kastettiin vihreässä haalarissa. Mukana korissa myös kunniateekkari Tiina Äijälä, Tampereen teknillisen yliopiston yllioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Lassi Mäkinen ja pääsihteeri Jukka Koivisto.Anu Leena Koskinen / Yle

Walls otti ilon irti kasteesta ja kastautui kokonaan Tammerkoskessa. Vesi oli hänen mukaansa yllättävän lämmintä.

Tampereen yliopistot ja ammattikorkeakoulu yhdistyvät uudeksi korkeakouluyhteisöksi ensi vuoden alusta lähtien.

Wallsin mukaan yhdessä opiskelijoiden kanssa luodaan uudet perinteet. Hänen mukaansa edessä on pohdinta siitäkin, kastetaanko jatkossa kaikki uudet Tampereen yliopiston opiskelijat teekkarien tapaan.

Teekkarikasteella on Tampereella pitkät perinteet. Sitä seuraa keskustassa runsaslukuinen yleisö. Tänä vuonna sateinen ja kolea sää hieman verotti yleisömäärää.

Korjaus kello 15.24. Kuvatekstiin lisätty, että Lassi Mäkinen on Tampereen teknillisen yliopiston yllioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja.