Väärennettyjen lääkkeiden pääsyä apteekkeihin aletaan torjua uudella järjestelmällä

Vielä ei ole tietoa siitä, nostaako muutos lääkkeiden hintoja.

lääkeväärennökset
Tullin takavarikoimia lääkkeitä.
Tullin takavarikoimia lääkkeitä.Tulli

Viimeistään ensi vuoden helmikuussa jokaisella uudella lääkepakkauksella on oma tunniste. Koodi skannataan ennen kuin se luovutetaan asiakkaalle.

Järjestelmä tarkistaa, että toimitettava lääkepakkaus löytyy kansallisesta tietokannasta ja on aito. Samalla apteekin tietojärjestelmä tarkistaa, että lääke on sitä, mitä asiakkaalle tulee toimittaa. Suurin osa reseptilääkkeistä tulee järjestelmän piiriin.

Koko Euroopan laajuinen uusi lääkevarmennusjärjestelmä on tarkoitettu torjumaan väärennösten pääsyä lailliseen jakeluketjuun eli lääketukkuihin ja apteekkeihin.

Suomen Lääkevarmennuksen toimitusjohtajan Maija Gohlke-Kokkosen mukaan laskun maksaa lääketeollisuus. Hän on myös Lääketeollisuus ry:n palkkalistoilla erityisasiantuntijana.

– Järjestelmän pyörittäminen on valtavan iso hanke. Järjestelmä Euroopan tasolla kustantaa noin sata miljoonaa euroa vuodessa. Jokainen lääkeyritys on joutunut tekemään merkittäviä panostuksia omien tuotantolinjojen päivittämiseen, jotta tiedot ja koodit pakkauksiin saadaan.

Hän kertoo, että lainsäätäjän tarkoitus on ollut, etteivät kustannukset siirry kuluttajan maksettaviksi.

– Lääketeollisuuden on katettava kustannukset kokonaan. Tällä hetkellä tällaista hintakeskustelua ei ole käyty. Mikä se käytännön tilanne on, niin luulen, että sitä on tässä vaiheessa aika vaikea arvioida.

Suomessa on tavattu vasta vähän väärennöksiä

Suomessa laillisesta jakeluketjusta on löytynyt väärennöksiä kaksi kertaa. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea veti vuonna 2014 pois markkinoilta sairaalassa rinta- ja mahasyövän hoidossa käytettyjä lääkkeitä, joiden asiakirjat ja tuotehistoria olivat väärennettyjä.

Myös toinen Suomen tapaus koskee syöpälääkettä. Viime vuonna maahan tuotiin erä lääkkeitä, joiden pakkausmerkinnät oli väärennetty. Tarkemmat selvitykset ovat edelleen käynnissä.

Fimean laatuongelmat-jaoston jaostopäällikkö Johanna Linnolahti kertoo, että Suomen jakelujärjestelmä ehkäisee jo nykyisellään tehokkaasti lääkeväärennösten pääsyä laillisille markkinoille. Suurin osa väärennöksistä myydäänkin esimerkiksi netissä ja katukaupassa.

– Pääosa Suomen markkinoille tulevista lääkkeistä tuodaan alkuperäisen myyntiluvan haltijan organisaation kautta. Se tarkoittaa sitä, että jakelija ja markkinoija ovat samaa organisaatiota kuin valmistaja, joten sillä on intressi varmistaa, että lääkkeet ovat aitoja.

Rikollisten välikäsien toiminta vaikeutuu

Pakkauksiin tulevat sinetit varmistavat sen, että tukkuri ei pakkaa aitoihin laatikoihin väärennettyä valmistetta. Koodit estävät sen, että tukkukauppaan voitaisiin tuoda väärennetty erä lääkkeitä, mitä tapahtuu joissakin Euroopan maissa.

– Sitä järjestelmä ei edelleenkään estä, jos joku tekee rikollista toimintaa lääketehtaalla jäämättä viranomaisvalvonnassa kiinni ja pakkaa väärennöksiä aitoihin pakkauksiin, Linnolahti sanoo.