Yle seurasi vappupuheita: "Nyt riittää", julisti Li Andersson Rautatientorilla, Terho ja Soini varoittivat sosialismista

Hallitus- ja oppositiopuolueet nokittelivat tiistaina perinteisissä vappupuheissaan. Yle koosti tähän artikkeliin päivän merkittävimmät kannanotot.

politiikka
Perinteinen Helsingin työväen ja vasemmiston vappukulkue järjestäytyi Hakaniemen torilla Helsingissä vapunpäivänä 1. toukokuuta 2018.
Perinteinen Helsingin työväen ja vasemmiston vappukulkue järjestäytyi Hakaniemen torilla Helsingissä vapunpäivänä.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Uudellamaalla vappu tarjosi koleaa keliä mutta kymmeniä poliittisia puheita tihkusateessa. Puheiden potpuria on täydennetty pitkin päivää, kun uusia puheita pidettiin.

SDP:n Rinne: hallitus lisää eriarvoisuutta

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puhui Heinolassa ihmisten eriarvoistumisesta kummunneesta vuoden 1918 sisällissodasta sekä SDP:n kultakaudesta hyvinvointivaltion rakentamisessa sotien jälkeen.

– Eriarvoisuuskehityksen pysäyttäminen on, kuten sata vuotta sitten tapahtumista oppineena voimme todeta, investointi tulevaisuuteen.

– Me olemme luoneet maan, jossa satamatyömiehestä voi tulla – ja on tullutkin – yliopistotohtori ja Tasavallan Presidentti ja maan, jossa jokainen voi vaikuttaa äänestämällä riippumatta siitä, mikä hänen sukupuolensa tai varallisuusasemansa on.

Rinne syytti jälleen hallituksen lisänneen eriarvoisuutta muun muassa julkisen alan työntekijöiden lomarahaleikkauksilla, työttömien ja pienituloisten tukien jäädytysten tai leikkausten seurauksena.

– Seurauksena railo työssä olevien ja työelämän ulkopuolisten välillä kasvaa rajusti. Samaan aikaan erityisesti suurituloisten ihmisten verotusta on kevennetty.

Keskustan Kaikkonen: Kuin piru olisi irti

Pääministeripuolue keskusta vastasi jo aamulla hallitusta kolme vuotta ryöpyttäneelle "rakkaalle kilpakumppanilleen" eli SDP:lle vastavälikysymyksellä. Siinä syytettiin SDP:tä pelottelusta.

– Kun kuuntelee johtavien sosiaalidemokraattien puheita, tuntuu, että tässä maassa on suorastaan piru irti, sanoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen Uudellamaalla pitämässään puheessaan.

Kaikkonen ilmoitti tekevänsä pääoppositiopuolueen puheenjohtajalle Antti Rinteelle samalla tiettävästi historian ensimmäisen vastavälikysymyksen.

– Mikä on SDP:n vaihtoehto työllisyyden parantamiseksi? Miksi SDP:lle eivät käy mitkään uudistukset, joilla ihmisille on todistetusti saatu töitä ja jotka sitä kautta osaltaan hillitsevät eriarvoistumista, Kaikkonen kysyy.

Rinne: Verorahoilla työllisyystoimiin

Suoraa vastausta ei Rinteen puheessa tullut, vaan Rinne kertoi SDP:n sijoittavan "luottamuksen säilyttämiseen" työmarkkinoilla: keinoja olisivat maksuton varhaiskasvatus 3-vuotiaille, maksuton toisen asteen koulutus sekä perhevapaa- ja sosiaaliturvauudistus.

Investointeihin käytettäisin verorahaa puolueen uuden vero-ohjelman mukaisesti.

–Mikään yhteiskunnallinen uudistus, investointi tulevaisuuteen ei ole ilmainen. Kaikkiin pitää käyttää rahaa, yhteisesti kerättyä verorahaa.

"Tee itsellesi" välikysymys, keskusta

Ensimmäisten joukossa Kaikkoselle vastasi aamulla Akaassa Viialan torilla puhunut tamperelainen kansanedustaja Pia Viitanen.

– Keskustan olisi syytä tehdä välikysymys itselleen, Viitanen sanoi.

– Vinkkinä Kaikkoselle voisi sanoa, että SDP:n vaihtoehtobudjetti ja esitykset mm. maksuttomasta toisesta asteesta, yleisturvasta ja monista muista uudistuksista löytyvät kätevästi SDP:n kotisivuilta, Viitanen vastasi.

Siniset varoittelee sosialismista

Vappu työn juhlana sekä parantunut työllisyysaste olivat Sinisen tulevaisuuden ministereiden ykkösteema sosiaaliministeri Pirkko Mattilasta puolueen puheenjohtajaan Sampo Terhoon.

– Sinisen tulevaisuuden ollessa nyt ensi kertaa hallituksessa on työllisyysaste korkeimmillaan 90-luvun laman jälkeen, Terho sanoi.

– Nykyhallituksen kolmen vuoden aikana jo lähes 90 000 suomalaista on päässyt töihin. Työministeri Lindström voi tosiaankin ansiosta juhlia vappuaan, Terho jatkoi.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho piti vappupuheen Helsingissä vapunpäivänä tiistaina 1. toukokuuta 2018.
Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho piti vappupuheen Helsingissä vapunpäivänä tiistaina 1. toukokuuta 2018.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Mattila puhui aamupäivällä Oulussa, Terho piti vappupuheensa Mannerheiminpatsaalla iltapäivällä Helsingin keskustassa, muutaman metrin päässä vasemmiston vappupuheista Rautatientorila.

Vappunakin Terho ja ulkoministeri Timo Soini varoittelivat sosialismin perään haikailusta.

– Karl Marxin syntymästä on 200- vuotta. Kommunismin ja sosialismin ideat ovat mennyttä maailmaa. Vallankumousromantiikalla ei pitkälle pötkitä, Soini kirjoitti aamuisessa kannanotossaan.

– Sosialismi luo kurjuutta ja kurjuus luo sosialismia. Tämä on se kierre, joka meidän pitää Suomessa pystyä katkaisemaan, jotta maamme voi mennä eteenpäin ja kansalaisten elämä parantua, Terho sanoi.

PS ja Halla-aho Snellmanin patsaalla

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho piti vappupuheen Snellmanin patsaaalla Helsingissä vapunpäivänä 1. toukokuuta 2018.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho piti vappupuheen Snellmanin patsaaalla Helsingissä vapunpäivänä 1. toukokuuta 2018.Jussi Nukari / Lehtikuva

Perussuomalaiset puhui tuttuun tapaan Suomen Pankin ja J. V. Snellmanin patsaan edessä. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho syytti hallitus- ja vasemmistopuolueita ristiriitaisesta tavasta hoitaa maahanmuuttopolitiikkaa.

– Maahanmuutto on aihekokonaisuus, jossa teot ja tavoitteet ovat lähes kaikilla puolueilla jyrkässä ristiriidassa keskenään.

Halla-ahon mukaan perussuomalaisia pidetään virheellisesti ilkeinä, koska ne toimivat maahanmuuttopolitiikassa johdonmukaisemmin.

– Todellisuudessa perussuomalaiset on käytännöllinen puolue. Ja laskutaitoinen.

Ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnan helpottamisessa vasemmisto ja oikeisto on Halla-ahon mukaan löytänyt nyt toisensa, vaikka Suomessa pitäisi toimia, kuten Ruotsissa sosiaalidemokraatit ovat väläyttäneet.

– Kuvaava onkin, että Suomen porvarihallitus vaatii Ruotsin virheiden toistamista, Ruotsissa sosiaalidemokraatit ovat ilmoittaneet palauttavansa saatavuusharkinnan, jos voittavat ensi syksyn valtiopäivävaalit.

SAK & Li Andersson Rautatientorilla

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson osallistui Helsingin työväen ja vasemmiston vappukulkueeseen Helsingissä vapunpäivänä 1. toukokuuta  2018.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson osallistui Helsingin työväen ja vasemmiston vappukulkueeseen Helsingissä vapunpäivänä.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsingissä vasemmiston vappumarssi kulki Hakaniemestä Rautatientorille.

Vastikään palkankorotusten puoluesta mieltään osoittaneet lastentarhanopettajat, tasa-arvo ja pätkätyöläiset ovat vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin puheen pihviä. "Nyt riittää", Andersson toisti Rautatientorilla moneen otteeseen.

– Jo riittää! Suomi tarvitsee tasa-arvoherätyksen, niin hallituskabineteissa kuin työmarkkinapöydissä.

Andersson syytti hallitusohjelmaa "ennätyksellisen nais- ja tasa-arvovihamieliseksi".

– Sipilä, Orpo ja Terho tietävät aivan hyvin, että Suomessa on edelleen voimakkaasti sukupuolen mukaan eriytyneet työmarkkinat. He tietävät, että naisen euro on täällä edelleen vajaa. Silti heidän johtama hallituksensa on päättänyt vähät välittää tasa-arvosta.

SAK:n Eloranta: pikkuyrityksistä irtisanotuille koulutusta

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ilmaisi puheessaan huolen yhteiskunnallisen luottamuksen ja neuvottelukeinojen arvostuksen hapertumisesta.

–Luotto politiikkaan ja poliitikkoihin, yhteisten asioiden hoitoon ja hoitajiin on vähäistä. Yhteiskuntapolitiikan helppoheikeillä markkinat vetävät, mutta vastuullisesti, sopimalla ja sovitellen asioita hoitavat tahot koetaan menneen maailman edustajiksi.

Kehysriihessä hallitus esitti irtisanomisen helpottamista pienistä, alle 20 työntekijän yrityksistä.

Eloranta esittää vastineeksi nykyistä pidempää muutosturvakoulutusta myös pikkuyrityksistä irtisanotuille. Nyt kuukauden mittainen irtisanomisturva kuuluu 30 työntekijää isommista yrityksistä irtisanotuille.

–Tulevaisuudessa muutosturvan piirissä on oltava myös pienempien yritysten työntekijät ja sen piiriin on päästävä merkittäväsi lyhyemmällä työsuhteella kuin nykyisin. Muutosturvakoulutuksen on oltava nykyistä selvästi pidempi ja se on toteutettava pääosiltaan irtisanomisajalla.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta puhui Helsingin Rautatientorilla vapunpäivänä 1. toukokuuta 2018
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta puhui Helsingin Rautatientorilla vapunpäivänä.Vesa Moilanen / Lehtikuva

SDP ja keskusta nokikkain

– SDP ei lepää ennen kuin nuorten työehtojen heikennykset on haudattu, avasi vantaalainen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vappupuheensa.

Lindtmanin mukaan hallituksen aikeet helpottaa nuorten palkkaamista määräaikaisiin työsuhteisiin on tuorein esimerkki hallituksen epäoikeudenmukaisten päätösten pitkässä listassa. Muita ovat muun muassa koulutus- ja opintotukileikkaukset.

Näiden sijaan Lindtman tarjoaa maksutonta toisen asteen koulutusta, sosiaaliturvauudistusta ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamista.

Keskusta syytti suurpääoman johtajia varkaudesta

Viime viikonlopun valtuustokokouksessa Lahdessa keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä toi puheessaan esille keskustaa alkiolaisena, vähäosaisista huolehtivana puolueena.

Vappupuheessaan Antti Kaikkonen jatkoi samaa linjaa. Kuten siniset, keskusta toi esille hallituskauden 90 000 työllistynyttä.

Kaikkonen kiitti työntekijöitä sekä pieniä ja keskikokoisia yrityksiä työelämän joustoista, joiden ansiosta Kaikkosen mukaan Suomen työllisyys on saatu nousuun.

Kaikkonen kuitenin soimasi pörssiyritysten johtajia siitä, miten palkat ja edut ovat paisuneet samalla kun ihmisiä on irtisanottu.

– Liian monen suuren pörssiyrityksen ylimmässä johdossa on eletty lähestulkoon kuin kleptokratiassa, ”varkaiden vallassa”. Näiltä setelimiehiltä joutuu vakavasti kysymään, että ”miten meni noin niinku omasta mielestä?, Kaikkonen lateli.