Herätys: Pariisin marssilla mellakoitiin, suomalaiset elintarvikkeet kiinnostavat Aasiassa, sateet liikkuvat yli maan

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Lähes 200 ihmistä on pidätetty Pariisissa vappupäivän mielenosoitusmarssin ympärillä tapahtuneissa mellakoissa. Kuva: Christophe Petit Tesson / EPA

Pariisin vappumarssi muuttui mellakaksi

Pariisissa lähes 200 ihmistä on pidätetty vappupäivän mielenosoitusmarssin mellakoissa. Perinteinen ammattiyhdistysten johtama vappumarssi muuttui väkivaltaiseksi, kun marssijoiden joukkoon liittyi noin 1 200 mellakoitsijaa. Ranskan poliisi oli jo etukäteen varautunut siihen, että ääriryhmittymät saattavat osallistua perinteikkäille vappumarsseille.

Mobiilisovellukset voivat muuttaa liikennesuunnittelua kaupungeissa

Jo nyt käytössä olevien, liikkumista helpottavien kännykkäsovelluksien odotetaan muuttavan autoilua ja muuta liikkumista. Kaupunkisuunnittelussa tämä tarkoittaa, että muun muassa parkkipaikkojen käyttöä joudutaan miettimään uudelleen. Suomea pidetään tällä hetkellä maailman ykkösenä älyliikenteen hyödyntämisessä. Yksi kiinnostuksen kohde on Whim-sovellus.

Suomalaisella Whim-sovelluksella pystyy maksamaan kaupunkipyörän ja muun julkisen liikenteen pääkaupunkiseudulla. Lisäksi sovelluksen avulla voi tilata taksin tai vuokrata auton. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Kananmunia, sianlihaa ja jopa sian spermaa viedään Aasiaan

Suomen elintarvikevienti on päässyt hyvään vauhtiin. Suomalainen tauditon ja antibiootiton elintarvike on saanut jalansijaa etenkin Aasian markkinoilla. Esimerkiksi laitilalainen munapakkaamo Munax laajentaa munajalosteittensa vientiä Japaniin ja Hong Kongiin. Se käy neuvotteluja myös Etelä-Korean kanssa. Business Finlandin toimialajohtaja Esa Wrang sanoo, että ruokaturvallisuus on yksi Suomen ehdoton vientivaltti kaukaisemmillakin markkinoilla.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Saavatko poliisijohtajat syytteen alaistensa leväperäisestä valvonnasta?

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ilmoittaa tänään aamupäivällä, syytetäänkö korkeaa poliisijohtoa Helsingin poliisilaitoksen tietolähteiden valvonnan laiminlyönneistä. Epäiltynä ovat entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin poliisilaitoksen entinen poliisipäällikkö Jukka Riikonen ja nykyinen poliisipäällikkö Lasse Aapio, joka toimi aiemmin apulaispoliisipäällikkönä.

Kuvassa vasemmalta lukien entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin poliisilaitoksen poliisipäällikkö Lasse Aapio ja Helsingin entinen poliisipäällikkö Jukka Riikonen. Kuva: AOP ja Yle

Sää on varsin vaihtelevaa

Pilvisyys on keskiviikkona enimmäkseen runsasta. Pohjois-Lapissa on paikoin selkeää, kertoo meteorologi Toni Hellinen. Voimakas sadealue liikkuu maan etelä- ja keskiosan yli koilliseen. Katso tarkemmat sääennusteet Ylen sääsivulta.

Kuva: Yle