1. yle.fi
  2. Uutiset

Brittisatiirikko teki mustan komedian Neuvostoliiton hirmuhallinnosta – "En osaisi keksiä mitään yhtä absurdia kuin Trump tai Brexit"

Venäjällä kielletyn The Death of Stalin -elokuvan ohjaaja Armando Iannucci kertoi Yle Uutisille, miksi Donald Trump ja Brexit ovat satiirikolle tukala paikka.

elokuvat
The Death of Stalin elokuvasta kohtauskuva.
Stalinin kuolema on Armando Iannuccin ohjaama satiiri Stalinin kuoleman jälkeisestä valtataistelusta. Elokuva on kielletty Venäjällä.Oy Atlantic Film Finland AB

Rappukäytävässä käy vilske, kun sotilaat raijaavat Stalinin listalle joutuneita rekkoihin yön pimeydessä. Yhdessä eteisessä iäkäs herra antaa vaimolleen viimeisiä ohjeita, kun ovelta kuuluu kolkutus.

Oven takana odottaa yllätys. Miliisin sijasta käytävässä seisoo pukumies, joka pyytää kapellimestaria kiirehtimään. Stalin haluaa saada nauhoituksen jo päättyneestä konsertista.

Historian julmuuksilla irvaileva The Death of Stalin -elokuva saa Suomen ensi-iltansa perjantaina. Elokuvan ohjaaja, poliittisen satiirin mestari Armando Iannucci vastaa puhelimeen Los Angelesista.

– Toivon elokuvani opettavan jotain historiasta. Se, että meillä on demokratia, ei tarkoita, että se olisi jotain pysyvää. Jotkut ajattelevat, että sille pitäisi olla joku vaihtoehto. Tämä elokuva on minun vastaukseni: kas tässä yksi vaihtoehdoista, mitäs pidät?

"Stalin on kuollut!"

Diktatuurit kohtelevat kansalaisiaan mielivaltaisesti. Siksi totalitaristisen arjen absurdius luo muhevan pohjan komedialle, oli tekijänä sitten Charlie Chaplin (Diktaattori, 1940) tai Sacha Baron Cohen (Diktaattori, 2012).

Ei siis ihme, että myös yksi aikamme lahjakkaimmista satiirikoista oli jo pitkään pyöritellyt ajatusta tarinasta, jonka pääosassa oli keksitty nykyaikainen diktaattori.

Sitten hän törmäsi ranskalaisten Fabien Nuryn ja Thierry Robinin sarjakuvaan La mort de Staline (2012).

– Luettuani sarjakuvan mietin, miksi ihmeessä tekisin keksityn tarinan. Totuus on niin paljon hullumpi!

Sekä elokuva että sarjakuva alkavat Neuvostoliiton hirmuhallitsija Josif Stalinin kuolemasta. Itse tarina kuvaa kuolemaa seurannutta vainoharhaista valtakamppailua, josta ei käänteitä ja kohellusta puutu.

Valtikkaa tavoittelevaa Stalinin lähipiiriä esittää elokuvassa vakuuttava koomikko-ensemble: Nikita Hruštšovina nähtävästä Steve Buscemista aina Vjatšeslav Molotovia esittävään Monty Python -mies Michael Paliniin.

– Kaikki elokuvan päähenkilöt ovat tehneet kamalia asioita. Oli tärkeää olla vähättelemättä sitä. Elokuvan huumori ja kauhu nousevat samasta pohjasta: totuudesta, Iannucci sanoo.

The Death of Stalin elokuvasta kohtauskuva.
The Death of StalinOy Atlantic Film Finland AB

Absurdia absurdimpi Venäjä

The Death of Stalin -elokuvan raaimmat vitsit, sen vauhdikkaaseen humoristiseen rytmiin istuvat teloitukset sekä vihjaukset seksuaalisesta väkivallasta ovat herättäneet arvostelua elokuvaa kohtaan.

– En halunnut vitsailla teloituksista tai kyydityksistä. Halusin tehdä ne realistisesti, Iannucci puolustautuu.

– Mielestäni komedia ei tarkoita aiheen vähättelyä. Elokuvani kuvaamat tapahtumat ja niiden yleistunnelma olivat niin absurdeja, että komedia tuntui ainoalta keinolta yrittää ymmärtää niitä.

Päästäkseen lähemmäs totuutta elokuvan tekijät matkustivat Moskovaan, jossa Iannucci haastatteli Stalinin vainojen aikana eläneitä.

– Halusin tietää, miten he kestivät kaiken sen vainoharhan.

Keskusteluissa ohjaajaa kiehtoi, miten pelko synnytti uusia tapoja.

– Jotkut pukivat nukkumaan mennessään lisää vaatteita siltä varalta, että heidät haettaisiin keskellä yötä kyyditettäviksi. Kamaluudesta tuli osa arkea, siitä tehtiin normaalia, Iannucci kuvailee.

Venäjällä kansalliseen aiheeseen koskeminen oli liikaa. Maan kulttuuriministeriö kielsi The Death of Stalin -elokuvan esittämisen vaikka sille oli jo ehditty antaa levityslupa. Kieltoa uhmannut teatteri määrättiin maksamaan sakkoja (siirryt toiseen palveluun) elokuvan esittämisestä.

Iannucci sanoo surevansa päätöstä.

– Minusta on hullua, että näin voi yhä tapahtua. Ihan kuin ihmiset eivät löytäisi elokuvaani netistä. Koko juttu tuntuu kierolta, sillä kielto on saanut aikaan juuri sen, mitä kieltäjät eivät halunneet. Se on tehnyt elokuvasta kuuluisan Venäjällä.

Rouva varapresidentti
Rouva varapresidenttiHBO Nordic

Nykypolitiikka tekee satiirin mahdottomaksi

The Death of Stalin on vasta Armando Iannuccin toinen elokuva. Liki 30 vuotta viihdealalla toiminut ohjaaja-käsikirjoittaja tunnetaankin paremmin televisiolle luomistaan terävistä satiirisarjoista. Niillä hän on niittänyt mainetta niin Britanniassa (Kukkona tunkiolla, Politiikan pelinappula) kuin Yhdysvalloissakin (Rouva varapresidentti).

Kolme vuosikymmentä politiikan huvittavia puolia pohtinut satiirikko kuitenkin tunnustaa, ettei hän haluaisi kajota kynällään nykypolitiikkaan.

– Olen kiitollinen siitä, etten ole tekemässä tv-sarjaa siitä mitä politiikassa nyt tapahtuu. Olisi vaikea keksiä mitään hullumpaa kuin todellisuus.

Iannucci sanoo, ettei hän olisi kyennyt kirjoittamaan yhtä absurdia hahmoa kuin Donald Trump tai yhtä mieletöntä tapahtumaa kuin Brexit.

– Trumpin käytös on todella absurdia. Hän myös näkee itsensä viihdyttäjänä. Sen takia muille ihmisille ei jää oikein tilaa tehdä hänestä viihdettä.

Ohjaaja epäilee viime vuosien poliittisten mullistusten johtuvan siitä, että ihmiset tylsistyvät niin helposti. Kun perinteiset poliitikot alkavat pitkästyttää, on kuka tahansa uusi askeleen muita edellä.

– On kuin emme enää pitäisi politiikkaa minään todellisena. Siksi on mahdollista junailla suuria käänteitä, kuten Brexit. Vasta äänestyksen jälkeen ihmiset heräävät ja tajuavat, että se onkin totta ja vaikuttaa meihin oikeasti.

Alan Partridge
Alan PartridgeFuturefilm

Lomalla nykyajasta

Tällä hetkellä Armando Iannucci valmistelee elokuvaa Charles Dickensin romaanista David Copperfield. 1840-luvulle sijoittuvan elokuvan kuvaukset alkavat kesällä.

- David Copperfield on täynnä nykyaikaisia teemoja, kuten paikkamme maailmassa, huoli paljastumisesta tai köyhyyden ja kodittomuuden pelko, Iannucci sanoo.

Samaan aikaan tekeillä on uusi tv-sarja ensi vuonna päättyvän Rouva varapresidentin tuottaneelle kaapelikanava HBO:lle. Se sijoittuu 40 vuoden päähän tulevaisuuteen, jossa avaruusturismista on tullut bisnestä.

- Taidan pitää lomaa nykyajasta sen aikaa, kun yritämme ymmärtää, mistä oikein on kyse. Jos keksin vastauksen, saatte kyllä kuulla siitä!

Lue seuraavaksi