Armeniassa asuva suomalainen: Käynnissä on korruption ja oligarkkien vastainen vallankumous

Ilkka Ronkainen seuraa Jerevanin tapahtumia aivan niiden keskipisteessä parlamentin kulmalla. Hän arvioi, että valtaosa armenialaisista tukee mielenosoituksia.

Ulkomaat
Armenialaiset osoittavat mieltään oppositiota tukevassa mielenilmauksessa.
Zurab Kurtsikidze / EPA

– Tunnelma on aika jännittävä, kertoo kahdeksan vuotta Armeniassa asunut Ilkka Ronkainen puhelimitse Jerevanista.

Eläkkeellä oleva liikkeenjohdon konsultti seuraa kolmatta viikkoa jatkuneita mielenosoituksia todelliselta aitiopaikalta: hänen kotitalonsa tontti rajautuu Armenian parlamentin rakennuksiin.

– Kävin äsken katsomassa, mikä siellä on tilanne. Täysistunto jatkuu yhä, Ronkainen kuvailee tilannetta tiistaina iltapäivällä.

Ronkaisen mukaan poliittinen tilanne muuttui äkisti:

– Eilen vielä luultiin, että tilanne on selvä, kun muita ehdokkaita ei ole, mutta yön kuluessa on vaikutettu enemmistöasemassa oleviin republikaaneihin. Hyökkäys Nikol Pashiniania vastaan on ollut aika raju.

Hallitseva Republikaanipuolue yrittää yhä pitää vallastaan kiinni. Oppositiojohtaja Pashinian tarvitsisi 53 ääntä parlamentin 105 edustajasta tullakseen valituksi pääministeriksi.

Parlamentin erikoisistuntoa oli iltapäivällä käyty jo tuntikausia, eikä loppua ollut vielä näköpiirissä.

Jännittynyt tilanne

– Aamulla kävin Tasavallan aukiolla, siellä oli jo aamulla kymmeniä tuhansia ihmisiä. Parlamenttitalolta on noin kilometri sinne aukiolle. Jos parlamentti ei hyväksy Pashinianin valintaa, tämä kansanjoukko tulee ryntäämään parlamenttiin. Tilanne on hyvin jännittynyt, kuvailee Ilkka Ronkainen Jerevanista.

Tähän mennessä mielenosoitukset ovat pysyneet melko rauhallisina.

– Mutta voi olla, että vallankumous kääntyy väkivaltaiseksi, jos häntä ei nyt valita, Ronkainen arvelee.

Kansa oligarkkeja vastaan

Pashinian on määrä valita ensin pääministeriksi. Sen jälkeen aikeissa on vaalilain muutos ja sitten olisi määrä pitää uudet vaalit. Vaalilain muutos on kuitenkin haasteellinen parlamentissa, jossa republikaaneilla on yksinkertainen enemmistö.

– Nyt vaalilaki on sellainen, että on listavaalit, eli puolueet päättävät, ketkä tulevat edustajiksi. Siksi Armenian parlamentissa ovat kaikki oligarkit. Kun Republikaanipuolue asettaa listan kärkipäähän oligarkin, hän tulee ilman muuta valittua.

– Siinä mielessä täällä on poliittinen ja taloudellinen valta on hyvin vahvasti kytkeytynyt toisiinsa, Ronkainen arvioi.

Ronkaisen mukaan korruptio on Armeniassa äärimmäisen yleistä ja sitä on kaikkialla.

– Voisi yksinkertaistaa näin, että kaikilla, joilla on valtaa yli toisen, toinen joutuu siitä maksamaan. Oligarkit on vapautettu veroista, tulleista ja kaikista sen tyyppisistä. Heillä on ihan oma maailmansa, ja mitkään lait eivät heitä koske.

Nyt armenialaiset ovat kyllästyneitä järjestelmään. Ronkaisen mukaan mielenosoituksissa on aivan kaikenlaisia ihmisiä, niin opiskelijoita, keskiluokkaa kuin vanhojakin ihmisiä. Hän arvioi, että vallankumousta tukee noin 80 prosenttia armenialaisista.

– Tämä on sillä tavalla mielenkiintoinen vallankumous, että tämä on moraalin ja korruption ja oligarkkisysteemin vastainen vallankumous. Tässä ei ollut aluksi politiikka lainkaan mukana. Vasta nyt parlamentissa käytävässä keskustelussa tulevat poliittiset linjaukset esiin, Ronkainen selventää.

Lue myös:

Armeniassa jälleen kymmenet tuhannet kaduilla – oppositiojohtaja varoittaa "poliittisesta tsunamista"

Armenian hallituspuolue ei aseta pääministeriehdokasta

Mielenosoitukset kiihtyvät Armeniassa - Oppositiojohtaja yllyttää kansaa kaduille päästäkseen pääministeriksi

Lähteet: Yle