Hyppää sisältöön

Taistelulaulut tulvivat tööteistä – Maaningalla traktorimarssin vaatimuksena paremmat ja turvallisemmat tiet

Maan suurimmassa maitopitäjässä yli 50 traktoria sekä puu- ja rehurekkaa osallistui Maitotien traktorikapinaan.

Maitotien traktorikapina
Maitotien traktorikapina

Samaan aikaan, kun vappupäivän torilavoilla paasattiin paremman huomisen puolesta, täyttyivät pohjoissavolaisen Maaningan pitäjän seututiet maa- ja metsätalousajoneuvoista. Yli 50 traktoria sekä puu- ja rehurekkaa osallistui Maitotien traktorikapinaan, jolla haluttiin kiinnittää huomioita alemman tieverkon kuntoon. Esimerkiksi nostettiin Maaningan kylän Haatalantie.

Vaikka traktorimarssin lähtökohtana olikin yksittäiseen 15 kilometrin tieosuuteen liittyvä vetoomus, sen merkitystä lisää, että kyseisen tien varrella on toistakymmentä maitotilaa, joista kahdella tuotetaan yli miljoona litraa vuodessa. Esimerkkinä Haatalantie käy valitettavan monelle maaseutu- ja jopa kantatielle.

.

Kuva: Antti Karhunen / Yle

– Pahimmillaan valtion asvalttitiellä on painolappuja [painorajoituksia]. Jos kelirikkoa on hiekka- ja kylätiellä, niin sen ymmärtää, mutta hyvät kantavat tiet on huolestuttavaa, sanoo maaninkalainen yrittäjä Roope Rissanen. Hän ajaa työkseen haketta pohjoissavolaisille lämpövoimaloille.

Pulkonkosken lähitaajamasta mukaan tullut Jussi Väänänen on huolissaan myös turvallisuudesta.

– Kun on henkilöautoilla jääty kiinni, niin miten pelastuslaitos? Ei siellä pääse ambulanssit ja paloautot liikumaan, Väänänen sanoo.

Meneekö viesti perille?

Traktorimarssit ja maaseudun mielenilmaukset ovat tuttuja viime vuosilta Suomessakin. Silti Keski- ja Länsi-Euroopassa viljelijät toimivat suomalaisia kollegoitaan radikaalimmin. (siirryt toiseen palveluun) Maaningalla oltaisiin valmiita myös rajuimpiin toimiin, jos kutsu kävisi.

– Kunhan saan viestin, niin voin lähteä lietekärryn kanssa mukaan. Kun vaan uskallettaisiin lähteä asian eteen jotain tekemään, niin kuin keskieurooppalaiset, sanoo maaninkalainen maatalousyrittäjä Janne Hoffren.

Kuva: Antti Karhunen / Yle

Maaningan traktorimarssin puuhahenkilö Mirja Wihuri uskoo, että viesti tavoittaa päättäjät. Viestiä tehostamiseksi on käynnistetty myös kuntalaisaloite tiestön parantamiseksi.

– Kuntalaisaloite on virallinen tapa, jolloin kaikilla muillakin on mahdollisuus yhtyä tähän kannanottoon. Vakaasti uskon, että valmista tulee, Wihuri sanoo.

Kuva: Antti Karhunen / Yle

Reilun tunnin kestäneen traktorimarssin jälkeen siihen osallistuneet olivat samalla linjalla Wihurin kanssa.

– Oli mukava nähdä valtatie 77:llä, kun tuli autoja vastaan, niin tuli peukaloo, eikä middle fingeriä, Roope Rissanen kiitteli.