Pattitilanne jatkuu Armeniassa: Oppositiojohtajaa ei valittu pääministeriksi

Pashinian kutsui kansan yleislakkoon keskiviikoksi. Jerevanin kaduilla oli tiistai-iltana kymmeniä tuhansia ihmisiä osoittamassa mieltään.

Ulkomaat
Nikol Pashinian
Oppositiojohtaja Nikol Pashinian.Zurab Kurtsikidze / EPA

Armeniassa hallituspuolue kieltäytyi tiistaina valitsemasta oppositiojohtaja Nikol Pashiniania pääministeriksi.

Parlamentti oli koolla erikoisistunnossa, joka kesti yli yhdeksän tuntia. Pashinian, 42, oli ainoa ehdokas pääministeriksi, sillä enemmistönä parlamentissa oleva Republikaanipuolue ei asettanut omaa ehdokasta. Republikaanit eivät kuitenkaan asettuneet tukemaan Pashiniania äänestyksessä.

Pashinianin mukaan republikaanien päätös on "loukkaus kansaa kohtaan" ja hänen mukaansa hallituspuolue on "julistanut sodan kansaa vastaan".

Pashinian olisi tarvinnut 53 ääntä 105-paikkaisesta parlamentista. Häntä tuki 45 edustajaa ja vastusti 55 edustajaa.

Mielenosoitukset jatkuvat

Pashinian kutsui illalla armenilaisia yleislakkoon keskiviikoksi. Lakon on määrä alkaa aamuseitsemältä paikallista aikaa keskiviikkona. Tarkoitus on tukkia rauhanomaisesti muun muassa tiet ja lentokentät.

Jerevanissa oli tiistaina kaduilla kymmeniä tuhansia mielenosoittajia. Pashinian vetosi kannattajiinsa, jotta he jatkaisivat mielenosoituksia.

Armenian tilannetta voi seurata suorana tästä linkistä. (siirryt toiseen palveluun)

Pashinian varoitti aiemmin "poliittisesta tsunamista", mikäli häntä ei valita pääministeriksi. Pashinian on luvannut taistella korruptiota ja köyhyyttä vastaan sekä järjestää maassa vapaat ja rehelliset vaalit.

Kymmenen vuotta presidenttinä ollut ja sen jälkeen itsensä pääministeriksi järjestellyt Serzh Sarkisian erosi viime maanantaina pääministerin virasta opposition mielenosoitusten jälkeen.

Armenian lain mukaan uusi äänestys pääministeristä on järjestettävä seitsemän päivän kuluessa. Mikäli toinenkin äänestys epäonnistuu, on parlamentin hajotettava itsensä.

Lue myös:

Armeniassa asuva suomalainen: Käynnissä on korruption ja oligarkkien vastainen vallankumous

Armeniassa jälleen kymmenet tuhannet kaduilla – oppositiojohtaja varoittaa "poliittisesta tsunamista"

Lähteet: Reuters, AFP, Yle