Hyppää sisältöön

Pariisin vappumarssi muuttui mellakaksi – 102 ihmistä yhä poliisin huostassa

Ranskan poliisi oli jo etukäteen varautunut siihen, että ääriryhmittymät saattavat osallistua perinteikkäille vappumarsseille.

Pariisin vappumarssi muuttui mellakoinniksi 1.5. 2018. Kuva: Epa-Efe/Yoan Valat

Pariisissa vappupäivän mielenosoitusmarssin ympärillä tapahtuneissa mellakoissa pidätetyistä ihmisistä 102 on yhä poliisin huostassa.

Perinteinen ammattiyhdistysten johtama vappumarssi muuttui väkivaltaiseksi Pariisin keskusta-alueella, kun marssijoiden joukkoon liittyi noin 1 200 mellakoitsijaa. Poliisi pidätti heistä eilen tiistaina yhteensä 276.

Kasvonsa peittänyt ryhmä, jota kutsutaan ranskalaismediassa "mustaksi blokiksi", oli pukeutunut mustiin takkeihin ja sen jäsenet huusivat ”Nouse, Pariisi” ja ”Kaikki vihaavat poliisia” –iskulauseita. Osa kantoi presidentti Emmanuel Macronin ja kapitalismin vastaisia banderolleja.

Lähes 200 ihmistä on pidätetty Pariisissa vappupäivän mielenosoitusmarssin ympärillä tapahtuneissa mellakoissa. Kuva: Christophe Petit Tesson / EPA

Ilmeisesti äärivasemmistolaisista anarkisteista koostuva ryhmä rikkoi liikeyritysten ikkunoita, ryösteli kauppoja ja sytytti tuleen autoja sekä kirjoitti rakennusten seiniin antikapitalistisia kannanottoja. Mellakoitsijat tuhosivat ja sytyttivät tuleen Austerlitzin aseman lähistöllä sijaitsevan McDonald`s –hampurilaisravintolan.

Poliisi taltutti protestoijat kyynelkaasulla ja vesitykeillä. Neljän ihmisen kerrotaan loukkaantuneen lievästi.

Arvioiden mukaan Pariisin vappumarssille osallistui tiistaina kaikkiaan 20 000–55 000 marssijaa. Määrä on selvästi pienempi kuin viime vuonna.

Perinteikkäille marsseille otti osaa eri puolilla Ranskaa yli 140 000 ihmistä.