Euroopan turvallisuus siirtyi belgialaisiin käsiin – Europolin uusi johtaja oli maansa ykköspoliisi Pariisin ja Brysselin terrori-iskujen aikaan

Belgialainen Catherine De Bolle aloitti Euroopan poliisiviraston johtajana.

Catherine De Bolle
Catherine De Bolle
Catherine de Bolle on Europolin uusi johtaja.Nicolas Maeterlinck / EPA

Europol sai historiansa ensimmäisen naisjohtajan, kun belgialainen Catherine De Bolle, 48, aloitti tänään työnsä viraston johtajana.

De Bollen valinta on herättänyt kritiikkiä Euroopan turvallisuusviranomaisten keskuudessa, Politico Europe raportoi. (siirryt toiseen palveluun)

Ennen siirtymistä Europolin johtoon De Boll työskenteli Belgian poliisiylijohtajana. Hänen kaudellaan terroristit iskivät marraskuussa 2015 Pariisiin ja muutaman kuukauden kuluttua Brysseliin.

Kummatkin iskut suunniteltiin osin Belgian maaperällä. Pariisin iskujen tekijä Salah Abdeslam pidätettiin neljä kuukautta hyökkäyksen jälkeen Brysselissä.

Euroopan poliisiviraston tärkein tehtävä on terrorismin ja kansainvälisen vakavan rikollisuuden torjunta.

Nimettömien turvallisuuslähteiden mukaan De Bollen työhistoria ei lupaa hyvää Euroopan turvallisuudelle.

– Hän epäonnistui koordinoimaan maan poliisivoimien toiminnan, joten täytyy ihmetellä, miten hän pystyy toimimaan paremmin Euroopan tasolla, vanhempi turvallisuusanalyytikko kommentoi Politico Europelle.

De Bolle on torpannut kriitikin.

– Jos "epäonnistuminen" tarkoittaa tapahtunutta hyökkäystä, silloin myös monet muut maat ja viranomaiset ovat epäonnistuneet taistelussa terrorismia vastaan, koska he eivät ole pystyneet estämään hyökkäystä, De Bolle vastasi Politico Europelle sähköpostitse.

Belgiassa poliisiviranomaisia on terrori-iskujen jälkeen kritisoitu heikosta yhteistoiminnasta ja kansainvälisen yhteistyön kangertelemisesta.

De Bollen mukaan Belgian poliisivoimat vastasivat terrori-iskuihin "nopeasti ja hyvin organisoidulla tavalla."

Lue lisää:

Europolin johtoon nousi ensimmäistä kertaa nainen