1. yle.fi
  2. Uutiset

Hiihtokaudesta tuli pitkä Meri-Lapissa – laduille pääsee vieläkin

Hiihtoladuille on noussut vettä Meri-Lapissa ja vesisade pehmittää latuja edelleen. Innokkaimmille hiihtäjille löytyy kuitenkin vielä latuja, joilla pääsee sivakoimaan.

hiihto
hiihtolatu 10.3 2014 Takajärvellä
Jari Peltoperä / Yle

Meri-Lapissa pääsee vielä hiihtämään, mutta latujen ylläpito on lopetettu. Kuntien liikuntatoimistoista arvioidaan, että hiihtäminen onnistuu monin paikoin, jos hiihtolenkin ajoittaa pakkasyön jälkeiseen aamuun tai aamupäivään.

Latujen ylläpitäjät kertovat, että esimerkiksi Keminmaassa ladulle pääsee Kallin ja Korkeamaan välillä jsekäYlitorniolla Ainiovaaralla. Hiihtäjien kannattaa kuitenkin huomioida, että laduilla saattaa olla paikoin vettä, koska metsäojat tulvivat.

Keminmaan Kallinkankaalla hiihtolatujen kunnostaminen on jo lopetettu likaisuuden takia, sillä roskat tarttuvat suksien pohjiin.

Kausi loppuu yleensä Vappuun

Kemin liikuntatoimessa uskotaan, että säilölumiladulla voi vielä sivakoida, mutta muiden reittien kohtalo puntaroidaan uudestaan keskiviikkona.

– Pertajärven valaistu latu kunnostettiin vielä maanantaina. Koko reittiä ei ole voinut enää käyttää vaan Takajärvi-Junko-Pertajärvi -osuutta, sanoo Kemin kaupungin liikuntasihteeri Ilkka Kotala.

Viime keväänä Kemissä tehtiin latuja vappuun saakka. Kotalan mukaan toukokuun ensimmäinen päivä on ollut tavallisesti takaraja latujen kunnostuksessa.

Meri-Lapissa hiihtokausi on ollut pitkä, koska lumi satoi maahan varhain. Esimerkiksi Ylitorniolla kausi alkoi marraskuussa ja runsaan lumentulon ansiosta lumettamiselta säästyttiin kokonaan.

– Hiihtokaudesta tuli luonnonlumellakin pitkä toistamiseen. Keminmaassa kaikki ladut olivat hiihtokunnossa joulukuun alussa, mutta varastolumella hiihtämään pääsi jo marraskuun 5. päivänä, sanoo Ilkka Yli-Öyrä.

Hänen mukaansa Kallin laskettelukeskusta olisi voinut pyörittää jonkin verran pidempäänkin, mutta asiakkaita ei ollut enää riittävästi ihan huhtikuun loppupuolella. Laskettelijoille kausi oli pari viikkoa tavanomaista pidempi.

Isoissa keskuksissa pääsee vielä laskemaan

Lapissa lunta on enimmillään yhä jopa 80 senttimetriä, mutta lumen pinta on kuitenkin huvennut viikossa 20 senttimetriä.

Hiihtokeskuksista esimerkiksi Levillä ja Rukalla rinteet pysyvät auki sunnuntaihin asti ja Saariselällä äitienpäivään saakka.

Lue seuraavaksi