Hyppää sisältöön

Tunnetko pajulinnun, harmaapäätikan ja kanahaukan? Katso, miten ihmiskeho taipuu linnunlauluun

Jo sinne päin lauletulla vislauksella voi saada uteliaat linnut pois puskista.

Lintujen laulujen matkijat
Lintujen laulujen matkijat

Oma suu, muoviteippiä ja kukkopilli. Näillä välineillä pääsee jo pitkälle, jos haluaa houkutella lintuja näköetäisyydelle.

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut biologi ja lintututkija Heidi Björklund luottaa oman suun voimaan, kun taas lintuharrastaja Heikki Lokki käyttää lintujen houkuttelussa erilaisia apuvälineitä. Kanahaukan ääni luonnistuu muoviteipin avulla ja lehtopöllö Helsingin kauppatorilta ostetulla kukkopillillä.

Lintujen houkuttelussa ei jaeta tyylipisteitä, vaan jo sinne päin lauletuilla vislauksilla voi saada metsäretkelleen seuraa siivekkäistä. Myös ylilentävän linnun saattaa saada pyörähtämään yllään uudelleen, kun vislaa linnun lajin laulua muistuttavan äänen.

Laulu-, varoitus- tai kutsuäänen matkiminen perustuu linnun uteliaisuuteen. Nämä veijarit kun haluavat tietää, mitä niiden elinympäristössä tapahtuu.

Björklundin ja Lokin mukaan lintujen äänien opetteleminen on helpointa aloittaa viheltelyistä. Myös lintuharrastajien suosimat suhistelut on helppo ottaa haltuun.

Katso videolta Heidi Björklundin ja Heikki Lokin taidonnäytteet pajulinnun, punarinnan, punavarpusen, varpusen, harmaapäätikan, korpin, kuhankeittäjän, kanahaukan, lehtopöllön, varpuspöllön ja varpushaukan ääntelystä.

Lue myös:

"Hymy karahtaa huulille" – luontoharrastaja, tutkija ja sokea kertovat, miksi linnunlaulu saa meidät hyvälle tuulelle

Kylmä sää pitää muuttolinnut loitolla ja tappaa niitä, jotka yrittävät palata: "Näille leveyksille ei vielä kannata tulla"