Hyppää sisältöön

THL: "Yllättävän monilla on käsitys, että punkkirokote suojaisi myös punkeilta ja borrelioosilta" – Rokote suojaa vain TBE-aivokuumeelta

Osa ihmisistä on ajatellut niin sanotun punkkirokotteen, eli TBE-rokotteen suojaavan punkeilta ylipäätään. Näin ei kuitenkaan ole.

Käsitykset rokotteen vaikutuksesta ja suojasta ovat vaihdelleet. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL muistuttaa, että punkkirokote ei suojaa punkeilta eikä borrelioosilta – vain TBE-aivokuumeelta. Siltäkään suoja ei ole sataprosenttinen, sanoo johtava asiantuntija Jussi Sane.

– Se ei ole teholtaan sataprosenttinen, mikään rokote ei ole. Mutta kyllä se on erittäin hyvä, kyllä se vähintään yhdeksän kymmenestä tartunnasta ehkäisee.

Sanen mukaan käsitykset rokotteen vaikutuksesta ja suojasta ovat vaihdelleet. Tämän taustalla voi olla se, että TBE-rokotteesta käytetään julkisuudessa yleisesti nimitystä "punkkirokote".

– Olemme huomanneet tutkimuksissa, että yllättävän monilla ihmisillä on se käsitys, että punkkirokote suojaisi myös punkeilta ja borrelioosilta, Sane sanoo.

Rokotusohjelmaan saatiin tarkempi rajaus Kemissä

Valtio on alkanut tarjota ilmaisia puutiaisaivokuumerokotuksia uusilla alueilla. TBE-rokotetta on jaettu tänä keväänä osana kansallista rokotusohjelmaa myös Kemin eteläisten kaupunginosien asukkaille tai niissä vakituisesti oleskeleville.

THL:n johtavan asiantuntijan Jussi Sanen mukaan Kemissä rajaus on tarkempi, koska niin voidaan nyt tehdä. Taudin tartuntapaikoista on kerätty tietoa ja THL on havainnut, että seudulta todetut TBE-tartunnat ovat keskittyneet voimakkaasti Kemin ja Simon rajalle. Rokote on annettu jo aiemmin maksutta simolaisille.

– Aiemmin on rajaus on voitu tehdä vain kuntatasolla ja silloin esimerkiksi Paraisten kunta ja Simo tulivat mukaan ohjelmaan. Tänä vuonna oli mahdollista katsoa tapausmääriä ja suhteuttaa ne väestöön ja laskea sitä kautta ilmaantuvuutta. Siinä sitten voitiin tarkentaa aluetta sinne, missä tämä ilmaantuvuus on riittävän korkea, että rokottaminen on järkevää, Sane tarkentaa.

Muualla Kemissä ja lähialueilla asuvien on harkittava rokotteen tarpeellisuus omalta kohdaltaan elämäntapojen ja harrastusten pohjalta. Sane muistuttaa, että riski saada TBE-tartunta on yhä varsin pieni.

– Enemmän asiassa vaikuttaa se, miten pitkään näillä kohonneen ilmenevyyden alueilla oleskelee ja mitä siellä tekee. Eli jos säännöllisesti altistuu puutiaiselle ja ulkoilu ja luonnossa liikkuminen on säännöllistä, niin ilman muuta kannattaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa rokotuksen tarpeellisuudesta, Sane sanoo.

Otsikkoa muutettu 2.5.2018 kello 13:56.