Uutta tietoa poliisia kohti ampuneesta: Partiot kohtasivat miehen kaasunaamari kasvoilla, osa tiedoista jää salaisiksi

Tutkinnanjohtaja Paavo Tuominen kertoo, että Lempäälässä poliisin luotiin kuolleen miehen kuolemansyyn selvitys on lain mukaan salainen. Poliisi haavoittui epäillyn avattua tulen.

takaa-ajo
Poliisin sulkema Turuntien liittymä.
Poliisi ampui pakoon lähteneen ja poliiseja tulittaneen autoilijan Lempäälässä lauantaina. Kuvassa poliisin sulkema Turuntien liittymä.Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Poliisia Lempäälässä ampuneen miehen terveydentila jää todennäköisesti salaiseksi. Ihmiset eivät saa siis koskaan tietää, oliko epäilty mahdollisesti huumeiden tai alkoholin vaikutuksen alaisena ampumishetkellä.

Lempäälässä koettiin viime lauantaina vaarallinen tilanne, kun mies ajoi poliisia pakoon ja avasi tulen poliiseja kohti. Kaksi poliisia ampui kohti ampujaa, joka menehtyi. Menehtynyt oli suomalais-englantilainen vuonna 1992 syntynyt mies, joka on asunut Suomessa useita vuosia.

Poliisi haavoittui ylävartaloon.

Tutkinnanjohtaja Paavo Tuominen keskusrikospoliisista kertoo, että kuolemansyyn selvitys on lain mukaan salainen. Terveydentilasta ei siis tule tietoa julkisuuteen.

Keskusrikospoliisi tutkii poliisimiestä kohti ampumista murhan yrityksenä ja törkeänä ampuma-aserikoksena. Valtakunnansyyttäjänvirasto selvittää poliisin aseenkäyttöä. Esitutkintaa ei ollut ainakaan ennen vappua aloitettu.

Kaasunaamari oli päässä

Yle kertoi tällä viikolla tapaukseen liittyvästä erikoisesta yksityiskohdasta. Sivulliset näkivät miehellä kaasunaamarin.

Paavo Tuominen kertoo, että miehellä ei ollut kaasunaamaria, kun hänet pysäytettiin ensimmäistä kertaa. Miehen kuljettaman auton kunto herätti poliisin epäilykset.

Koko tilanne sai alkunsa, kun poliisi pysäytti lauantaina kello 14.42 henkilöauton Lempäälässä Moision alueella. Autossa oli kolme henkilöä. Autossa matkustajana olleet kaksi nuorta miestä jäivät autosta pysäytyspaikalle ja kuljettaja pakeni yksin.

Usean kilometrin takaa-ajon jälkeen poliisi pysäytti pakenevan auton kiilaamalla. Tässä vaiheessa miehellä oli päässä kaasunaamari.

– Kiilauspaikalla hänellä oli kaasunaamari. Kyllä se on vaikuttanut näkökentään. On hankala ajaa autoa, jos näkökenttä ei ole hyvä, Tuominen sanoo.

Tuomiselle ei ole aiemmin tullut vastaavaa vastaan.

Poliisin tiedossa ei ole, miksi miehellä oli kaasunaamari päässä.

Ilta-Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) menehtynyt oli aiemmin puhunut kavereilleen kaasunaamarista.

– Hän sanoi, että jos poliisi pysäyttää hänet, hän lähtee pakoon. Hänellä oli autossa kaasunaamari. Hän sanoi, että hän vetää naamarin päähän, jos poliisi yrittää pysäyttää hänet ja kaasuttaa autoa, Ilta-Sanomissa kerrottiin.