Halohullut kuvasivat maalla, merellä ja ilmassa – katso videokooste

Pyysimme kuvia haloilmiöstä ja saimme satakunta kuvaa jääkiteiden leikistä auringon kajossa.

Valoilmiö (Ilmakehä)
Halo innostaa - katso kooste upeista yleisökuvista
Halo innostaa - katso kooste upeista yleisökuvista

Viime kuussa vietettiin Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan (siirryt toiseen palveluun) julistamaa "halohuhtikuuta" (siirryt toiseen palveluun). Huhtikuu kun on paras ajankohta havainnoida haloilmiöitä.

Havaintotempauksen innoittamina pyysimme kuvia erilaisista haloilmiöistä. Niitä tuli satakunta, joista teimme videokoosteen. Kiitos hienoista kuvista!

Haloja havaiittiin kaikenmallisia: sivuaurinkoja, 22 asteen kaaria, Kernin kaaria, Moilasen kaaria... Näkipä joku myös fingerporilaisessa hengessa kirkkaan halon. Kuvassa oli halko auringonpaisteessa.

Kuvia on otettu paljon Lapissa, mutta lisäksi aivan etelärannikolla merellä. Myös kuumailmapallolennolla on haloilmiöstä napattu kuva. Joihinkin kuviin tarttui halon lisäksi Hawk-hävittäjien ylilento.

Jääkiteiden heijastama auringonvalo yllytti monet kovin runollisiksi. Kerrottiin siruauringosta tai sitten valoleimahduksissa nähtiin jopa "vihainen" aurinko.

Vihaisen auringon näkeminen vie egyptiläisen mytologian pariin. Auringonjumala Ra (siirryt toiseen palveluun) nimittäin suivaantui kerran ihmiskuntaan ja lähetti soturijumalatar Sekhmetin tappamaan kaikki ihmiset.

Vuorokauden tappajaisten jälkeen Ra halusi lopettaa teurastuksen, mutta Sekhmet oli toista mieltä. Varokeinona Ra teetti tuhansia ruukullisia punaista olutta, jotka soturijumalatar tulkitsi ihmisvereksi. Naukkailtuaan veren väristä olutta pöhnäinen Sekhmet unohti, mitä alun perin oli toimittamassa, sammui pellon reunaan, ja ihmiskunta säästyi.

Ra kuitenkin väsyi jumalahommiin, luovutti valtansa kuun jumalalle Thotille ja siirtyi Aurinkolaivan kippariksi. Sieltä saattaa silloin tällöin siis sinkoilla vihaisiakin säteitä.

Ja kuten tunnettua, meidän maailmamme tuhoutuu (siirryt toiseen palveluun) viiden miljardin vuoden kuluttua, kun Aurinko muuttuu punaiseksi jättiläiseksi. Meret kiehuvat kuiviin ja kaikki palaa poroksi. Siinäpä vihaisia haloja kerrakseen.

Lue lisää:

Suomi on halohullujen luvattu maa – Moilasen kaari on yksi kymmenistä suomalaisten löytämistä haloilmiöistä

Haloharrastaja kertoo löytäneensä kaksi uutta haloa – Nämä ”aika ufot” valoilmiöt löytyivät Rovaniemeltä