1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rautatieliikenne

Junalla Kuopiosta Helsinkiin kolmessa tunnissa? Itä-Suomen maakunnat haluavat uuden oikoradan

Uusi oikorata nopeuttaisi junien matka-aikaa Joensuusta ja Kuopiosta Helsinkiin kolmeen tuntiin.

rautatieliikenne
Junaraide
Henrietta Hassinen / Yle

Itä-Suomen maakuntaliitot, kaupungit, yrittäjäjärjestöt ja kauppakamarit esittävät uutta raideyhteyttä Kuopiosta ja Joensuusta Helsinkiin. Vetoomuksessa ovat mukana myös Etelä-Karjalan liitto sekä Lappeenrannan, Kouvolan ja Porvoon kaupungit.

Uusi, runsaan sadan kilometrin mittainen oikorata tulisi Kouvolasta Koskenkylän kautta Porvooseen ja edelleen Helsingin rautatieasemalle.

Asiasta on jätetty vetoomus liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille ja Liikenneviraston pääjohtajalle Kari Wihlmannille.

Uusi itärata lyhentäisi matka-aikaa Kuopiosta ja Joensuusta Helsinkiin noin kolmeen tuntiin ja yhteys Helsingistä Pietariin lyhenisi kahteen ja puoleen tuntiin.

Vetoomuksessa oikoradan tarvetta perustellaan myös sillä, että Itä-Suomen kaupunkien saavutettavuus junalla on Länsi-Suomea merkittävästi heikompi.

Seutukaupungeissa on myös suuria vientiteollisuuden keskittymiä, jotka tarvitsevat toimivat yhteydet Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Nopeammat junayhteydet tukisivat vetoomuksen mukaan myös Itä-Suomen matkailukohteiden toimintaa.

Lue seuraavaksi