Varhaiset pajulinnut ja kirjosiepot lintuharrastajien riemuna – monet muuttolinnut saapuneet Päijät-Hämeeseen ennätysaikaisin

Varhainen pajulintu on ihastuttanut lintuharrastajia Orimattilassa. Osa muuttolinnuista on ollut liikkeellä tavallista suuremmilla joukoilla.

Kirjosieppokoiras erottuu hienosti harmaan kevätluonnon keskeltä. Kuva: Raine Martikainen

Osa muuttolinnuista on saapunut tänä vuonna Päijät-Hämeeseen poikkeuksellisen aikaisin. Esimerkiksi pajulinnun kuultiin laulavan Orimattilassa jo 14. huhtikuuta. Edellinen saapumisennätys parani neljällä päivällä. Myös kirjosiepot, törmäpääskyt ja kehrääjät ovat kolkutelleet saapumisennätysten rajoja.

Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen mukaan ennätyksiä on rikottu myös lintumäärissä. Asikkalassa Pulkkilanharjulla laskettiin 34 kaakkuria, joka on maakunnan suurin kaakkurien kevätkertymä. Myös Hollolan Kutajärvellä laskettu 60 uivelon kerääntymä on historian suurin.

Kevään harvinaisimmat havainnot ovat liejukanat, joita on nähty Lahdessa, Hollolassa ja Heinolassa. Pulkkilanharjulla on puolestaan nähty haahkapariskunta ja Artjärvellä jalohaikara. Harjalintu on vieraillut kevään aikana Orimattilassa ja Lahdessa. Myös viiksitimaleita on nähty pitkästä aikaa maakunnassa, kun Sysmässä havaittiin kaksi timalia viime viikolla.

Päivittäisiä lintuhavaintoja voi seurata BirdLife Suomen Tiira-havaintopalvelusta. (siirryt toiseen palveluun)