1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kalastus

Mädän kalan ja hylkeiden täyttämiä rysiä pulpahtelee pintaan etelärannikolla – "Tämä ei ole hyvää mainosta kenellekään"

Rajavartiolaitos tutkii, onko uusimmassa tapauksessa kyseessä kalastusrikos.

Haminanlahdella pintaan nousseessa rysässä oli kolme hyljettä, joista suurin painoi 200 kiloa. Kuva: Yle

Haminan edustalla nousi pintaan reilu viikko sitten rysä, jonka sisältö oli kokonaan mädäntynyt. ELY-keskuksen edustaja on käynyt tarkastamassa rysän yhdessä Haminan kaupungin viranomaisten kanssa.

– Siellä oli kolme hyljettä ja ainakin muutamia mätiä kaloja. Pyydys oli painava eikä sitä voinut nostaa ylös. Emme nähneet sinne kunnolla, joten en voi sanoa, oliko siellä vielä jotain muuta, sanoo kalastusmestari Vesa Vanninen Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Vanninen kertoo, että ELY-keskus on toimittanut asian esitutkintaan merivartiostolle.

– Voi olla, että pyydystä ei ole koettu tarpeeksi usein.

Rajavartiolaitos vahvistaa, että se on aloittanut esitutkinnan kalastusrikoksesta.

"Ei ollut kuollutta kalaa"

Rysän omistaa ammattikalastaja Jyri Langi. Hän sanoo, että pyydykset on koettu viimeksi 24. helmikuuta. Kaksi hylkeistä oli pyydyksessä jo silloin. Langin mukaan rysässä ei ollut mätää kalaa.

– Ei siellä mitään kuollutta kalaa ollut, ei minulla ole varaa jättää kuollutta kalaa mihinkään, Langi sanoo.

Minulla ei ollut mahdollisuutta laittaa ruhoja muuallekaan.

Jyri Langi

Hylkeet hän jätti rysään tarkoituksella.

– Minulla ei ollut mahdollisuutta laittaa ruhoja muuallekaan. Jos olisin jättänyt ne jään päälle, ne olisivat voineet ajautua jäiden sulamisen jälkeen uimarannalle. Olisiko se ollut parempi vaihtoehto?

Langi aikoo hinata hylkeet ministeriöltä saamiensa ohjeiden mukaan lähiaikoina tarpeeksi kauas ulkomerelle ja upottaa ne sinne.

– Tämä on kaikkien ammattikalastajien ongelma, ettei pyydyksiin hukkuneille hylkeen ruhoille ole talvella paikkaa. Ei tunnu järkevältä viedä niitä krematorioonkaan.

Yle uutisoi mädän kalan täyttämästä rysästä jo vuonna 2013. Sen jälkeen useampia vastaavia kuvia on kiertänyt sosiaalisessa mediassa. Kuva: Santeri Laapio

Rysäkuvat kiertävät Facebookissa

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun mädäntynyt ja sen seurauksena kaasuuntunut sisältö on nostanut rysän pintaan itäisellä Suomenlahdella. Kuvia mädän kalan täyttämistä rysistä on pyörinyt sosiaalisessa mediassa jo parin vuoden ajan.

Rysät liittyvät myös isompaan Kymijoen lohen tulevaisuutta koskevaan kiistaan, joka on hiertänyt vapaa-ajankalastajien ja ammattikalastajien välejä pitkään.

Vapaa-ajan kalastaja Mika Palm on jakanut ahkerasti kuvia mätäkalarysistä Facebookissa.

– Rysäpyynti on lähtenyt ammattikalastajilla lapasesta. Kotkan edustalle on myönnetty aivan liikaa lupia, ja sitten rysiä ei koeta. Vastuutonta toimintaa, Mika Palm sanoo.

Tuntuu, että niitä on nyt joka puolella.

Jani Paananen

Yle kertoi asiasta ensimmäisen kerran jo vuonna 2013. Tuolloin ELY-keskus arvioi, että kyseessä oli yksittäistapaus. Alueella toimivan Kymenlaakson Kalastuksenvalvojat ry:n mukaan ongelma on sen jälkeen pahentunut.

– Tuntuu, että niitä on nyt joka puolella. Haminassa oli jo vuosi sitten, ja Kotkassa on näitä ollut. Pyhtään puolellakin on ollut samanlaista tilannetta ainakin hajusta päätellen, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Jani Paananen.

Myös Paanasen mielestä rysiä on jo liikaa. Hän arvelee, että ammattikalastajat eivät ehdi kokemaan kaikkia rysiään.

– Tai sitten olosuhteet ovat niin huonot, ettei niitä ole päässyt kokemaan. Mutta ammattikalastajan luulisi tietävän, milloin kelit pahenevat, ja osaavan sulkea pyydyksen ennen kuin näin käy.

Kalastuksenvalvojien ainoa keino puuttua asiaan on ilmoittaa tyhjentämättä jääneistä rysistä eteenpäin vesialueen omistajalle tai ELY-keskukselle.

Kymenlaakson Kalastuksenvalvojat ry on selvittänyt rysäpaikkoja Kotkan edustalla. Ne on merkattu karttaan punaisella. Kuva: Mika Palm

Hylkeet ovat ongelma

Ammattikalastaja Jyri Langin mukaan se, ettei rysiä ehdittäisi kokea, on vain osa totuutta.

– Yhdelle kalastajalle Kotkassa on käynyt niin, ettei hän ehtinyt kokea pyydyksiä. Se meni täyteen kalaa ja kalat tukehtuivat. Itse ehdin kokea omat rysäni, sillä minulla on vain kuusi voimassaolevaa rysälupaa, Langi sanoo.

Langin mielestä pääsyyllisiä ongelmiin ovat ahneet hylkeet, joiden määrä on valtavassa kasvussa. Langin mukaan ammattikalastajat eivät voi hylkeiden takia käyttää kalanpyyntiin kelluvaa rysämallia, joissa kalat pysyisivät hengissä. Sellainen olisi kätevä etenkin silakanpyynnissä, koska vannerysä täyttyy Langin mukaan silakasta päivässä.

Se harmittaa kalastajia, koska avorysällä he saisivat paljon enemmän saalista.

– Jos laitamme sellaisen mereen, hylkeet huolehtivat, ettei siellä ole yhtään kalaa. Vannerysiin saa estovärkkejä hylkeitä varten, mutta joskus hylkeet pääsevät niihin estoista huolimatta.

Langi laskee, että hänen omiin rysiinsä on jäänyt viime vuosina Haminanlahdella 30 hyljettä.

– Voi tuntua siltä, että niitä jätettäisiin kokematta, mutta ei yhdelläkään kalastajalla ole varaa mädättää kalaa rysissä. Meitä ammattikalastajia on tällä alueella niin vähän, kaksi tai kolme, että meitä on hyvä mollata.

Rysäluvat eivät ole julkista tietoa

Virallisia ilmoituksia mädän kalan täyttämistä rysistä ei juurikaan tule. Kalastusmestari Vesa Vanninen Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta on kuitenkin nähnyt kuvia, jotka kiertävät sosiaalisessa mediassa.

– Eihän tällaista saisi tapahtua. Jos niitä on enemmän, olemassa on ehkä on jotain huolimattomuutta tai välinpitämättömyyttä. Tämä ei ole hyvää mainosta kenellekään, Vanninen toteaa.

Ammattikalastajien rysäluvat myöntää yleensä vesialueen omistaja, mutta luvat eivät ole julkista tietoa. Vannisen mukaan tieto kaikista luvista on käytännössä vain kalastajalla itsellään, koska vesialueiden omistus on pirstoutunutta.

– Lupia pitää usein hakea monilta vesialueen omistajilta, ja osakkaat voivat myös vapaasti myöntää pyyntioikeutta eteenpäin jollekin toiselle. Tätä ei tällä hetkellä kukaan koordinoi.

Uusi kalastuslaki voimassa vain osin

Vapaa-ajan kalastajat ovat ihmetelleet sitä, miksi Kymijoen laskukohtiin myönnetään niin paljon verkko- ja rysälupia, vaikka uhanalaisen merilohen määrä on vähentynyt. Yhdistys on mielenilmauksena lopettanut valvonnan Kotkan vesillä, koska se on tyytymätön kaupungin lupapolitiikkaan.

Kotkan kaupunki on myöntänyt kaupalliseen verkkokalastukseen 60 lupaa. Se on perustellut lupien määrää muun muassa salakalastuksen vähentämisellä ja hoitokalastuksella.

Uusi kalastuslaki tuli voimaan muutama vuosi sitten, mutta käytön ja hoidon suunnittelua koskeva osa lainosa ei ole vielä voimassa. Kalastusmestari Vesa Vanninen Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta arvioi, että tämä osa tulee voimaan vuoden 2021 alusta.

– Se on iso asia. Silloin pitää varmaan miettiä, että pyynti on mitoitettu kalakannan mukaan. Nyt kokonaisuutta ei ole vielä mietitty kauhean tarkasti uuden lain mukaiseksi.