Suomen musikaalitarjonta laajenee: Kuuntele, miten Abban hitti taipuu suomeksi Laura Voutilaisen suussa

Helsingin Messukeskukseen avataan yli 3 000-paikkainen erityisesti musikaaleille tarkoitettu teatteri.

musikaalit
Tältä kuulostaa Abban "Money, Money, Money" suomeksi
Tältä kuulostaa Abban "Money, Money, Money" suomeksi

Ensimmäisenä Amfi -teatterin lavan täyttää maailmanmenestysteos, eli Abban musiikkiin perustuva Mamma Mia! -musikaali. Ikoniset, jokaisen tuntemat Abban hitit on kääntänyt suomeksi taiteen moniosaaja Paula Vesala.

Musikaalissa kuullaan 22 Abban laulua. Pääosassa Donnana laulava Laura Voutilainen otti suomenkieliset laulut vastaan hauskana haasteena.

– Aluksi se tuntui kieltämättä oudolta! Mutta käännökset ovat soljahtaneet hienoiksi. Esimerkiksi itse Mamma Mia -laulu istui niin hyvin suuhuni, ettei sen oikeastaan edes huomannut olevan suomea, Voutilainen kertoo.

Uusi näyttämö houkuttelee musikaaleja maailmalta

Messukeskuksessa toimiva uusi esityspaikka täyttää kansainvälisen tason musiikkiteattereiden vaatimukset sekä tekniikan että katsomopaikkojen määrän suhteen. Amfissa on yli 3 100 katsomopaikkaa.

– Tämä on tehty suurten, kansainvälisten musikaalien suomenkielisille näytöksille. Suomen teatterit ovat aika pieniä ja isot tuotannot vaativat paljon liikevaihtoa, jotta ne kannattaisivat, sanoo hankkeen yhtenä puuhamiehenä toiminut ACE-productionsin toimitusjohtaja Johan Storgård.

Täysin ainutlaatuinen Amfi ei kooltaan ole, sillä esimerkiksi Turun Logomoon mahtuu saman verran katsojia. Amfi on esitysten käytössä pätkittäin niinä kuukausina, jolloin messuja on vähemmän.

Kevyenä viihteenä pidetty musikaali on vaikea laji

Johan Storgård toimi pitkään Helsingin Svenska Teaternin johtajana. Sinä aikana Ruotsalaisessa teatterissa nähtiin useita suosittuja musikaaleja kuten Kristina från Duvemåla ja Mamma Mia! ruotsiksi. Parhaillaan teatterissa harjoitellaan Chess -musikaalia.

Storgårdin mukaan musikaaliosaaminen on vaikea laji ja siinä kaikkien taiteen osa-aluiden pitää osua kohdalleen.

– Suomen musikaaliosaaminen on noussut huimasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Meillä on jo aika paljon ihmisiä, jotka osaavat tanssia, laulaa ja näytellä.

Suomenkieliseen Mamma Miaan on myyty yli 80 000 lippua. Tuotantoryhmä tuli suoraan Lontoosta varmistamaan esityksen laadun. Laura Voutilainen sekä nautti että hieman jännitti brittien tapaa ohjata.

– Palaute tulee niin suoraan! Aina pitää puristaa vähän lisää itsestään ulos. Mutta ohjaamisessa on kuitenkin mukana brittiläinen, vähän härski huumori ja se tuo iloa tekemiseen, Laura Voutilainen kehuu tuotantoryhmää.