Kuoleeko lehmiä juomatölkin riekaleisiin? – "Kenelläkään ei ole siitä oikeasti tietoa"

Asiantuntijoiden mukaan rehun sekaan päätyneet roskat voivat aiheuttaa eläimen kuoleman, mutta varmistuneita tapauksia ei tunneta.

Asiantuntijoiden mukaan lehmä voi kuolla juomatölkkien aiheuttamiin oireisiin. Muun muassa tölkkien siruja ajautuu lehmien syöttöpöydille pelloilta. Kuva: Wasim Khuzam / Yle

Tyhjä juomatölkki on harvinainen, mutta mahdollinen lehmän kuolinsyy.

Yle kysyi eläinlääkäreiltä, voiko nauta kuolla vammoihin, jotka tulevat ihmisten jättämistä tölkeistä. Sosiaalisessa mediassa kiertää tarinoita, joissa näin uskotaan käyneen.

Muun muassa Yle uutisoi kivuliaan kuoleman kärsineestä Macy-lehmästä. Lehmän omistaja, maitotilallinen Tapio Leinonen arvelee, että kuoleman saattoi aiheuttaa rehun sekaan joutuneen juomatölkin riekaleet. Macyn kuolinsyytä ei ole varmistettu, sillä lehmää ei ole avattu.

Tölkkikuolema vai mahahaava?

Eläinlääkäreiden mukaan lehmä voi kuolla juomatölkin aiheuttamiin vammoihin. Se on kuitenkin harvinaista.

Helsingin yliopiston Saaren klinikan eläinlääketieteen tohtori Helena Rautala ei ole törmännyt 13-vuotisen uransa aikana yhteenkään lehmään, joka olisi kuollut juomatölkin aiheuttamiin haittoihin.

– Meillä avataan vuosittain noin 35 lehmää, eli minulla on tietoa arviolta 300–400 naudan avauksesta. Tölkkikuolemien oireet sopivat hyvin mahahaavaan, joka aiheutuu esimerkiksi stressistä ja osittain siinä on myös taustalla ruokinta, Rautala arvioi.

Rautalan mukaan mahahaava on hyvin yleinen lehmän kuolinsyy.

Macy-lehmän arvellaan kuolleen juomatölkin aiheuttamiin vaammoihin. Asiasta ei ole kuitenkaan varmuutta, sillä lehmää ei ole avattu. Kuva: Tapio Leinosen kotialbumi

Myös Lehmälääkäri.comin toimitusjohtaja ja eläinlääkäri Virve Korhonen kertoo, että mahahaavat ovat lehmillä yleisiä.

– Lehmän mahahaava syntyy juoksutusmahaan, joka on yksi lehmän neljästä mahasta. Juoksutusmahahaavat ovat lypsylehmillä yleisiä.

Juoksutusmahahaavoja on eriasteisia: lievistä ja oireettomista aina kuolemaan johtaviin tapauksiin. Nämä eivät Korhosen mukaan liity teräviin esineisiin millään tavalla.

– Tölkin kappale tai muu terävä esine, esimerkiksi naula voi aiheuttaa piston verkkomahaan, joka on eri maha kuin juoksutusmaha. Silloin se aiheuttaa joko paikallisen tai yleistyneen vatsakalvontulehduksen.

Itsestään kuollut lehmä on aina avattava, jos sen kuolinsyy halutaan selvittää.

– Tiedossani ei ole yhtään raadonavauksessa todettua tapausta, jossa kuolinsyyksi olisi todettu tölkki. Kenelläkään ei oikeasti ole siitä tietoa. Koko eläinlääkärikunnassa ei ole tietoa, sillä lehmiä on avattu niin vähän, Korhonen sanoo.

Virve Korhosen mukaan tölkkien aiheuttamia kuolemia ei voida kuitenkaan poissulkea.

Pistävä esine on aina vaarallinen

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n eläinlääkintäasioiden asiantuntija Leena Suojala sanoo, että tilastoja lehmien roskien aiheuttamista kuolemantapauksista ei MTK:lla ole. Myöskään aluehallintovirasto ei tilastoi tapauksia.

Suojala muistuttaa, että mikä tahansa pistävä esine voi aiheuttaa lehmälle hengenvaarallisen vatsakalvontulehduksen.

– Selvää on, että roskat pelloilla ovat ongelma. Lehmät nimittäin syövät mitä vain.

– Jos tölkkejä on esimerkiksi nurmirehupelloilla, ne voivat ajautua silppuriin, joka silppuaa tölkit pieniksi sirpaleiksi. Pienet metallisirut ovat kamalia eläimen terveydelle, Suojala sanoo.

Leena Suojala kertoo, ettei hänellä ole yhtään tietoa varmasta tölkin aiheuttamasta eläimen kuolemasta tai sen takia tehdystä lopetuksesta.

Suojala muistuttaa, että naudat menevät hyvin harvoin raadonavaukseen.

– Menevät ainoastaan, jos epäillään esimerkiksi tarttuvaa eläintautia. Ruumiinavaus voidaan tehdä, mutta se ei anna kovin hyvää tietoa ja raadon hävittäminen sen jälkeen vaikeaa, Suojala toteaa.

Nauta täytyy hävittää Suomessa Honkajoen raatojenkäsittelylaitoksessa.

Lehmä ei syö kokonaisia tölkkejä

Leinolan tilan isäntä Tapio Leinonen toteaa, ettei Macy-lehmän vatsaa lähdetty avaamaan, koska sen kuolinsyy oli hänen mukaansa niin selvästi sisäinen verenvuoto.

Lehmä sairastui perjantaina, jolloin tilalliset yrittivät hoitaa sitä kotikonstein. Päivystävä eläinlääkäri kävi tilalla lauantaina, ja Macy sai diagnoosin mukaisen hoidon, mutta lehmä kuoli oireisiinsa sunnuntain vastaisena yönä.

–Pohdin vielä maanantaina lehmän avaamista, koska tapaus sai niin paljon julkisuutta. Siinä vaiheessa lehmä oli jo sen verran kaasuuntunut ja turvonnut, että en lähtenyt avaamaan vatsaa.

Leinosen mukaan lehmien kuolinsyy tutkitaan ruumiinavauksella vain harvoin.

– Niin tehdään vain, jos tilalla on useampi samankaltainen tapaus tai selvää kuolinsyytä ei voida päätellä eläimellä olleista oireista. Lisäksi jotkut tutkituttavat kuolinsyyn myös puhtaasta mielenkiinnosta.

MTK:lla ja Aluehallintavirastolla ei ole tilastoja lehmien juomatölkkien aiheuttamista kuolemantapauksista. Kuvituskuva. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Aikaisemmin Suomen Maatalouden Laskintakeskuksena tunnettu Mtech Digital Solutions Oy lähetti nautatila-asiakkailleen kyselyn, (siirryt toiseen palveluun) jossa tiedusteltiin alumiinitölkkien ja muiden roskien aiheuttamia ongelmia nautatiloilla. Kyselystä selviää, että jopa 76 prosenttia vastanneista kertoi löytäneensä tölkkejä pelloilta (Maaseudun Tulevaisuus).

Leinonen harmittelee teiden varsien roskaamista.

– Kävin vappuaattona juoksulenkillä. Keräsin pelkästään 400 metrin matkalta pellolta kuusi tölkkiä.

– Ja tämä on tosiaan hiljainen vaalalainen tieosuus. Paljonkohan tölkkejä heitellään valtateiden varsille, josta ne lentävät tuulen tai aurausautojen lumisuihkuissa pelloille, Leinonen pohtii.

Tapio Leinonen muistuttaa, etteivät lehmät syö kokonaisia tölkkejä pelloilla.

– Tölkit menevät heinää korjattaessa silppuriin, joka tekee tölkistä 20-30 millimetrin mittaista silppua. Lehmä ei sitä enää syöttöpöydällä navetassa erota.

Selvää on, että roskat pelloilla ovat ongelma.

Leena Suojala

Helena Rautala kertoo olleensa viimeksi viime viikolla paikalla, kun omistaja löysi tölkkimateriaalia ruokintapöydältä. Hän on itse taivutellut tölkkiä testimielessä. Rautalan mukaansa tölkki voi taipuessaan olla terävä.

– Silloin tölkki ei repisi mahoja vaan ruokatorvea.

Rautala kuitenkin toteaa, että silppurissa tölkki taipuu eri tavalla.

– Miksi se ei repisi kapeinta paikkaa, eli ruokatorvea, jos se repii isoja elimiä?

Lue lisää: