Rouva Rääväsuu teki paluun – Roseanne-sarjan tähti yritti vihreiden presidenttiehdokkaaksi, päätyi Trumpin kannattajaksi ja saattaa myös pyrkiä Israelin pääministeriksi

TV-sarjansa kanssa komean comebackin tehneen Roseanne Barrin mielipiteet ovat nostattaneet Yhdysvalloissa mediamylläkän.

Roseanne Barr
Roseanne Barr
Roseanne Barr Tonight Show'n haastattelussa.AOP

Muistatteko vielä 1990-luvun komediasarjan, jossa Roseanne Barr näytteli työläisperheen äitiä ja John Goodman isää? Nyt sarja on 20 vuoden tauon jälkeen saanut uusia jaksoja ja Barrin räävittömät kommentit herättävät taas huomiota.

Roseanne oli huippusuosittu yhdysvaltalainen sitcom-sarja, jota esitettiin vuosina 1988 - 1997. Maaliskuussa sarja aloitettiin uudestaan ja avausjakson katsojaluvut olivat korkeammat kuin koskaan.

Sarja kertoo Illinois'ssa asuvasta, vahvasti työväestöön kuuluvasta Connerin perheestä. Sarjan päähenkilöä, räväkkää Roseannea näyttelee Roseanne Barr, joka on antanut hahmolle oman nimensä.

Uusissa jaksoissa ilmenee, että Roseanne on republikaanisen presidentti Trumpin kannattaja. Tämä sopii kuvaan, sillä Trump sai vaaleissa työväestöltä vahvan kannatuksen.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Roseanne Barr
AOP

Roseanne Barr on TV-haastattelussa kertonut äänestäneensä itsekin Trumpia. Hän on saanut tästä paljon kritiikkiä, mutta ei piittaa palautteesta vähääkään. Jimmy Fallonin isännöimässä The Tonight Show'ssa hän kommentoi asiaa ronskein sanankääntein:

– Joo, ihmiset ovat ihan hulluja sen takia. Mutta tiedätkö, minä en piittaa paskan vertaa.

Hän pohdiskeli vuoden 2016 vaalitilannetta, jossa vastakkain olivat Trump ja demokraattien Hillary Clinton. Barrin mukaan äänestäjät joutuivat valitsemaan vähemmän huonoa vaihtoehtoa.

– En ala moittia ihmisiä, jotka eivät äänestäneet samalla tavalla kuin minä. Tunsin, että meidän on pantava kaikki uusiksi, ylhäältä alas asti, hän perusteli ehdokasvalintaansa.

Kun sarja alkoi uudelleen, presidentti Trump soitti hänelle ja onnitteli huimista katsojaluvuista.

Värikäs tausta politiikassa

Roseanne Barrilla on itselläänkin kokemusta politiikasta. Takavuosina hänet tunnettiin vahvasti vasemmistolaisista mielipiteistään.

Vuonna 2012 hän kampanjoi päästäkseen Yhdysvaltain vihreän puolueen presdienttiehdokkaaksi. Hän jäi ehdokasvaalissa kuitenkin kakkoseksi, minkä jälkeen hän riitautui puolueen kanssa.

Barr siirtyi ripeästi voimakkaan vasemmistolaiseen Peace and Freedom -puolueeseen [Rauha ja Vapaus], jonka ehdokkaaksi hänet valittiinkin.

Pikkupuolueessa Barrin menestys jäi vaisuksi. Hän riitautui varapresidenttiehdokkaansa Cindy Sheehanin kanssa. Sheehanin mielestä Barr oli käyttäytynyt sopimattomasti vihreiden ehdokkaaksi valittua Jill Steinia kohtaan ja omasi muutenkin liian oikeistolaisia mielipiteitä. Sheehan erosi Barrin kampanjasta.

Barr kävi lopulta kampanjaa vain muutamassa osavaltiossa ja sai yhteensä noin 67 000 ääntä, eli 0,05 prosenttia kaikista äänistä.

Erikoisia ajatuksia Israelista

Roseanne Barr on syntyperältään juutalainen. Hän on puhunut haaveestaan muuttaa monien muiden juutalaisten tavoin Israeliin ja asettua sinne asumaan.

– Minulla on yhä unelma olla vanha juutalaisnainen, joka asuu juutalaisten kotimaassa. [...] Tahdon ostaa sieltä maatilan ja ehkä tuoda sinne perheenikin.

Barr puhui toiveistaan Jerusalem Post -lehden vuosittaisessa konferenssissa Yhdysvalloissa, johon Barr oli kutsuttu puhujaksi.

Samassa tilaisuudessa Barr kertoi yrittävänsä päästä jopa Israelin pääministeriksi.

– Minulla on se unelma. Jos Jumala kutsuu, niin lähden.

Barrin mielialat ovat muuttuneet vuosien varrella. Vielä vuonna 2009 hän kutsui Israelia "natsivaltioksi", kun Israelin asevoimat olivat vallanneet palestiinalaisalueille matkalla olleita avustuslaivoja.

Keskustellessaan presidentti Trumpin kanssa Barr kiitti häntä, koska Trump on ilmoittanut siirtävänsä Yhdysvaltain suurlähetystön Jerusalemiin. Monet maat pitävät päätöstä huonona, koska se loukkaa palestiinalaisväestöä.

Salaliittoteorioita ja kansallislauluskandaali

Barrin viestittely sosiaalisessa mediassa on jo vuosien ajan nostattanut kulmakarvoja. Hän on lähettänyt eteenpäin lukuisia Twitter-viestejä, joissa esitellään monenkarvaisia salaliittoteorioita. Hän on poistanut suuren osan viesteistä, mutta jäljellä olevatkin kummastuttavat.

Barr näyttää uskovan esimerkiksi, että Yhdysvaltain yhteiskunnan huipulla toimii jonkinlainen pedofiiliyhteisö ja että Clintonien perhe olisi sekaantunut demokraattipuolueen työntekijän kuolemaan, kertoo esimerkiksi The Daily Beast (siirryt toiseen palveluun).

Suurimman hälyn Roseanne Barr sai aikaan, kun hän oli saanut tehtäväkseen laulaa Yhdysvaltain kansallislaulun baseball-ottelun alkajaisiksi San Diegon stadionilla.

Barr esitti laulun heikolla laulutaidolla ja lähinnä kirkumalla. Lauluesityksen lopuksi hän kaiveli haaroväliään ja sylkäisi maahan. Jälkeenpäin hän kertoi yrittäneensä parodioida miesurheilijoiden käyttäytymistä.

Voit katsoa Roseanne Barrin lauluesityksen tästä (siirryt toiseen palveluun):

Lähteet: Los Angeles Times, National Review, People, Washington Post