1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Miljardi euroa vai 300 miljoonaa – Paljonko SDP:n lupaama "vappusatanen" valtiolle maksaa, Antti Rinne?

Rinne lupasi vappupuheessaan isolle osalle eläkeläisiä 36 euron, ja vuosien mittaan 100 euron lisärahan. "Miljardiluokkaa", arvioi Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen tulonsiirron hintalappua.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne piti vappupuheen Lahden torilla. Kuva: Samuli Ikäheimo / Lehtikuva

Kolea vappu kuumeni, kun SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne väläytti eilisessä vappupuheessaan alle 1400 euron eläkettä saaville ensin 36 euron, ja pidemmällä aikavälillä 100 euron rahasummaa. Lupaus tyrmättiin ainakin keskustasta, kokoomuksesta ja kristillisdemokraateista.

– SDP tulee parantamaan pienillä eläkkeillä kituuttavien ihmisten, Suomen rakentajien toimeentuloa. Lupaan 100 euroa nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla toteuttaen lisää alle 1400 euron eläkkeisiin, kuului tarkka sitaatti Rinteen puheesta.

Vaalit ovat vuoden päästä. Kokoomusnuorten puheenjohtajan Henrik Vuornoksen mukaan Antti Rinteen "henkilökohtainen eläkepommi" oli nuorille populistinen esimerkki siitä, mitä puoluetta ei ainakaan kannata äänestää.

– Karkealla matematiikalla pelkkä eläke-ehdotus tarkoittaisi satojen miljoonien eurojen lisämenoja julkiselle taloudelle, Vuornos kirjoitti.

Mitä maksaa 100 euroa?

Kuinka paljon eläkeuudistus maksaisi valtiolle? Ehdotuksessa on kyse takuu- ja kansaneläkkeistä, jotka kustannetaan verovaroista, ei eläkemaksuista.

Kohderyhmään kuuluu yli 700 000 eläkeläistä, sillä Eläketurvakeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) noin puolella Suomen lähes 1,5 miljoonasta eläkeläisestä on alle 1400 euron eläke. Suomessa mediaanieläke on 1434 euroa.

Aamulehdessä (siirryt toiseen palveluun)toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund antoi varovaisen arvion kustannuksista, 300–500 miljoonaa euroa. Keskuskauppakamarin Juho Romakkaniemi (kok.) arvioi Twitterissä summaksi miljardi euroa.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen arvioi, että hintalappu on vähintään 500 miljoonaa euroa, todennäköisesti suurempi.

– Oma pika-arvioni on nyt vähintään puoli miljardia, mutta todennäköisesti kyseessä olisi miljardiluokan reformi, Kärkkäinen sanoo.

Nordean Kärkkäisen mukaan on kustannusten päälle on huomioitava se, että puhutaan nettoeläkkeestä. Eläkkeistä maksetaan vero, joten bruttona summa on suurempi.

– Iso potti rahaa ja tulonsiirto sukupolvelta toiselle joka tapauksessa.

Antti Rinne: 3 x 180 miljoonaa"

Vapun eläkelupaus 36 eurosta ei kuulunut SDP:ltä ensimmäistä kertaa, sillä se esiteltiin maaliskuussa sekä viime syksyllä muun muassa puolueen vaihtoehtobudjetissa. Niissä SDP arvioi 36 euron korotuksen kustannukseksi 180 miljoonaa.

Vappuna korotus kolminkertaistui sataan euroon. Siitä voi Antti Rinteen mukaan myös arvioida uudistuksen kustannukset.

– Kun sen 180 miljoonaa kertaa kolmella, saa realistisen kokonaiskustannuksen, noin 500 miljoonaa, Rinne sanoi.

Rinne ei allekirjoita väitteitä lupauksen populismista. Yksittäiset 36 euron korotukset eläkkeisiin siroteltaisiin useammalle vuodelle, vaikkapa kahdella vaalikaudella.

– Puhutaan esimerkiksi vuosista 2020 ja 2022, ja viimeinen erä sitä seuraavalla vaalikaudella julkisen talouden sallimissa rajoissa, Rinne vastaa.

Kustannukset SDP rahoittaisi veroja uudelleen kohdentamalla. Poistolistalla olisi Rinteen mukaan esimerkiksi suurituloisia suosiva yrittäjävähennys.

– Kyllä meillä on tähän varaa, Rinne vakuuttaa.