1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. arkeologia

Sivistys ei syntynytkään Pohjois-Ruotsissa – suomalaistutkijat tyrmäsivät ruotsalaisten satoja vuosia jatkuneen toiveajattelun

Pohjois-Ruotsin Norrbottenin Käymäjärven kylällä sijaitseva kivi on luonnon muovaama kalkkikivilohkare, jossa ei ole riimukirjoitusta.

Käymäjärven kiven kuviot eivät ole riimukirjoitusta. Kuva: Oulun yliopisto

Oulun yliopiston tutkijat ovat ratkaisseet niin sanotun Käymäjärven kiven salaisuuden.

Arkeologian ja historian tutkijoiden tutkimuksissa selvisi, että kivi on luonnon muovaama kalkkikivilohkare, jossa ei ole riimukirjoitusta, kuten aiemmin on luultu. Kiven pinnalla olevat kuviot ovat jälkiä erilaisista geologisista prosesseista.

– Tutkimustulos oli kiven osalta odotettu, kertoo tutkimusryhmän johtaja, professori Vesa-Pekka Herva.

Hervan mukaan Käymäjärven kiven tarina on tutkimisen lopputuloksesta huolimatta jännittävä.

– Tapaus on ainutlaatuinen. Oikeita riimukiviähän ei näin pohjoisessa ole, mutta vastaavanlaisia kiviä löytyy Ruotsista ainoastaan pari kappaletta, Herva kertoo.

Fantasiat identiteetin voimavaroina

Vesa-Pekka Herva sanoo tapauksen opettaneen ainakin sen, että kaikki ei ole aina sitä miltä päällisin puolin näyttää.

– Oleellisin oppi tässä tutkimusprosessissa oli, että pystyimme toteamaan millä tavalla fantasioita, joita pohjoisille alueille on vuosisatojen ajan projisoitu, on käytetty materiaalisena ja symbolisena voimavarana kansallisen identiteetin rakentamisessa.

Oulun yliopiston tutkijat ovat tutkineet kiveä vuodesta 2014.

1600-luvun lopulla Ruotsin Lapista Pajalasta löydettiin merkillinen kivi, jota pidettiin vuosisatojen ajan riimukivenä ja jopa todisteena sivilisaation alkukodin sijainnista Euroopan pohjoisreunalla. Löytö herätti aikanaan myös kuningas Kaarle XI:n kiinnostuksen, joka rahoitti tutkimusretken pohjoiseen.

Vuonna 1731 paikalla vierailivat ranskalainen tiedemies Pierre Louis Maupertuis ja ruotsalainen professori Anders Celsius kykenemättä selvittämään, oliko kyse vain erikoisesta luonnonoikusta vai maailman vanhimmasta kirjoituksesta.