Antti Ruuskasen ex-valmentaja lataa: Nykysysteemillä tulee vain nyrkkeilypronssia

Jarmo Hirvonen pitää yksilöurheilijoiden valmentajien osaa kestämättömänä. Huippujen valmentamisesta pitäisi keihäsvalmentajan mielestä saada kohtuullinen korvaus.

Miesten keihäänheitto
Antti Ruuskasen manageri Jarmo Hirvonen
Antti Ruuskasen ex-manageri Jarmo HirvonenPetri Vironen / Yle

Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen kertoi vappuaattona yhteistyön päättymisestä Jarmo Hirvosen kanssa. Hirvonen toimi Ruuskasen managerina vuodet 2007-2014 ja valmentajana vuodesta 2014 lähtien.

Hirvosen mukaan yhteinen taival päättyi vappua edeltävällä viikolla ilman erimielisyyksia. Pitkä taival sisälsi vielä viimeiseksi jääneen etelän leirin Teneriffalle helmi-maaliskuun taitteessa.

– Oltiin melkein naimisissa yli kymmenen vuotta, eikä kertaakaan riidelty. Ei vedetty toisiamme kertaakaan edes turpaan. Tai itse asisassa kerran vedin Anttia nenään, mutta se tapahtui unissani vuosia sitten, Hirvonen veisteli keskiviikkona Yle Mikkelin haastattelussa.

– Suhteemme Antin kanssa on aina ollut hyvä ja varmasti pärjäämme jatkossakin. Olemme aina olleet reiluja toisiamme kohtaan.

Ei enää omia valmennettavia

Jarmo Hirvonen sanoo, että ura keihäänheittäjien henkilökohtaisena valmentajina on ohi. Mies nähdään enää ns. leirivalmentajana antamassa vinkkejä suomalaisten suosikkilajin saloihin.

Tulisieluisena keihäsmiehenä tunnettu Hirvonen sanoo suoraan, että kyseessä on aikapula. Siviilityön ja huippu-urheilijan valmentamisen yhdistäminen on haastava yhtälö. Hirvosen mielestä olympiamitaleista on kesälajeissa turha haaveilla ilman suurempaa rahallista panostusta.

– Teemu Selänne nosti hienosti huolen esille Urheilulehdessä j (siirryt toiseen palveluun)a puhui samoista asioista, joista olen puhunut parikymmentä vuotta. Antti on hyvä esimerkki. Hän on päässyt tasolle, jossa pystyy välillä jopa hieman tienamaan. Vuonna 2016 hän sai tuloja ja maksoi verojakin yli 50 000 euroa. Sitten Antti loukkaantui, ja jäi nollatuloille.

Hirvosen mainitsemassa artikkelissa kiekkolegenda esittää yksilöurheilijoille kunnon porkkanaa, joka olisi olympiavoitosta miljoona euroa, hopeasta 500 000 euroa ja pronssi puolet siitä.

Hirvosen mukaan opetusministeriö maksaa huippu-urheiljoiden valmentajille 2 500 euroa vuodessa. Hirvonen muistelee 1990-luvun vuosia, jolloin hän sai Aki Parviaisen valmentajana viiden kuukauden palkkaa vastaavan rahamäärän (40 000 markkaa) valmentajatukena.

– Suomessa pitäisi nyt keskustella, että mitä halutaan. Näytti siltä, ettei esimerkiksi Riosta nyrkkeilypronssi suomalaisille riittänyt. Nykyinen 2 500 euroakin tulee vasta marraskuussa. Olenkin kysynyt, että onko joululahjoihin tarkoitettu vai mihin helvettiin ne rahat menevät, Hirvonen tuohtuu.

– Antti on minulle itse maksanut, mutta enhän minä voi mitään vaatia Antilta, kun miehellä on loukkaantumisen takia nollatulot. Itse olen onnellisessa asemassa sillä tavalla, että työ on joustanut ja olen voinut sovitella työtä ja valmentamista. Esimerkiksi Tero Pitkämäen valmentaja Hannu Kangas joutuu hakemaan pieniinkin risauksiin palkatonta virkavapautta opettajan työstä.

"Antille uutta buustia"

Kaksikon yhteistyö alkoi aikoinaan Ruuskasen tultua opiskelemaan Tanhuvaaran urheiluopistolle Savonlinnaan. Hirvonen toimii opiston lehtorina.

Aiemmin Ruuskasta valmensi Antero Puranen. Vuonna 2010 henkilökohtaiseksi valmentajaksi tuli Hirvosen entinen valmennettava, MM-kultaa vuonna 1999 kiskaissut Aki Parviainen. Neljä vuotta myöhemmin Hirvonen siirtyi Parviaisen paikalle.

Valmennussuhteen päättymisen syynä Hirvonen pitää omaa ajankäyttöään. Ruuskanen on kilpaillut viimeksi syksyllä 2016. Paluuta kilpakentille odotetaan alkavana kesänä.

– Itse koen, että Antti kaipaa avukseen lisää voimia ja uutta ajatustakin, että hän pääsee sinne olympiatavoitteeseen, mikä hänellä on. Tällä entisellä systeemillä se ei olisi onnistunut. Uskon, että Antti saa muutoksesta uutta buustia, Hirvonen pohtii.

– Näen Antin paluumahdollisuudet hyvinä. Antti lähtee huomenna Turkkiin ja siellä on liiton valmentaja Parjasen Olavi paikalla. Erittäin pätevä ja nykyaikainen valmentaja. Itse olen jo pudonnut kelkasta, sillä en ole jaksanut enää seminaareissa istua. Uskon, että Antti pystyy palaamaan jo ensi kesänä aika lähelle huippua ja tavoitehan on ne olympilaiset 2020.

Onko Antin hihassa vielä 88-90-metrinen?

– On aivan varmasti. Pakko olla tai muuten ei kamppailla mitalista. Se pitää olla nykyisin 90-metrinen.