Tornion kirkkoherranvaali uusiksi

Torniolaiset joutuvat odottamaan uutta kirkkoherraa edelleen. Uudet vaalit järjestetään mahdollisesti ensi vuoden keväällä.

Kirkkoherranvaalit
Tornion kirkko.
Riikka Rautiainen / Yle

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut tuomiokapitulin ja vaalilautakunnan päätökset koskien Tornion kirkkoherranvaalia.

Vaali on toimitettava uudelleen valmistelusta eli ehdokkaiden vaalisijoille asettamisesta lähtien. Päätös perustuu Ylitornion kirkkoherra Matti Salmisen valitukseen.

Salminen katsoi tulleensa väärin kohdelluksi, koska hänet oli jätetty asettamatta vaaliehdokkaaksi, vaikka hän oli yksi selkeästi ansioituneimmista hakijoista. Oikeuden mukaan tuomiokapitulin päätöksistä ei ilmene syitä, joiden vuoksi Salminen jätettiin asettamatta ehdokkaaksi.

Hallinto-oikeuteen tehtiin myös kaksi valitusta muotovirheestä, jonka johdosta 171 väärin leimattua ennakkoääntä jätettiin huomiotta. Muotovirheeseen hallinto-oikeus ei ottanut erikseen kantaa. Tornion seurakunnan kirkkoherran vaali toimittettiin lokakuussa 2016.

Hallinto-oikeuden päätöksestä voi hakea valitusoikeutta korkeimmasta hallinto-oikeudesta kuukauden sisällä. Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin lakimiesasessori Mari Aalto sanoo, että ilman valituksia lainvoimainen päätös ehtii tuomiokapitulin käsittelyyn aikaisintaan kesäkuussa.

Aalto arvioi, että hakukierroksen jälkeen uudet kirkkoherranvaalit voitaisiin järjestää Torniossa ensi vuoden keväällä.