1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Näitä asioita erikoissyyttäjä kysyisi Trumpilta – Mitä Muellerin kysymykset kertovat Venäjä-tutkinnasta?

The New York Timesin käsiinsä saamat kysymykset painottuvat epäilyihin oikeudenkulun estämisestä. Yhdysvalloissa pohditaan myös, kuka kysymyslistan vuosi ja miksi.

Donald Trump
Robert Mueller ja Donald Trump.
Robert Mueller ja Donald Trump.Michael Reynolds, Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump reagoi tyypilliseen tapaansa The New York Timesin käsiinsä saamaan listaan kysymyksistä (siirryt toiseen palveluun), joita erikoissyyttäjä Robert Mueller haluaisi esittää Trumpille.

– Niin häpeällistä, että Venäjä-noitavainoon liittyvät kysymykset ”vuodettiin” medialle. Ei kysymyksiä vehkeilystä. Aha, ymmärrän… Olette keksineet tekorikoksen, vehkeilyn, jota ei koskaan ollut olemassa, ja tutkinta alkoi laittomasti vuodetulla salaisella informaatiolla. Kiva! Trump kirjoitti tiistaina Twitter-tilillään.

New York Times julkisti maanantaina listan, jolla on 49 kysymystä. Listan ovat koonneet Trumpin asianajajat neuvotteluissa Muellerin tutkintaryhmän kanssa.

Trumpin asianajajat ovat jo viime vuoden lopulta käyneet Muellerin ryhmän kanssa keskusteluja siitä (siirryt toiseen palveluun), millä tavoin mahdollinen kuuleminen järjestettäisiin. Ei ole lainkaan varmaa, järjestyykö se.

Kyseessä ei siis ole Muellerin itsensä suoraan toimittama kysymyslista vaan pikemminkin Trumpin asianajajien koostama tulkinta siitä, mitä Mueller haluaa kysyä.

Kysymyksistä ei voi suoraan lukea, että Muellerilla olisi jotain todisteita Trumpia itseään vastaan, tai että Trump olisi tutkinnan virallinen epäilty.

Kuulemisen toteutuminen on yhä avoin kysymys

Mielenkiintoinen kysymys on, kuka listan vuoti ja miksi.

The New York Timesin mukaan vuotaja on Trumpin lainopillisen ryhmän ulkopuolinen henkilö.

Yhdysvaltain mediassa on spekuloitu, että kyseessä voisi olla pyrkimys estää Trump suostuminen Muellerin kuulusteluun.

Uutistoimisto AP:n mukaan Muellerin tutkintaryhmä on pohtinut sitäkin, että Trumpille esitettäisiin haaste tulla kuultavaksi suuren valamiehistön eteen.

Tämä voisi johtaa pitkään lainopilliseen kamppailuun siitä, voidaanko Yhdysvaltain presidentti haastaa valamiehistön eteen.

Muellerin kannalta olisi helpompaa, että Trump suostuisi kuultavaksi vapaaehtoisesti.

Suurin osa kysymyksistä oikeudenkulun estämisestä

Trump siis tuli väittäneeksi, että kysymyssarjassa ei puututtaisi vehkeilyepäilyihin. Se ei pidä paikkaansa. Ainakin 13 kysymyksistä koskee suoraan Venäjä-yhteyksiä.

Suurin osa kysymyksistä liittyy epäilyksiin oikeudenkulun estämisestä (obstruction of justice).

Siitä ei voi kuitenkaan suoraan vetää sitä johtopäätöstä, että Mueller ei enää keskittyisi epäilyksiin vehkeilystä (collusion) Venäjän kanssa.

Kyse voi olla siitä, että oikeudenkulun estämisepäilyihin liittyvät tapahtumat ovat olleet laajasti esillä julkisuudessa, ja siksi Mueller ei paljasta korttejaan esittämällä niistä jo etukäteen yksityiskohtaisia kysymyksiä.

Sen sijaan Muellerin tutkintaryhmällä voi olla hallussaan Venäjä-yhteyksistä myös sellaista tietoa, joka ei ole vielä ollut julkisuudessa, ja siksi myös Trumpin lakitiimille toimitetut kysymykset ovat yleisluontoisempia, avoimempia.

The New York Times jakoi kysymykset neljään pääryhmään.

1. Kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Michael Flynnin tapaus

Michael Flynn istuu tuolilla ja katsoo oikealle. Hänellä on tumma puku, vaaleansininen kauluspaita ja monivärinen kravatti.
Trumpin entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Michael Flynn.Jim Lo Scalzo / EPA

Entinen sotilastiedustelun päällikkö Michael Flynn oli Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja 20.1.–13.2.2017. Hän joutui eroamaan Venäjä-yhteyksien takia.

Kysymykset pyörivät sen ympärillä, pyrkikö Trump suojelemaan Michael Flynniä syytteiltä.

  • Mitä tiesitte puhelinkeskusteluista, joita herra Flynn kävi Venäjän suurlähettilään Sergei I. Kisljakin kanssa myöhään joulukuussa 2016?

Joulukuussa 2016 Flynn kävi puhelinkeskusteluja Venäjän Yhdysvaltain suurlähettilään Sergei Kisljakin kanssa. Flynn toivoi, ettei Venäjä ylireagoisi presidentti Barack Obaman hallinnon juuri julistamiin pakotteisiin.

Sittemmin FBI:n kuulustelussa Flynn kiisti keskustelleensa pakotteista. Flynn on tunnustanut valehdelleensa tästä FBI:lle ja tekee yhteistyötä tutkinnan kanssa.

Muelleria kiinnostaa, toimiko Flynn Trumpin puolesta.

Yksi kysymyksistä koskee väitteitä, että Trumpin asianajajat olisivat pohtineet mahdollisuutta presidentin armahduksen myöntämisestä Flynnille, kun tämän kerrottiin harkitsevan yhteistyötä FBI:n kanssa.

2. FBI-päällikkö James Comeyn erottaminen

James Comey
Entinen FBI-johtaja James Comey kesäkuussa 2017.Brendan Smialowski / AFP

James Comey toimi liittovaltion poliisin FBI:n johtajana 4.9.2013–9.5.2017. Mueller yrittää selvittää, erottiko Trump Comeyn suojellakseen Flynniä tai jotakuta muuta syytteiltä.

  • Liittyen päätökseen erottaa herra Comey: Milloin se tehtiin? Miksi? Keitä oli mukana?

Erottamisen virallisen syyn – Hillary Clintonin sähköpostitutkinnan huonon hoidon – ja Trumpin omien lausuntojen kesken on ristiriita.

Mueller haluaisi kysyä esimerkiksi Trumpin NBC-kanavalle antamasta haastattelusta, jossa hän kertoi ajatelleensa Venäjä-tutkintaa päättäessään Comeyn erottamisesta.

3. Oikeusministeri Jeff Sessionsin ja oikeusministeriön asema

Yhdysvaltain republikaaninen oikeusministeri Jeff Sessions
Yhdysvaltain republikaaninen oikeusministeri Jeff Sessions.Jim Lo Scalzo / Epa
  • Mitä ajattelitte ja teitte liittyen herra Sessionsin päätökseen jäävätä itsensä?

Trump on raskaasti arvostellut oikeusministeriään Jeff Sessionsia siitä, että tämä päätti jäävätä itsensä Venäjä-tutkintaan liittyvistä asioista. Sessions oli kongressin kuulemisessa sanonut, ettei ollut Trumpin kampanjassa toimiessaan yhteyksissä venäläisiin, mutta julki tuli hänen tapaamisensa suurlähettiläs Kisljakin kanssa.

  • Keskustelitteko siitä, suojelisiko herra Sessions teitä, ja viittasitteko aiempien oikeusministerin toimintaan?

Trump on kiitellyt aiempia oikeusministereitä siitä, että nämä olivat uskollisia presidenteilleen.

Erikoissyyttäjä Mueller haluaa myös kysyä Trumpin pohdinnoista hänen itsensä erottamisesta.

4. Trumpin kampanjan kytkökset Venäjään

Trump on tummassa puvussa, tumma kravatti kaulussaan istuvassa asennossa. Taustalla näkyy iso teksti Trump Tower sinisellä pohjalla.
Donald Trump nuorempi.Francis R. Malasig / EPA
  • Milloin saitte tietää Trump-tornin tapaamisesta?

Useat kysymykset liittyvät 9. kesäkuuta 2016 pidettyyn tapaamiseen venäläisen asianajajan kanssa. Asianajaja oli luvannut toimittaa raskauttavia tietoja demokraattien ehdokkaasta Hillary Clintonista.

Trumpin vanhin poika Donald Trump nuorempi isännöi tapaamista. Hän on sanonut, ettei tuolloin kertonut isälleen tapaamisesta.

Mueller myös tenttaisi Trumpia tämän Moskovan vierailusta vuonna 2013 ja yhteyksistä venäläisen miljardöörin Aras Agalarovin perheeseen ja Venäjän viranomaisiin.

  • Kampanjan aikana, mitä tiesitte venäläisestä hakkeroinnista, sosiaalisen median käytöstä tai muista toimista, joita oli tähdätty kampanjaan?

Mueller haluaisi kysyä tiedoista, että vielä vaalikampanjan aikana Trumpin liikekumppanit olisivat pitäneet yllä ajatusta kiinteistöliiketoimista Venäjällä.

Mueller kyselisi muun muassa pyrkimyksistä järjestää tapaaminen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa jo vaalikampanjan aikaan ja siitä, miten republikaanipuolueen ohjelmasta poistettiin 2016 puoluekokouksessa kohta, joka vaati Ukrainan aseistamista.

Kysymyksissä otetaan esille myös Trumpin vävyn Jared Kushnerin yritykset luoda vaivihkainen keskustelukanava Venäjään Obaman ja Trumpin hallintojen vallansiirron aikana.

Manafort jälleen huomion keskiössä

Manafort kulkee kuvaajien ympäröimänä oikeustalon edustalla. Hänellä on tumma puku ja punainen kravatti ja vieno hymy kasvoillaan.
Paul Manafort on joutunut Venäjä-tutkinnan valokeilaan.Shawn Thew / EPA

Paljon huomiota on kiinnitetty kysymykseen siitä, pyrkikö Trumpin kampanja luomaan yhteyksiä Venäjään.

  • Mitä tietoa teillä oli kampanjanne, Paul Manafort mukaan lukien, pyrkimyksistä luoda yhteyksiä Venäjään saadakseen mahdollista apua kampanjalle?

Kysymystä pidetään erityisen kiinnostavana, koska siinä mainitaan erikseen Trumpin kampanjapäällikkönä kolmen kuukauden ajan toiminut Paul Manafort.

Manafortin ei ole aiemmin kerrottu hakeneen vaalikampanjassa toimiessaan aktiivisesti yhteyksiä venäläisiin tahoihin, vaikka hän olikin läsnä kesäkuun 2016 tapaamisessa Trump-tornissa.

Maininta Manafortista saattaa viitata siihen, että Muellerilla voisi olla Manafortin kontakteista sellaista tietoa, joista ei ole aiemmin kerrottu julkisuuteen.

Uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun) kertoi elokuussa 2017, että Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset olisivat siepanneet venäläisten viestintää, jossa nämä keskustelivat yhteyksistään Manafortiin.

Manafort on syytteessä veronkierrosta ja siitä, ettei hän ole rekisteröitynyt ulkomaiseksi agentiksi toimiessaan ukrainalaisten poliitikkojen lobbarina. Nämä syytteet eivät liity hänen toimintaansa Trumpin kampanjapäällikkönä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi