1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kansallinen kiväärijärjestö (NRA)

Takana viisi miljoonaa jäsentä ja puolet kongressiedustajista – Miksi aselobbari NRA on Yhdysvalloissa niin vaikutusvaltainen?

Yli puolet kongressiedustajista on saanut tukea NRA:lta eli Kansalliselta kivääriyhdistykseltä. NRA nauttii myös aseita omistavien vahvaa luottamusta.

Kansallinen kiväärijärjestö (NRA)
Chris Cox, Donald Trump ja Wayne LaPierre NRA:n kokouksessa Atlantassa.
Presidentti Donald Trump ja NRA-johtajat Chris Cox ja Wayne LaPierre NRA:n kokouksessa Atlantassa viime vuonna.Erik S. Lessner / EPA

Enemmistö amerikkalaisista kannattaa aselakien tiukentamista, mutta Kansallinen kivääriyhdistys eli NRA on toistaiseksi onnistunut estämään tiukennukset.

Ehkäpä Yhdysvaltojen äänekkäin lobbausjärjestö NRA aloittaa tänään vuosikokouksensa (siirryt toiseen palveluun) Dallasissa Texasissa.

Puitteet ovat massiiviset: Tapahtumaan odotetaan yli 80 000 ihmistä (tai isänmaanystävää, kuten tapahtuman nettisivuilla mainitaan), näytteilleasettajia on 800. Aseita ja varusteita on esillä kuuden hehtaarin kokoisessa näyttelytilassa.

Presidentti Donald Trump puhuu kokouksen johtajaseminaarissa perjantaina.

Kuvakaappaus nraam.org -sivustolta.
NRA:n vuosikokouksen sivulla mainostetaan, että messuilla on paljon nähtävää.National Rifle Association of America

Vuosikokouksen keskusteluilla on merkitystä, sillä NRA on Yhdysvalloissa massiivinen poliittinen voima. NRA:n mukaan järjestöön kuuluu lähes viisi miljoonaa amerikkalaista (siirryt toiseen palveluun). Joidenkin asiantuntijoiden mukaan jäsenmäärä olisi kuitenkin tällä hetkellä selvästi alhaisempi.

Aseoikeuksia ajavan ja aselakien tiukentamista vastustavan Kansallisen kivääriyhdistyksen liikevaihto oli toissa vuonna yli 430 miljoonaa dollaria. Puolet rahasta tulee jäsenmaksuista ja puolet yrityksiltä.

SBS on laskenut, että NRA on käyttänyt rahaa vaalikampanjoihin 15 kertaa enemmän (siirryt toiseen palveluun) kuin aselakien kiristämistä ajavat lobbarit.

Viimeksi aselait ja NRA:n rooli politiikassa nousi keskusteluun Floridan kouluampumisen jälkeen helmikuussa. Tuolloin 19-vuotias nuorukainen surmasi 17 ihmistä ja haavoitti yli kymmentä luvallisella aseella.

NRA tukee suurinta osa republikaaniedustajista

NRA perustettiin vuonna 1871 edistämään sisällissodan veteraanien ampumataitoja. 1930-luvulla yhdistys alkoi postittaa jäsenilleen tietoja aselaeista ja niihin kaavailluista muutoksista.

Voimallisen poliittisen toiminnan NRA:n katsotaan aloittaneen viimeistään 1975, kun se perusti lobbauselimensä Institute for Legislative Actionin.

Mies kokeilee asetta.
NRA:n mukaan sillä on lähes viisi miljoonaa jäsentä. Tämä mies kokeili asetta NRA:n vuosikokouksessa Houstonissa vuonna 2013.Aaron M. Sprecher / EPA

Capitol-kukkulalla kuunnellaan, kun NRA puhuu. Kongressiedustajille tehdyissä kyselyissä NRA on ollut poliitikkojen mielestä toistuvasti Yhdysvaltojen vaikutusvaltaisin lobbari. Yli puolet kongressiedustajista on saanut NRA:lta jonkinlaista rahallista tukea.

CNN:n mukaan kahdeksan edustajaa on saanut yli miljoona dollaria. 39 on saanut 100 000 dollaria tai enemmän ja 128 edustajaa NRA on tukenut vähintään 25 000 dollarilla.

Vain kuusi republikaanien nykyisistä kongressiedustajista ei ole saanut NRA:lta rahaa, CNN kertoi helmikuussa listatessaan NRA:n poliitikoille maksamia tukia (siirryt toiseen palveluun).

NRA myös arvostelee poliitikkoja A:sta F:ään (siirryt toiseen palveluun) sen mukaan, mitä mieltä he ovat aselaeista.

NRA:lta Trumpille 30 miljoonaa vaalikampanjaan

Viime vuonna NRA käytti lobbaamiseen virallisesti 4,1 miljoonaa dollaria (siirryt toiseen palveluun).

Todellinen summa on ollut suurempi, koska ehdokkaiden tukiyhdistysten kautta maksettuja vaalitukia ei ole pakko raportoida.

Presidentinvaalituloksia jättinäytöllä Times Squarella New Yorkissa 8. marraskuuta 2016.
New Yorkin Times Square -aukion jättinäytöllä pyörinyt Fox News -kanavan lähetys näytti Donald Trumpin voittaneen Hillary Clintonin Floridassa vaalipäivänä 8. marraskuuta 2016.Jason Szenes / EPA

Tällöin vaalituki käytetään usein toista ehdokasta vastustavaan mainontaan eli NRA:n tapauksessa aselakien tiukentamista vaativien poliitikkojen vastamainontaan.

Vuoden 2016 vaaleissa NRA liittolaisineen käytti rahaa yli 50 miljoonaa dollaria.

Presidentti Donald Trump on NRA:n jäsen ja sen kiivas puolustaja. Trumpin eduksi NRA käytti 30 miljoonaa dollaria. Summasta kolmannes meni Trumpin tukikampanjaan (siirryt toiseen palveluun) ja kaksi kolmannesta Hillary Clintonia vastustavaan kampanjointiin.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden vuonna 2010 tekemä Citizens United -päätös estää viranomaisia rajoittamasta yritysten, liittojen ja muiden eturyhmien osallistumista kampanjoihin.

NRA:n takana on joukkovoimaa

Kyselyt kertovat, että selvä enemmistö amerikkalaisista kannattaa aselakien tiukentamista.

Vuosikokous Houstonissa 2013
NRA:n vuosikokouksen osallistujia Houstonissa viisi vuotta sitten.Aaron M. Sprecher / EPA

Silti NRA:n takana on miljoonia sitoutuneita kannattajia. Kivääriyhdistystä pidetäänkin paljon maksamiaan avustuksia voimakkaampana tekijänä.

Vaikka NRA:ssa on sen oman ilmoituksen mukaan viisi miljoonaa jäsentä, mieltää SBS:n mukaan 17 miljoonaa ihmistä (siirryt toiseen palveluun) kuuluvansa kivääriyhdistykseen, vaikkeivat sen jäseniä olekaan.

NRA on tehokkaasti organisoitunut ja se pystyy mobilisoimaan kannattajiaan (siirryt toiseen palveluun) äänestämään sopivaa ehdokasta ja vastustamaan epäsopivaa ehdokasta.

Amerikkalaisilla on paljon aseita ja monet pitävät aseoikeuksia merkittävänä äänestysperusteena.

Tulevaisuudessa NRA:lla voi olla vaikeampaa

NRA on toistaiseksi onnistunut estämään aselakien tiukennuksia.

NRA:n perusjäseniä ovat valkoiset iäkkäämmät miehet. Aikaisempaa harvempi valkoinen nuori kuitenkaan välttämättä hankkii asetta.

Myös yritysten tuki on vähentynyt. Helmikuussa 15 merkittävää yritystä kuitenkin karsi tukeaan NRA:lle. Näiden joukossa olivat muun muassa Hertz, Avis ja United Airlines.

Kuvassa mielenosoittaja kannattelee kylttiä, jossa on Donald Trumpin kuva ja teksti NRA. Viesti on, että NRA kontrolloi Trumpia.
Mielenosoittajan viestinä oli maaliskuussa Washingtonissa, että NRA:lla on liikaa vaikutusta presidentti Donald Trumpiin.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvalloissa ei ole tietokantaa siitä, kuinka paljon aseiden omistajia on.

Mittauksissa on saatu aseiden omistajien määrästä hieman erilaisia tuloksia. General Social Surveyn haastattelututkimuksen mukaan kolmannes amerikkalaisista asui kotitaloudessa, jossa on ase. Aseiden omistajien määrän lasku on pysähtynyt viime vuosina.

Lisää aiheesta:

Aselakien tiukennus etenee Floridassa

Kivääriyhdistys NRA on ajautunut vaikeuksiin Yhdysvalloissa – jo 15 suuryritystä on vetänyt tukensa

Asesaarnaajan 10 kuolematonta lausetta Yhdysvalloissa: "Aseenkanto-oikeus on Jumalan myöntämä"

Asekeskustelu kuumenee koko ajan Yhdysvalloissa – Poliisin toiminta ja opettajien aseistaminen puhuttavat, Washingtoniin suurmielenosoitus

Nuorten aseidenvastainen marssi saattoi olla Washingtonin historian suurin mielenosoitus

Aiheesta muualla:

Why the NRA is so powerful on Capitol Hill, by the numbers (siirryt toiseen palveluun)

What is the NRA and why is it so powerful (siirryt toiseen palveluun)

There's a gun for every American. But less than a third own guns (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi