Mäkelät menettivät tulipalossa kotinsa ja lemmikkinsä – uusi talo nousee jo, mutta sinne ei tule edes kultakalaa

Puoli vuotta on kulunut siitä, kun kokkolalaiset Mäkelän perheet menettivät kotinsa palossa. Nyt on toivoa ilmassa: uusi talo valmistuu syksyllä samalle paikalle.

tulipalot
Sami, Juhani ja Harriet Mäkelä
Sami, Juhani ja Harriet Mäkelä uuden kodin luonaRaila Paavola / Yle

Lokakuussa 2017 ujelsi Kokkolassa kaksikerroksisen omakotitalon alakerrassa palohälytin. Yläkerran asukas havahtui ääneen, riensi paikalle, mutta savua oli jo kaikkialla. Se oli vuonna 1957 valmistuneen puisen talon menoa.

Kotinsa menetti kaksi Mäkelän perhettä: alakerrassa asuneet vanhemmat ja yläkerrassa asunut poika kihlattuineen. Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta palossa kuolivat perheen lemmikit.

Suomessa syttyy vuosittain noin 3 000 asuinrakennuspaloa. Määrä on ollut viime vuosina lievässä laskussa, ja erityisesti ovat vähentyneet pientalopalot.

Mäkelät eivät jääneet tilanteessa yksin. Apua saatiin niin Facebook-ryhmien kuin SPR:n kautta.

– Se oli tosi tärkeää. Esimerkiksi SPR:n starttirahan avulla saatiin haettua kaupasta vaatteita, että päästiin taas alkuun.

Alussa Mäkelät asuivat parisen viikkoa hotellissa. Se tuntui Juhani Mäkelästä epätoivoiselta, vaikka henkilökunta oli auttavaista. Nyt he asuvat vuokralla.

Vakuutusyhtiölle kiitosta

Ratkaiseva tekijä palon syttymissyyn selvittämisessä oli valvontakamera. Se näytti, että palo sai alkunsa talon alakerrassa, kun koira puri sohvalla sähkölaitetta, jonka akku räjähti. Juhani Mäkelän mukaan valvontakamerasta oli iso hyöty.

– Vakuutusyhtiön kanssa ei ole ollut mitään ongelmaa, kun syttymissyylle löytyi todiste.

Juhani Mäkelä
Juhani MäkeläRaila Paavola / Yle

Valtaosan Suomessa syttyvistä rakennuspaloista aiheuttaa tavalla tai toisella ihminen, toiseksi yleisin palonsyy on kone tai laite. Eläimen aiheuttamia tulipaloja syttyy vuosittain enimmillään puolensataa.

Kohtalotovereille on ymmärrystä

Huhtikuun lopulla Kokkolassa Kälviän keskustassa paloi kahdeksan asunnon rivitalo. Uutinen nostatti Mäkelöissä kylmiä väreitä ja omia muistoja shokista ja eestaas ryntäilystä. He kävivät myös katsomassa Kälviän palopaikkaa.

Tiesi sen, mitä ihmiset kokee sillä hetkellä, kun mitään ei enää ole.

Harriet Mäkelä

– Oli se kyllä karua katsottavaa, tuli ihan kauhea olo. Tiesi sen, mitä ihmiset kokee sillä hetkellä, kun mitään ei enää ole.

Juhani Mäkelä muistelee, että ensimmäinen pari kuukautta kodin menetyksen jälkeen meni vähän sumussa. Hiljalleen elämä lähti taas eteenpäin, mutta edelleen kokemukset palaavat uniin, erityisesti eläinten menetykset. Juhani ei pystynyt pariin viikkoon menemään edes kauppaan, kun mieleen tuli ruuan ostaminen eläimille.

Uusi koti tuo toivoa

Uuden kodin rakentaminen vanhan paikalle on nyt hyvässä vauhdissa. Mäkelöiden on tarkoitus päästä muuttamaan syksyllä. Tästäkin talosta tulee koti kahdelle perheelle.

Mäkelät luottavat uuteen rakentamiseen ja sen parempaan paloturvallisuuteen.

Kyllä se nyt varmaan parempi on kuin sellainen vanha talo, jossa on seinät täynnä sahanpurua.

Sami Mäkelä

– Kyllä se nyt varmaan parempi on kuin sellainen vanha talo, jossa on seinät täynnä sahanpurua, sanoo Sami Mäkelä.

Videovalvontaan Mäkelät luottavat jatkossakin, vaikka eläimiä ei uuteen taloon suunnitellakaan. Niistä luopuminen tuntui kaikkein raskaimmalta.

– Ei edes kultakalaa! En halua kokea sitä luopumista ainakaan vähään aikaan, kertoo Harriet Mäkelä.

Kun kolmikolta kysyy, mitä palo opetti, tulee vastaus yhdestä suusta:

– Hoitakaa palovaroittimet kuntoon!