Harvinaiset humanoidirobotit opettavat maahanmuuttajille suomea: "Jos sinä puhut väärin, robotti sanoo täh"

Humanoidirobottit ovat aikuisopiskelussa vielä harvinaisia. Kajaanin Edukain kaksi robottia opettavat maahanmuuttajille suomen kieltä ja vuorovaikutustaitoja.

Hamza Trikin mielestä robotin kanssa keskusteleminen on jopa helpompaa kuin ihmisten kanssa puhuminen, koska silloin ei tarvitse stressata. Kuva: Niko Mannonen / Yle

KAJAANI "Kuka sinä olet?" Mikä on ammattisi? Mitä sinä arvostat"? Humanoidirobotti Nono seisoo opiskelijoiden keskellä ja kysyy kysymyksiä. Samalla se vastaa opiskelijoiden esittämiin kysymyksiin.

Koulutus- ja työelämäpalveluja Kajaanissa tarjoavan Edukai Oy:n kotoutumisryhmän opiskelijat harjoittelevat robotin avulla pääasiassa suomen kieltä.

– Se on helppoa, koska jos sinä keskustelet robotin kanssa, et pelkää, et ole ujo. Sinä vain puhut ja robotti ymmärtää, opiskelija Hamza Triki kertoo.

Trikin mukaan robotin kanssa keskusteleminen on jopa helpompaa kuin ihmisten kanssa puhuminen, koska silloin ei tarvitse stressata. Loknath Timsina on samaa mieltä.

– Robotti puhuu ja ymmärtää selkosuomea. Ihmiset puhuvat nopeasti, joten minä ymmärrän vähän. Sen takia robotin kanssa se on helppoa, Timsina kertoo.

Robotti ei vaadi luku- tai kirjoitustaitoa

Humanoidirobotit ovat aikuisopiskelussa vielä harvinaisia. Kajaanin Edukain kaksi robottia, Nana ja Nono, aloittivat apuopettajina maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksessa tämän vuoden alussa.

Perusopetuksessa robotteja on käytössä muun muassa Tampereella ja Espoossa. Esimerkiksi Tampereella Elias-robotti opettaa lapsille englantia. Elias-robotista on saatu hyviä tuloksia, Utelias Technologies Oy:n toimitusjohtaja Johanna Hemminki kehuu.

– Roboteista on hyötyä monenlaisille oppijoille. Niin pienille lapsille kuin aikuisille, koska robottien kanssa oppiminen ei vaadi luku- ja kirjoitustaitoa.

Loknath Timsign ja Hamza Triki keskustelevat humanoidirobotti Nonon kanssa työhaastatteluun liittyvistä asioista. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Hemmingin yritys kehittää tekoälyyn pohjautuvia ratkaisuja kielten ja vuorovaikutustaitojen oppimiseen. Yrityksessä uskotaan, että robottien avulla voidaan oppia samantapaisia asioita, joita yleensä opitaan ihmisten välillä. Esimerkiksi kommunikaatio ja kielitaito ovat Hemmingin mukaan asioita, jotka vaativat paljon toistoa.

– Vieraan kielen oppimisessa on tärkeää kielen tuottaminen ja puhuminen. Sosiaalinen robotti antaa siihen hyvät mahdollisuudet, Hemminki kertoo.

Se on helppoa, koska jos sinä keskustelet robotin kanssa, et pelkää.

Hamza Triki

Kajaanin Edukain kotoutumisryhmän oppitunnilla harjoitellaan parhaillaan pieniä dialogeja. Suomen kielen lisäksi harjoituksissa käydään läpi esimerkiksi työnhakuun liittyviä kysymyksiä. Robotit on otettu uteliaisuudella ja innolla vastaan.

– Kun luokkaan kävelee robotti kainalossa, ensimmäiset kysyvät jo ovella robotilta, kuka sinä olet ja puhutko suomea. Ei ole mitään ujostelua tai muuta, kertoo opettaja Päivi Haverinen.

Haverisella ja hänen kollegallaan opettaja Eija Makkosella ei ollut aikaisempaa kokemusta roboteista. Nanan ja Nonon hyödyntäminen opetuksessa on vaatinut myös opettajilta opettelua.

– Olen ollut aina kiinnostunut kaikennäköisistä teknisistä toteutuksista opetuksessa, joten sinällään tämä on erittäin luontevaa. Itse asiassa ilmoittauduin vapaaehtoiseksi tähän hommaan, suomen kieltä opettava Makkonen naurahtaa.

Van, sanoo kainuulainen robotti

Päivi Haverinen ja Eija Makkonen vastaavat Edukailla robottien esittämistä kysymyksistä ja vastauksista. Makkosen mukaan ohjelmoija voi syöttää robotin puheeseen lähes mitä tahansa. Esimerkiksi ranskalaista alkuperää oleva Nono huikkaa kainuulaisella vivahteella välillä opiskelijoille "Van, se on mukava kuulla".

Pääasiassa niiden kanssa on kuitenkin käytettävä hyvää suomea. Kuten suomen kielen vasta-alkajalla, voi robotillakin olla vaikeuksia etenkin ääntämisen kanssa.

– Kaksoiskonsonantit saattavat tuottaa hankaluuksia, joskus jopa kaksoisvokaalit. Joskus sanoja pitää katkoa epäkieliopillisesti, jotta robotin puhe kuulostaa oikealta, Makkonen kertoo.

Kajaanin Edukai Oy:n kotoutumisryhmän opiskelijat suhtautuvat robotteihin uteliaisuudella. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Humanoidirobotit Nono ja Nana ovat näyttäneet opetustilanteessa jo kyntensä. Ne toistavat kysymyksiä, kuuntelevat vastaukset tarkkaavaisesti eivätkä väsy koskaan.

– Robotti on kärsivällinen ja helposti lähestyttävä. Se ei puhu vain konemaisesti, vaan elehtii samalla eli se reagoi siihen, mitä sanotaan. Se heiluttelee käsiään, mikä tekee siitä inhimillisen ja vuorovaikutuksesta ihan oikean, Eija Makkonen kertoo.

Tulevaisuudessa robotteja aiotaan käyttää Edukailla myös muiden kuin kotoutumisryhmän apuopettajina. Robotteja pyritään hyödyntämään esimerkiksi puhdistuspalvelualalle valmistavassa ammattikoulutuksessa sana- ja keskusteluharjoitteluiden yhteydessä.

– Myös metallialalle olemme suunnittelemassa, miten siellä robotit voidaan ottaa käyttöön. Esimerkiksi työvälineiden tunnistamista ja opettelua, siihen on jo monia ideoita olemassa, opettaja Päivi Haverinen kertoo.

Kun luokkaan kävelee robotti kainalossa, ensimmäiset kysyvät jo ovella robotilta, kuka sinä olet ja puhutko suomea.

Päivi Haverinen

Robotit ovat Kajaanin Edukailla apuvälineitä. Ne ovat huonoja huomaamaan, jos oppimista ei tapahdu. Vastuu oppimisesta ja oppimistuloksesta on edelleen opettajalla.

– Robotti ei missään nimessä korvaa opettajaa, mutta opetustuokiosta tulee eläväisempi ja iloisempi. Se tuo luokkaan hyvää mieltä, mikä on taas yksi oppimisen edellytys, Haverinen sanoo.

Kotoutumisryhmässä opiskelevat Hamza Triki ja Loknath Timsina jatkavat Nonon kanssa keskustelua. Robotti toistaa kysymyksen, kun se ei saa siihen vastausta. Jos robotti on täysin ymmällään eikä ymmärrä puhetta, pyörittelee se silmiään ja päästää piippaavia ääniä.

– Jos sinä puhut väärin, robotti sanoo täh, mitä, minä en ymmärrä. Sitten kokeillaan uudestaan, Triki kertoo hymyillen.

– Joo, se on hyvä opiskelukaveri, Timsina lisää nyökytellen.

Korjattu 8.5.2018 kello 9.06: Korjattu Loknath Timsinan nimi.