Terrafame teki parin miljoonan liikevoiton

Yhtiö kertoo jatkavansa tuotannon ylösajoa ja kannattavuuden parantamista.

Terrafame
Terrafame
Terrafame

Kaivosyhtiö Terrafamen tulosluvut kaunistuivat alkuvuonna. Terrafamen liikevoitto oli tammi-maaliskuussa 2,4 miljoonaa euroa ja käyttökate ilman keskeneräisen tuotannon arvonmuutosta 1,6 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Joni Lukkaroisen mukaan kyseessä oli jo kolmas kvartaali peräkkäin, kun Terrafamen liiketoiminta oli kannattavaa.

– Erityisen iloinen olen siitä, että käyttökate oli positiivinen kvartaalin jokaisena kuukautena ja käyttökate ilman keskeneräisen tuotannon muutosta nousi positiiviseksi. Myös liikevaihtomme kehittyi hyvin, Lukkaroinen totesi yhtiön osavuosikatsauksessa.

Terrafame kertoo, että teollisuusalueelle varastoituja vesiä oli maaliskuun lopussa 1,4 miljoonan kuutiota, mikä vastaa 1-3 miljoonan kuution tavoitetasoa. Yhtiön mukaan vettä oli alueella vähemmän kuin kertaakaan aiemmin yhtiön toiminnan aikana.

Terrafame sanoo jatkavansa tuotannon ylösajoa, toiminnan vakiinnuttamista sekä kannattavuuden parantamista.

– Teimme tuotantoennätyksiä nikkelin ja sinkin osalta eli ylösajo etenee suunnitellusti.

Terrafamen toimitusjohtaja uskoo akkukemikaalitehdashankkeen menestykseen

Osavuosikatsauksen mukaan akkukemikaalien tuotantoa koskevassa hankkeessa edetään toteutussuunnitteluun.

– Akkukemikaalitehtaan ensimmäisen vaiheen rahoitus varmistettiin viime marraskuussa. Muodollista investointipäätöstä ei ole vielä tehty. Selvitys-ja suunnittelytöitä on jatkettu, samoin lupaprosessien valmistelua ja ympäristövaikutusten arviointia, Lukkaroinen sanoo.

Lukkaroisen mukaan akkukemikaalien kysyntä kasvaa voimakkaasti ja isoja, saman kokoluokan hankkeita on maailmalla vain muutamia. Hän ei usko, että seuraavan 10–15–vuoden aikana litiumioniakuille olisi tulossa kilpailijoita, jotka korvaisivat sen akkuteknologian.

Yhtiön tavoitteena on, että akkukemikaalilaitos käynnistyisi vuoden 2020 kesän jälkeen. Rakennusvaihe kestää kaksi vuotta ja työllistää noin 600 miestyövuotta. Valmis tehdas tulee työllistämään suoraan 150 henkeä.

Myös harvinaisten maametallien ja uraanin talteenottoon liittyvää tutkimustyötä viedään yhtiön mukaan eteenpäin laboratoriomittakaavassa.