Hyppää sisältöön

Toiveissa trampoliini rivitalon pihalle? Ota huomioon ainakin nämä seikat

Trampoliinille tarvitaan yleensä lupa taloyhtiöltä, kertoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija.

Kuva: Riikka Nurmi / Yle

Monessa perheessä trampoliinikausi on taas alkanut tai alkamassa. Taloyhtiössä, kuten rivi- tai kerrostalossa asuvalle trampoliinin hankkiminen ei kuitenkaan välttämättä ole ihan yksinkertainen juttu. Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén kertoo, mitä taloyhtiön osakkaan pitää tehdä, jotta pomppinen onnistuu myös taloyhtiön pihalla.

Tarvitaanko trampoliinille lupa?

Taloyhtiön piha-alueet ovat tyypillisesti taloyhtiön hallinnassa. Jos osakas haluaa taloyhtiön pihalle trampoliinin, niin hän tarvitsee siihen taloyhtiön luvan. Tämä johtuu siitä, että taloyhtiö kiinteistönomistajana vastaa siitä, että leikkipaikat ovat lapsille turvallisia.

Onko myös rivitaloasunnon pikkupiha taloyhtiön vastuulla?

Tyypillisesti on, ellei pihaa ole yhtiöjärjestyksellä annettu osakkaan hallintaan. Silloin osakas tietysti voi itse päättää, että laittaa pihalleen trampoliinin. Kannattaa olla yhteydessä taloyhtiön isännöintiin tai hallitukseen ja selvittää, tarvitaanko trampoliinille lupa.

Kenen on vastuu, jos sattuu onnettomuus?

Asiassa pitää ottaa huomioon vähintäänkin kaksi puolta. Ensinnäkin se, että trampoliini on kunnossa, siinä on turvaverkot ja se on huollettu ja hoidettu niin kuin pitää, jotta se on turvallinen käyttää. Siitä vastaa siis taloyhtiö, jos trampoliini on taloyhtiön pihalla. Toinen puoli on se, miten trampoliinia käytetään. Jos joku satuttaa itsensä sen takia, että trampoliinilla pompitaan miten sattuu, mutta trampoliini on kunnossa ja huollettu, niin se ei tietenkään ole taloyhtiön vastuulla. Silloin vastuu on pomppijan itsensä tai pomppijan vanhempien, jos on kysymys lapsesta.

Voiko taloyhtiön vastuun kiertää?

Suositeltavaa on, että luvan saamisen yhteydessä osakas ja taloyhtiö tekevät kirjallisen sopimuksen, jossa sovitaan muun muassa siitä, että osakas huolehtii trampoliinin toimintakuntoisuudesta ja kaikista tarpeellisista turvavarusteista.

"Käyttö omalla vastuulla" -lappu ei poista taloyhtiön tai jos sopimuksella niin on sovittu, osakkaan vastuuta, mutta se saattaa vaikuttaa korvauksen määrään. Jos joku loukkaa itsensä siksi, että trampoliini ei ole kunnossa ja vahinkoa aiheutuisi vaikkapa sadan euron verran, niin tällainen lappu trampoliinissa voisi tarkoittaa, että vahingonkärsijä ei olisi oikeutettu täyteen sadan euron korvaukseen, vaan esimerkiksi 70 tai 60 euroon.