Sodankylässä suunnitellaan kouluverkkoon suurremonttia

Keskustaajamaan tulee kaksi koulua tai yksi iso koulu. Vaalajärven ja Vuotson yläkoululaiset saattavat siirtyä uuteen paikkaan.

Sodankylä
Oppilas seuraa opetusta.
Antti Mikkola / Yle

SodankyläSodankylän kunta valmistautuu tekemään muutoksia kouluverkkoonsa. Koululaisten vanhemmille on jo tehty kysely kirkonkylän koulujen tulevaisuudesta sekä Vaalajärven ja Vuotson koulujen yläluokkien mahdollisesta uudesta paikasta.

Sodankylän kirkonkylällä on kolme vanhaa ja huonokuntoista koulukiinteistöä: Aleksanteri Kenan koulu, Sompion koulu ja Kitisenrannan vanha koulurakennus. Niiden tonteille joko rakennetaan tai saneerataan kaksi koulua, tai kuntakeskukseen rakennetaan yksi iso kokonaan uusi koulu, sanoo Sodankylän kunnan sivistystoimenjohtaja Risto Varis.

Vaihtoehtoja on tällä hetkellä neljä: Aleksanteri Kenan koulu ja Sompion koulu voitaisiin saneerata. Aleksanteri Kenan koulun tilalle voitaisiin rakentaa uudet tilat, ja Sompion koulu voitaisiin saneerata. Sodankylän keskustaajamaan voitaisiin rakentaa yksi uusi koulu, johon siirtyvät Aleksanteri Kenan koulu sekä Sompion koulu siirtyvät, ja vanhat tilat puretaan. Tai Kitisenrannan koulu voitaisiin saneerata koulukäyttöön alaluokille, ja Aleksanteri Kenan koululle rakennettaisiin tai saneerattaisiin tilat yläkoululle.

– Perussyy on se, että me haluamme turvalliset ja terveelliset ja toimivat oppimistilat kaikille oppilaille tässä kunnassa. Asiat ovat valmisteluvaiheessa, joten mitään päätöksiä ei ole vielä tehty vaan me valmistelemme tästä vasta päätösesitystä. Tämähän lähti viime syksynä Aleksanteri Kenan koululla havaitusta sisäilmaongelmasta, ja tässä on nyt selvitelty erilaisia vaihtoehtoja, Varis sanoo.

Kustannuksia tulee jopa 30 miljoonaa euroa

Kustannuksia eri vaihtoehdoista tulisi alustavien arvioidan mukaan 16,5 - 30 miljoonaa euroa. Kaikista kallein vaihtoehto olisi Kitisenrannan ja Aleksanteri Kenan koulurakennusten saneeraus, joka maksaisi mahdollisesti jopa 30 miljoonaa euroa.

Hintahaarukka on erityisen suuri kakkosvaihtoehdon kohdalla. Sompion koulurakennuksen kunto ei ole täysin tiedossa, vaan siitä on vasta tekeillä selvitys. Mahdollisten saneerausten kustannukset voivat olla melkein mitä tahansa alustaviin arvoihin perustuvan hintahaarukan sisällä.

– Me saamme varmaan kesäkuun aikana jo paremman arvion korjauskustannuksista siellä.

Entäs Vaalajärven ja Vuotson yläluokkalaiset?

Lisäksi valmisteltavana on kysymys siitä, missä Vaalajärven ja Vuotson yläluokkalaiset käyvät jatkossa koulua. Vaalajärveltä voitaisiin kuljettaa yläluokkalaiset keskustaajaman sijaan Järvikylien koululle Syväjärvelle. Vuotsolaiset taas voisivat mahdollisesti käydä yläkoulunsa Ivalossa tai keskustaajamassa.

– Näissä on mietitty enemmänkin koulutyön järjestämisen järkevyyttä ja mielekkyyttä. Järvikylien koulun osalta siinä on ajatus tukea muidenkin palvelujen ylläpitämistä Syväjärvellä. Vuotson osalta taas kyse on opetuksen laadusta, sillä siellä on vain puolenkymmentä oppilasta yläluokilla.

Sodankylän kunta järjestää kuulemistilaisuuden oppilaiden vanhemmille toukokuun aikana tai viimeistään kesäkuun alussa. Siellä kunta kertoo huhtikuussa vanhemmille järjestetyn kyselyn tulokset sekä tarkempia tietoja alustavista suunnitelmista.

Koulutuksen ja varhaiskasvatuksen kehittämissuunnitelma on menossa päätöksentekoon kesä-elokuussa. Lopullisesta suunnitelmasta päättää aikanaan Sodankylän kunnanvaltuusto.