1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lahti

150 päijäthämäläistä käytti heti oikeuttaan terveydenhuollon valinnanvapauteen

Terveydenhuollon valinnanvapaus on saanut ihmiset liikkeelle Päijät-Hämeessä. Vaikka sähköinen tunnistautuminen on takkuillut, on ilmoittautumisia tullut vilkkaasti.

Valinnanvapaus antaa kuntalaisille mahdollisuuden valita perusterveydenhuollossa julkisen ja yksityisen välillä. Kuva: Emilia Malin / Yle

Ainakin 150 päijäthämäläistä käytti ensimmäisenä mahdollisena päivänä oikeuttaan terveydenhuollon valinnanvapauteen. Ilmoittautuminen palvelusetelikokeiluun alkoi vapun jälkeen keskiviikkona.

Valinnanvapaus mahdollistaa sen, että kuntalaiset voivat halutessaan vaihtaa julkiselta terveysasemalta yksityisen lääkärifirman palveluihin. Maksut pysyvät kuitenkin samoina kuin julkisella terveysasemalla.

Valinnanvapautta kokeillaan alkuun Asikkalassa, Hollolassa, Iitissä, Kärkölässä ja Padasjoella sekä Lahdessa Ahtialan ja Nastolan terveysasemilla sekä pääterveysasemalla.

Yksityiseltä puolelta mukana on tällä hetkellä kolme lääkäri-sairaanhoitaja -työparina toimivaa palveluntarjoajaa: Mehiläinen ja Terveystalo Lahdessa sekä Lammilla Mainiemen Vastaanoton Juho Nummenmaa.

Asiakkaan on sitouduttava vaihtoon puoleksi vuodeksi. Mukaan voi listautua hyvinvointiyhtymän verkkosivujen kautta (siirryt toiseen palveluun), omalla terveysasemalla tai uuden palveluntarjoajan toimipisteessä.

Projektipäällikkö Risto Raivio hyvinvointiyhtymästä kertoo, että ilmoittautuminen on lähtenyt hyvin käyntiin, vaikka sähköisessä tunnistautumisessa on ollut ongelmia. Ilmoittautuminen kuitenkin onnistuu, jos asiakas täyttää tiedot nettilomakkeeseen itse. Kun sähköinen tunnistautuminen saadaan toimimaan, lomakkeen täyttäminen jää pois ja ilmoittautuminen on entistä helpompaa.

Raivion mukaan hyvinvointiyhtymä lähettää kuntalaisille tiedotuskirjeen valinnanvapaudesta toukokuun toisella viikolla.

Valinnanvapauden mahdollistava palvelusetelikokeilu kestää ensivaiheessa tämän vuoden loppuun saakka. Sitä rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö.