Analyysi: Orpo, Rinne vai Sipilä?

Puoluekannatusmittausten valossa seuraava pääministerikisa käydään kokoomuksen Petteri Orpon ja SDP:n Antti Rinteen välillä. Paalupaikkaparin takaa ohituskaistaa hakee vielä keskustan Juha Sipilä.

pääministerit
Petteri Orpo, Antti Rinne ja Juha Sipilä
Petteri Orpo, Antti Rinne ja Juha SipiläJarno Kuusinen / AOP

Pääministerikisassa Petteri Orpolla ja Juha Sipilällä on omat kiusanhenkensä. Orpon alta mattoa vetävät Harry Harkimo, Elina Lepomäki ja Jan Vapaavuori. Sipilän kintuissa pyörii Paavo Väyrynen.

On melkoinen yllätys, että pääministeriehdokkaista levollisimmin voi yönsä nukkua Antti Rinne, jota toverit vielä vähän aikaa sitten olivat vaihtamassa keneen tahansa harakkaan tai tuppuraiseen.

Orpo voitti kuntavaalit

Pääministerikisaajista kokoomuksen Petteri Orpo näytti jo ottavan niskalenkin haastajistaan.

Kesäkuussa 2016 Orpo haastoi silloisen kokoomusjohtajan Alexander Stubbin. Orpon tukijoukoissa olivat kaksi vuotta aiemmin Stubbille hävinneet Jan Vapaavuori ja Paula Risikko.

Orpo kukisti lopulta selvästi Stubbin. Kevään 2017 kuntavaalien voitto osoitti, että Orpo palautti nopeasti kokoomusväen luottamuksen puoluejohtoon ja äänestäjien luottamuksen kokoomukseen.

Huonosti ei käynyt Orpon tukijoillekaan. Jan Vapaavuori nousi äänikuninkaana Helsingin pormestariksi ja Paula Risikko kruunattiin eduskunnan puhemieheksi.

Omat koirat purivat Orpoa

Orpon tie seuraavaksi pääministeriksi näytti jo varmalta. Kokoomusväki nautti hallituksen politiikasta samaan aikaan kun osa keskustan kannattajista puristi nyrkkiä taskussa.

Stubbin, Orpon ja Risikon hallituksen alkutaipaleella nielemästä maakunta-sotesta näyttää kuitenkin tulleen iso este Orpon pääministeritielle.

Helsingin pormestarina Jan Vapaavuori katsoo hallituksen maakunta-sotea pääkaupungin näkökulmasta eikä Helsingin herra ole ujostellut ennustaa tuhoa maakuntauudistukselle.

Orpon ja Stubbin varjossa kokoomuksen puheenjohtajakisaan osallistunut Elina Lepomäki pyrkii myös valtaan. Omalla radallaan, omaa juoksuaan tekevä Lepomäki uhmaa sotessa ryhmäkuria ja nakertaa Orpon arvovaltaa.

Yksinpurjehtija Harry Harkimo ei päässyt ministeriksi Orpon Dream Teamiin, mutta hän voi katkaista Orpon pääministeritien. Harkimon Liike Nyt repii kokoomusta erityisesti puolueelle tärkeällä pääkaupunkiseudulla.

Orpo joutuukin huokaisemaan, että kyllä vastustajien kanssa pärjäisi, mutta nyt puukkoja satelee selkään.

Sipilä putosi jo pelistä?

Pääministerin hommiin tykästynyt keskustajohtaja Juha Sipilä on myös ilmoittautunut mukaan seuraavaan pääministerikisaan.

Puoluevaltuuston kokouksessa Lahdessa Sipilä haastoi gallupit ja kiitteli keskustaväen yhtenäistä tukea. Kolmannessa rivissä keskellä Sipilää kuunteli Paavo Väyrynen.

Lahden kokouksen jälkeen Väyrynen on ehtinyt erota keskustasta ja julistautua kansalaispuolueen pääministeriehdokkaaksi. Tosin Väyrynen on riidoissa kansalaispuolueenkin kellokkaiden kanssa.

Sipilän pääministerijatkohaaveiden kannalta huolestuttava on tieto, että osa keskustan peruskannattajista Itä- ja Pohjois-Suomessa empii puoluekantaansa. Tähän saumaan Väyrynen yrittää iskeä.

Liikkuvien äänestäjien osalta Sipilän pulmana on, miten palauttaa politiikan arjessa jo kerran rapistunut suosio. Sipilä ei ole enää se politiikan ulkopuolelta tuleva, yrittäjänä menestynyt ja käytännön ongelmia hoitava insinööri, jollaisena hän nousi suosion aallonharjalle.

Pääministerinä Sipilä ponnistaa kisaan kuitenkin kärkilyöjänä ja jos oma joukkue tukee, niin yllätys on mahdollinen. Hyvät talousuutiset tuovat myötätuulta, mutta vaalivoittoon tarvitaan lupaus tulevaisuudesta.

Maakunta-soten onnistuminen olisi sulka Sipilän hattuun, vaikka maakuntien pienissä reunakunnissa pelätään keskuskaupunkien valtaa ja terveyspalvelujen karkaamista.

Maakunta-sote toisi maakuntavaalit lokakuun lopulle ja voisi antaa puhtia keskustan eduskuntavaalikampanjalle.

Demarit jännittävät Rinnettä

Oppositiokausi on ollut tuskaa sekä eduskunnassa istuville että ammattiyhdistysliikkeessä toimiville demareille.

Ammattiyhdistysjohtajana kunnostautuneen Antti Rinteen taival puoluejohtajana ei ole ollut mitään riemumarssia. Heti ensimmäisissä eduskuntavaaleissa keväällä 2015 tuli tappio ja katkera pudotus oppositioon.

Sipilän porvarihallitus on tarjonnut demarioppositiolle syöttöjä suoraan lapaan, mutta edes SDP:n ja SAK:n yhteispeli ei ole auttanut Rinnettä maalinteossa.

Kuntavaaleissa SDP kukisti keskustan, mutta hävisi kokoomukselle. SDP:n hieman yli 19 prosentin äänisaalis jäi puolueelle kuntavaaleissa historiallisen huonoksi.

Seuraavissa eduskuntavaaleissa SDP:llä ja Rinteellä on kaikki pelissä. Vain kärkisija antaa vallan hallitusneuvotteluissa. Kakkos- tai kolmossijalta joutuu hallitusneuvottelujen vetäjän armoille.

*Lue myös: *

Ylen mittaus: Harkimo irrotti tapin kokoomusveneestä