1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Libya

Libya ei osoita rauhoittumisen merkkejä: Poikkeuksellinen itsemurhaisku Tripolissa

Kyseessä oli ensimmäinen isku pääkaupungissa Tripolissa vuosiin. Terroristijärjestö Isis kertoo tehneensä iskun.

Libya
Libyan kartta
Yle Uutisgrafiikka

Ainakin 12 ihmistä on kuollut Libyan pääkaupungissa Tripolissa tehdyssä hyökkäyksessä. Aseistautuneiden henkilöiden ryhmä hyökkäsi Libyan keskusvaalitoimikunnan toimistorakennukseen.

Silminnäkijöiden mukaan ainakin kaksi hyökkääjistä räjäytti itsensä. Rakennus myös sytytettiin tuleen. Hyökkääjät kävivät myös tulitaistelun, kun turvallisuusjoukot ottivat rakennuksen uudelleen haltuunsa.

Viranomaisten mukaan kuolleiden joukossa oli sekä vaalivirkailijoita että turvallisuusjoukkojen jäseniä. Lisäksi seitsemän ihmistä haavoittui.

Kyseessä oli ensimmäinen isku pääkaupungissa Tripolissa vuosiin. Muualla maassa levottomuuksia on ollut enemmän.

Ääriliike Isis on ilmoittautunut iskun tekijäksi, kertoo uutistoimisto Reuters. Iskun tarkoituksena oli arvoiden mukaan horjuttaa Libyan vaaliprosessia. Parlamenttivaalit on määrä pitää tämän vuoden aikana.

Libya on ollut kaaoksessa sen jälkeen kun itsevaltainen johtaja Muammar Gaddafi syöstiin vallasta 2011 kansannousussa Naton ilmaiskujen tuella.

Libyassa toimii nykyhallintoa vastustavien kapinallisryhmien lisäksi myös al-Qaidan ja Isisin soluja. Isis menetti suuren osan taistelijoistaan 2016, kun terroristijärjestö ajettiin pois Sirten kaupungista. Nykyisin Isisin taistelijoita on syrjäisillä aavikkoseuduilla, mutta heillä on nukkuvia soluja myös kaupungeissa.

Päivitetty tiedolla Isisin roolista kello 17.15.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi