Sipilä: Suomen tavoitteita huomioitu EU:n rahoituskehyksessä

EU-komissio julkisti tänään esityksensä EU:n monivuotiseksi budjetiksi.

Euroopan unioni
Juha Sipilä
Pääministeri Juha SipiläJussi Nukari / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiittää ensikommenteissaan komission esitystä EU:n rahoituskehykseksi Suomen keskeisten tavoitteiden huomioimisesta.

Sipilän mukaan budjetin taso asettui hurjempia suunnitelmia alemmalle tasolle, mutta on Suomen tavoittelemaa korkeammalla tasolla. Hyvää esityksessä ovat muun muassa panostukset tutkimukseen ja tuotekehitykseen, sanoo Sipilä. Hän nostaa esiin myös nuorten koulutusmahdollisuuksien parantamisen Erasmus-ohjelmien lisäämisellä.

– Esitys sisältää Suomelle tärkeän puolustusyhteistyörahoituksen. Suomelle tärkeä harvaanasutus on huomioitu komission esityksessä koheesion osalta. Suomi on myös kannattanut esityksen sisältämää jäsenmaksuhelpotusten poistoa. Suomessa on hyviä kokemuksia lainamuotoisista rahoitusinstrumenteista ja niille on luvassa jatkoa, toteaa Sipilä esityksestä kirjoittamassaan kolumnissa.

Sipilä sanoo esityksestä näkyvän, että komissio on valmis panostamaan ruoantuotantoon kaikkialla unionissa, myös pohjoisessa

– Tämä on tärkeä viesti suomalaisille viljelijöille. Suomen saama osuus maatalous- ja koheesiorahoissa riippuu, miten onnistumme saamaan tavoitteemme läpi asetusneuvotteluissa, sanoo Sipilä.

EU:n seitsemänvuotinen budjetti lyödään lukkoon todennäköisesti vasta Suomen puheenjohtajuuskaudella syksyllä 2019.