Aikakauden päätös: Baskien separatistijärjestö Eta lakkautti itsensä

Separatistijärjestö on julistanut pysyvän aselevon jo 2011.

Baskien sepratistijärjestö Eta murhasi Francon seuraajana sotilasvallan johdossa pidetyn pääministeri Luis Carrero Blancon autopommi-iskussa joulukuussa 1973. Kuva: EPA

Baskien separatistijärjestö Eta on lakkauttanut itsensä. Järjestö kertoi asiasta kirjeessä, joka julkaistiin espanjalaisessa El Diario -verkkolehdessä keskiviikkona.

Eta sanoo lakkauttaneensa järjestön kaikki osat sekä julistaa lopettaneensa poliittisen toiminnan. Kirjeen päiväyksenä oli 16. huhtikuuta.

– Eta on päättänyt julistaa historiallisen ohjelmansa ja toimintansa päättyneeksi, lopettaen näin matkansa, kirjeessä sanottiin.

Viime kuussa Eta pyysi anteeksi kärsimystä ja vahinkoa, joita se aiheutti pitkään jatkuneen terrorikampanjansa aikana. Etan iskuissa on kuollut yli 800 ihmistä.

Eta, Euskadi ta Askatasuna eli Baskien kotimaa ja vapaus, perustettiin Francisco Francon diktatuurin aikana 1959. Järjestö ajoi vuosikymmenten ajan väkivaltaisin keinoin itsenäisen baskivaltion luomista Pohjois-Espanjan ja Etelä-Ranskan alueelle.

Järjestön voima heikkeni vähitellen, kun sen johtajat vangittiin. Lopulta vuonna 2011 se julisti pysyvän aselevon ja alkoi viime vuonna luopua aseistaan. Espanjan, Ranskan ja Portugalin vankiloissa on noin 300 Etan jäsentä.

Lue myös: