Ministeri Mattila komppaa pienten eläkkeiden korotuksia: "Tuskin kukaan sellaista nyt vastustaisi"

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila ei tyrmää SDP:n lupaamaa vappusatasta. Hän peilaa lupausta eriarvoistumistyöryhmän esitykseen.

politiikka
Pirkko Mattila
Pirkko MattilaJuha-Pekka Inkinen / Yle

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne väläytti vappupäivän puheessaan alle 1 400 euron eläkettä saaville ensin 36 euron, ja pidemmällä aikavälillä sadan euron rahasummaa.

Eläkkeet ovat sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) hallintoalaa. Keskiviikon A-studiossa Mattila ei torpannut Rinteen ehdotusta.

– Sehän on siinä mielessä kannatettava, että tuskin kukaan sellaista nyt vastustaisi, jos puhutaan täysin pienistä eläkkeistä, jotka ovat hyvinkin pieniä.

Mattila nostaa esimerkiksi takuu- ja kansaneläkkeet.

Demaripuheenjohtajan lupaus tyrmättiin ainakin keskustasta, kokoomuksesta ja kristillisdemokraateista. Mattila muistuttaa Antti Rinteen hieman perääntyneen ja todenneen, ettei tiedä, millä ajanjaksolla tämä olisi mahdollista toteuttaa.

– Mutta kyllä komppaan siinä mielessä tätä esitystä ja oikeastaan peilaan jo vanhempaan esitykseen, jonka Juho Saaren työryhmä teki. Kyllä siellä selkeästi nousevat pienet eläkkeet sellaisena kohteena, ministeri jatkaa.

Ensin takuueläkkeet, mitä seuraavaksi?

Kun Pirkko Mattilalta kysyttiin, aikooko hän lähteä esittämään sadan euron korotusta pieniin eläkkeisiin, hän vastasi:

– Takuueläkkeitä nostettiin nyt viimeksi. Ja niin kuin on sanottu, hallitus tulee aina yhteisvastuullisesti esityksillään julkisuuteen.

Sosiaali- ja terveysministeri myös korosti, että perusturva koostuu etuuksien lisäksi palvelujärjestelmästä. On siis myös huolehdittava, että sosiaali- ja terveyshuollon palvelut ovat kansalaisten saatavilla ja niiden, jotka tarvitsevat paljon palveluita.

Katso koko keskustelu Yle Areenasta.

Lue myös:

Miljardi euroa vai 300 miljoonaa – Paljonko SDP:n lupaama "vappusatanen" valtiolle maksaa, Antti Rinne?

Miten käy Sinisen tulevaisuuden? Yle matkasi Savosta Helsinkiin etsimässä sinisten kenttäväkeä