Brittiläinen tutkija huolestui äitiyspakkausten turvallisuudesta, suomalaisen asiantuntijan mukaan ulkomailla levitetty vääriä tietoja

Kätkytkuolemiin perehtynyt tutkija on tyytymätön Skotlannin hallituksen esittämiin tietoihin vauvalaatikon turvallisuudesta. Hyksin Lastenklinikan apulaisylilääkäri pitää kritiikkiä ansaittuna.

Skotlannin äitiyspakkaus vuodelta 2017. Kuva: Skotlannin hallitus

Britanniassa yksi maailman johtavista kätkytkuolema-asiantuntijoista on kyseenalaistanut Skotlannin äitiyspakkausten turvallisuuden, kirjoittaa The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Skotlannissa tuhansille odottaville äideille on jaettu ilmaiseksi Suomesta innoituksen saaneita pahvisia äitiyspakkauksia, jotka sisältävät vauvan tarvitsemia tavaroita kuten vaatteita ja kylpytuotteita.

Skotlannin hallituksen johtava lääketieteellinen neuvonantaja Catherine Calderwood ja skotlantilaiset ministerit ovat toistuvasti todenneet, että äitiyspakkauksen laatikko on suunniteltu turvalliseksi nukkumapaikaksi vauvoille.

Heidän mukaansa laatikolle on myönnetty Britannian turvastandardien mukainen luokitus, jonka mukaan laatikko sopii kehdoksi.

Britannialainen tuotteiden turvastandardeista vastaava viranomainen British Standards Institution kuitenkin kertoi The Guardianille, että tällä hetkellä sillä ei ole standardia, joka kattaisi äitiyspakkausten laatikot.

Asiantuntija arvostelee hallituksen viestintää

The Guardianin mukaan Bristolin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa työskentelevä lääketieteellisten tilastojen erikoisasiantuntija Peter Blair kyseenalaistaa äitiyspakkauksen laatikon turvallisuuden vauvan nukkumapaikkana.

Lehti on nähnyt muistion, jonka Blair on lähettänyt Skotlannin hallitukselle. Blair kuuluu asiantuntijaryhmään, joka toimii Skotlannin ministerien neuvonantajana äitiyspakkausprojektissa.

Blairin mukaan siitä ei ole olemassa todisteita, että laatikot olisivat turvallisia tai vähentäisivät kätkytkuolemia. Blair vaatii, että laatikoita ei saa väittää turvallisiksi nukkumapaikoiksi muutoin kuin hätätilanteissa.

– Heidän ei pitäisi puoltaa sitä, että vauvat nukkuvat näissä laatikoissa paitsi silloin, jos muuta paikkaa ei ole tarjolla, Blair toteaa.

The Guardianin mukaan Blair kirjoittaa muistiossaan, että äitiyspakkauksen laatikko aiheuttaa riskin vauvalle, koska laatikon reunat ovat niin korkeat, että vanhempi näkee laatikossa olevan vauvan vain suoraan yläpuolelta.

Blairin mukaan väitteet, joiden mukaan äitiyspakkaukset olisivat vähentäneet kätkytkuolemia Suomessa, perustuvat heikkoon näyttöön.

Hänen mukaansa äitiyspakkauksen laatikko on liian pieni useimmille yli 2,5-3 kuukauden ikäisille vauvoille. Laatikkoa ei myöskään ole suunniteltu nostettavaksi vanhempien sänkyyn yöksi.

Lisäksi Blairin mukaan kostuneiden tai likaantuneiden laatikoiden kestävyydestä ei ole tutkittua tietoa. Hän mainitsee riskeiksi, että laminoimattomat laatikot voivat olla palovaarallisia ja perheen lemmikkieläimet voivat hakeutua nukkumaan laatikoihin.

Nyt Peter Blair vaatii, että Skotlannin hallitus muuttaa jakamaansa äitiyspakkauksiin liittyvää ohjeistusta.

– En sano, että älkää käyttäkö vauvalaatikkoa. Sanon vain, että teidän pitää olla varovaisia sen suhteen, kuinka paljon voitte mainostaa sitä turvallisena nukkumapaikkana, Blair sanoo The Guardianin mukaan.

Hyksin asiantuntija hyväksyy arvostelun

Hyksin Lastenklinikan apulaisylilääkäri Turkka Kirjavainen arvioi, että Peter Blairin esittämä kritiikki pitää paikkansa.

Kirjavaisen mukaan kukaan ei ole missään vaiheessa väittänyt, että Suomen aiemmat alhaiset kätkytkuolemaluvut olisivat millään tavalla liittyneet äitiyspakkaukseen.

– Ulkomailla on itse vedetty sellaisia johtopäätöksiä. Eihän sitä oikeasti ole tutkittu, Kirjavainen sanoo.

Hänen mukaansa Skotlannissa ja muualla ulkomailla on tehty väärää mainontaa, jos siellä on väitetty äitiyspakkauksen vähentävän kätkytkuolemia.

Kirjavainen toteaa, että Kela järjesti syksyllä ulkomaisille tiedotusvälineille tiedotustilaisuuden, jossa yritettiin oikaista äitiyspakkaukseen liittyviä virheellisiä johtopäätöksiä.

Hänen mukaansa ainakin suomalaisen äitiyspakkauksen mukana tuleva kovahko patja on suositusten mukainen ja turvallinen nukkumapaikka vauvalle.

Lue lisää: