Armeniassa yllätyskäänne – oppositiojohtaja pyysi lopettamaan mielenosoitukset

Nikol Pashinianin mukaan puolueet tukevat hänen valintaansa pääministeriksi. Toinen äänestys järjestetään ensi tiistaina.

Armenia
Nikol Pashinian
Oppositiojohtaja Nikol Pashinian.Zurab Kurtsikidze / EPA

Armeniassa nähtiin keskiviikkoiltana taas uusi käänne, kun oppositiojohtaja Nikol Pashinian kehotti kannattajiaan lopettamaan viikkoja jatkuneet mielenosoitukset. Pashinianin mukaan kaikki puolueet tukevat nyt hänen valintaansa pääministeriksi.

– Asia on käytännössä sovittu. Kaikki ryhmät sanoivat, että he aikovat tukea ehdokkuuttani, Pashinian sanoi kymmenille tuhansille mielenosoittajille Jerevanissa.

– Lapset, te menette huomenna kouluun. Me keskeytämme mielenosoitukset ja lepäämme, hän jatkoi.

Mielenosoittajat ottivat uutisen vastaan riemumielin Jerevanin kaduilla. Tapahtumat Armeniassa etenivät keskiviikkona nopeasti. Aiemmin päivällä koko pääkaupunki oli pysähdyksissä, kun yleislakko halvaannutti muun muassa liikenteen.

Pashinianin ensimmäinen yritys nousta pääministeriksi epäonnistui tiistaina. Tuolloin maata hallitseva Republikaanipuolue kieltäytyi tukemasta häntä parlamentin äänestyksessä. Sen jälkeen Pashinian julisti yleislakon.

Keskiviikkona Pashinianin kannattajat tukkivat liki kaikki maan pääkaupungin Jerevanin kadut. Myös Jerevanin lentokentälle johtava tie oli poikki, eivätkä lähijunat ja metro päässeet kulkemaan.

Lopulta Republikaanipuolueen johtaja Vahram Baghdasarian antoi ymmärtää, että hänen puolueensa on vihdoinkin valmis tukemaan Pashiniania. Hänen mukaansa republikaaniedustajat tukevat ehdokasta, jonka kolmasosa kansanedustajista laittaa ehdolle.

Lue myös:

Kriisi Armeniassa kärjistyy – Mielenosoittajat rakensivat tiesulkuja pääkaupungissa ja murtautuivat kaupungintaloihin

Pattitilanne jatkuu Armeniassa: Oppositiojohtajaa ei valittu pääministeriksi

Armeniassa asuva suomalainen: Käynnissä on korruption ja oligarkkien vastainen vallankumous

Lähteet: AFP, AP, Reuters, STT