Hyppää sisältöön

Analytiikkayhtiö Cambridge Analytica lopettaa toimintansa

Yrityksen mukaan liiketoiminnan jatkaminen on mahdotonta sen saaman negatiivisen julkisuuden vuoksi.

Cambridge Analytican pääkonttori Lontoossa, Isossa-Britanniassa. Kuva: Neill Hall / EPA

Analytiikkayhtiö Cambridge Analytica lopettaa toimintansa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Yhtiön toiminnan johdosta syntynyt negatiivinen julkisuus on johtanut asiakkuuksien vähentymiseen, joten liiketoiminnan jatkaminen on yhtiön mukaan mahdotonta. Yhtiö hakeutuu konkurssiin.

Brittiläinen data-analyysiyhtiö ilmoitti keskiviikkona lopettavansa toimintansa välittömästi. Yhtiö jättää hakemuksen maksukyvyttömyydestään sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa.

Yritystä on syytetty epäasianmukaisesta käytöksestä. Cambridge Analytica epäillään olleen osallisena muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin vaalipropagandassa.

Cambridge Analytica nousi julkisuuteen aiemmin keväällä, kun se pääsi käyttämään väärin miljoonien Facebookin käyttäjien tietoja. Facebookin mukaan Cambridge Analyticalle on annettu luvattomasti jopa 87 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot. Facebookin mukaan noin 87 miljoonan jäsenen tiedot kerättiin sovelluksen kautta ja siirrettiin sitten poliittiselle konsultille. Suurin osa käyttäjistä on Facebookin mukaan yhdysvaltalaisia.

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg oli asian johdosta Yhdysvaltain senaatin kuultavana viime kuussa. Hän sanoi, että sosiaalisen median sääntely on tulevaisuudessa väistämätöntä, kun internetin merkitys ihmisten elämässä kasvaa entisestään.

Cambridge Analytica on markkinoinut itseään konsulttiyhtiönä, joka analysoi sosiaalisen median dataa. Analyysien jälkeen yhtiö etsii oikeita kohderyhmiä, joille voi kohdentaa tietynlaista viestintää.

Lue myös: