Enemmistö Yhdysvaltain muslimeista kannattaa samaa sukupuolta olevien avioliittoa – vastustajina enää valkoiset konservatiivikristityt

Kokonaisuudessaan 63 prosenttia amerikkalaisista tukee nyt samaa sukupuolta olevien avioliittoja.

samaa sukupuolta olevien avioliitto
Sateenkaarilippua liehutetaan.
Nathan G. / EPA

Samaa sukupuolta olevien avioliiton vastustus on laskenut Yhdysvaltain uskonnollisten ryhmien parissa, ilmenee tiistaina julkaistusta tutkimuksesta.

Yhdysvaltalaisten arvoja tutkivan PRRI-tutkimuslaitoksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) samaa sukupuolta olevien avioliittoja vastustavat enää etupäässä valkoiset konservatiivikristityt. Esimerkiksi Yhdysvaltain muslimiväestöstä enemmistö kannattaa avioliittoja – ensi kertaa.

Muslimeista 51 prosenttia kannattaa avioliittoja ja 34 prosenttia vastustaa niitä. Neljä vuotta sitten vastustajia oli 51 prosenttia muslimeista.

Kokonaiskannatus noussut

Kokonaisuudessaan 63 prosenttia amerikkalaisista tukee nyt samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Määrä on kasvanut yhdeksällä prosenttiyksiköllä neljän vuoden takaisesta lukemasta.

Vastustus on nyt lähes kokonaan valkoihoisten parista. 58 prosenttia valkoihoisista evankelikaalisista kristityistä vastustaa liittoja. Myös mormoneista 53 prosenttia on liittoja vastaan. Heistä valtaosa on valkoihoisia.

Mustista hienoinen enemmistö, 52 prosenttia, kannattaa liittoja. Eniten liittoja mustista vastustavat protestantit, mutta heistäkin vain 43 prosenttia, kun 48 prosenttia kannattaa niitä.

Suurin vastustus on kuitenkin Jehovan todistajien parista, joista vain 13 prosenttia tukee samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Yhdysvaltain Jehovan todistajista reilu kolmannes on valkoisia, noin kolmasosa latinoja ja vajaa kolmasosa mustia.

Sen sijaan valkoisista katolisista 66 prosenttia kannattaa liittoja ja latinokatolisista 65 prosenttia. Myös ortodoksit kannattavat liittoja samoin prosentein.

Yhdysvaltain korkein oikeus määräsi kolme vuotta sitten, että samaa sukupuolta olevat saavat mennä naimisiin.

Aiheesta muualla:

Majority of U.S. Muslims now support gay marriage, while white evangelical Christians remain opposed (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Yle