1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Guantanamo Bayn vankileiri

Ensimmäinen vankisiirto Guantanamosta Trumpin kaudella

Mies suorittaa loput tuomiostaan ylellisessä kuntoutuskeskuksessa kotimaassaan Saudi-Arabiassa.

Guantanamo Bayn vankileiri
Guantanamo Bay
Punainen risti tarkkailee vankien kohtelua mm. Guantanamo Bayssä, Kuubassa. Yhdysvaltain laki ja kansainväliset lait ja sopimukset kieltävät kiduttamisen. Mike Brown / EPA

Yhdysvaltain sotilasvankilasta Guantanamosta on siirretty yksi vanki Saudi-Arabiaan, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon. Mies on siirretty takaisin kotimaahansa. Kyseessä on ensimmäinen kerta Donald Trumpin presidenttikaudella, kun vanki pääsee pois Guantanamon sotilasvankilasta.

Guantanamosta pois siirretty mies joutui vankilaan helmikuussa 2014 myönnettyään avustaneensa iskussa ranskalaiselle MV Limburg -öljytankkerille vuonna 2002. Iskussa kuoli yksi bulgarialainen miehistön jäsen ja useat saivat vammoja. Tankkerista valui lisäksi öljyä Adeninlahteen.

Oikeudessa mies tuomittiin 13 vuoden vankeusrangaistukseen. Oikeus päätti kuitenkin jo tuolloin, että neljän vuoden jälkeen mies voidaan siirtää Guantanamosta ylelliseen kuntoutuskeskukseen Saudi-Arabian pääkaupunkiin Riadiin. Keskuksessa entisille ääriajattelijoille annetaan apua ja niin sanottua ideologista katkaisuhoitoa.

Mieheltä saatiin tärkeitä tietoja

Samalla kun mies paljasti osuutensa iskuun, hän antoi todisteita toisesta pidätetystä miehestä. Toinen mies sai kuolemantuomion, sillä hänen katsottiin olleen öljytankkeri-iskun pääsuunnittelija. Syytteiden mukaan hän myös johti USS Colen -pommi-iskua Jemeniin. Vuonna 2000 tapahtuneessa iskussa kuoli 17 ihmistä.

Kotimaahan palautettu mies oli tarkoitus siirtää jo helmikuussa. Siirto totutui kuitenkin vasta keskiviikkona.

Guantanamon sotarikostuomioistuimen syyttäjäviranomainen Mark Martins sanoi helmikuun puolustusministeriön muistiossa, että mies tarjosi "korvaamatonta apua" Yhdysvalloille.

Guantanamo sijaitsee Kuubassa Yhdysvaltojen laivastotukikohdassa. Ensimmäiset vangit Guantanamoon saapuivat vuonna 2002, ja tällä hetkellä siellä on 40 vankia. Heidän joukossaan myös viisi miestä, jotka olivat osallisina vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskuun.

Trump on ilmoittanut haluavansa elvyttää vankilan toiminnan ja aikovansa tarpeen mukaan lähettää lisää vankeja Guantanamoon.

Presidentti Trump allekirjoitti tammikuussa asetuksen, joka kumosi hänen edeltäjänsä Barack Obaman vuonna 2009 antaman huonosti toteutuneen päätöksen, jolla koko vankila oli tarkoitus sulkea.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, STT

Lue seuraavaksi