Kohubiisin julkaissut Tuure Boelius: Lätkäkulttuurissa on edelleen homosensuuria

Suosittu tubettaja haluaa herättää Lätkäjätkä-Ville-kappaleella keskustelua ja ravistella stereotypioita.

homoseksuaalisuus
Uutisvideot: Tubettaja Tuure Boelius laulaa lätkäjätkän ja toisen pojan välisestä ihastumisesta.
Uutisvideot: Tubettaja Tuure Boelius laulaa lätkäjätkän ja toisen pojan välisestä ihastumisesta.

"Lätkäjätkä-Ville, kuinka se nyt sillee, mua, pussas mua, pussas!"

Näin Tuure Boelius laulaa keskiviikkona julkistetussa Lätkäjätkä-Ville-kappaleessa. Biisi kertoo lätkäjätkän ja toisen pojan välisestä ihastumisesta.

Kappaleen julkaisuajankohta ei liene aivan sattuma, sillä perjantaina käynnistyvät jääkiekon MM-kisat.

Aamu-tv:ssä vieraillut 17-vuotias Boelius kertoi haluavansa nostaa kappaleella esiin moniarvoisuutta.

– Haluan ravistella stereotypioita. Vaikka poikien väliseen rakkauteen tullaan lätkäkulmalla, näistä asioista ei puhuta tarpeeksi. Esimerkiksi lätkässä homosensuuri on edelleen tosi in.

Boelius myöntää, että jääkiekkokulttuuri on hänelle hieman vieras, vaikka on lapsena ollut usein katsomassa matseja. Siellä hän innostui eniten erätauoista, jolloin jäällä pyöri jäädytyskone sekä sai syödä karkkia ja makkaraa. Nykyisin hän menee matseihin katsomaan pelaajia.

– Jääkiekko ei ole minulle sydämen asia. Nään jääkiekkokulttuurin sen stereotypioiden kautta. Niitä ovat Ferrari, missivaimo ja machomies.

Pokkaa riittää

Tuure Boelius on suosittu YouTube-tähti. Hänen kanavallaan on 140 000 seuraajaa. Hän tuli tunnetuksi viime vuonna, kun hänet valittiin Vuoden homoksi vasta 16-vuotiaana.

Hänen ensimmäinen kappaleensa Eikö sua hävetä julkaistiin elokuussa. Biisi on kerännyt suoratoistopalvelu Spotifyssa yli miljoona kuuntelukertaa.

Boelius sanoo, että hänellä on pokkaa olla oma itsensä, koska hänellä on ollut niin kannustava perhe.

– Vanhemmat ovat aina sanoneet, että ole se, mikä olet. Pokka tehdä tällaisia asioita on varmaan sisään rakennettu juttu. Mä olen ylpeä siitä.

Porista kotoisin oleva Boelius harrasti pienenä balettia, kun monet muut menivät jääkiekkotreeneihin.

– Kyllä mullekin tuli joskus fiilis, että pitäisikö mun vaihtaa nämä kireät trikoot verkkareihin ja mennä laukomaan kiekkoa maaliin.

Tanssi- ja lauluharrastus on kuitenkin poikinut Boeliukselle töitä. Hän on päätynyt esiintymään musikaaleihin kuten Turun kaupunginteatterin Tom of Finland –musiikaaliin. Lauantaina hän lämmittelee Antti Tuiskua tämän areenakiertueella.

Tuure Boelius
Tuure Boelius Ylen aamu-tv:n vieraana 3. toukokuuta. Boelius kertoi siitä, miksi hän haluaa herättää keskustelua ja miltä julkinen palaute tuntuu.

Lätkäbiisistä positiivista palautetta

Lätkäjätkä-Ville-kappale on Tuure Boeliuksen kolmas sinkku. Se on herättänyt paljon tunteita puolesta ja vastaan. Boelius kertoo, että suurin osa palautteesta on ollut positiivista.

– Nuoret ovat sanoneet, että onpa hauska biisi. Monet jääkiekkoa pelaavat nuoret ovat olleet, että onpa hyvä veto. Vähän vanhemmalta väeltä on tullut skeidaa. Olen sensuroinut itseäni vihakommenteilta, sillä olen niin fiiliksissä tästä biisistä.

Boelius sanoo kuulleensa väitteen, ettei jääkiekonpelaajissa ole homoja. Hänen mielestään se on mahdotonta.

– Kun miettii, kuinka paljon tässä maailmassa on lätkänpelaajia. Se on mahdotonta, ettei heistä yksikään ole homoseksuaali. Heitä on varmaan ollut Suomenkin joukkueessa. Ulkoisten paineiden takia on varmaan vaikea olla sellainen kuin on.

Laulaja haluaa kappaleellaan herättää keskustelua ja viedä asioita parempaan suuntaan.

Tuure Boelius kertoo, että hänellä on uralleen suuria unelmia, jotka hän haluaa toteuttaa. Niiden takia hän pitää julkisuudessa olemisesta.

– Fanit ja palaute ovat tärkeitä ja se kaikki, mitä sieltä saa.