Korkein oikeus ei antanut valituslupaa: Yhdyntä 10-vuotiaan kanssa törkeä hyväksikäyttö, mutta ei raiskaus

Kolmen vuoden ehdoton vankeustuomio pysyy voimassa.

seksuaalirikokset
Lakikirjoja.
Yle

Korkein oikeus on hylännyt valituslupahakemuksen, joka koski Pirkanmaalla syksyllä 2016 tapahtunutta 10-vuotiaaseen tyttöön kohdistunutta seksuaalirikosta. Tapaus herätti aikanaan paljon huomiota, koska käräjäoikeus ja hovioikeus eivät antaneet tuomiota törkeästä raiskauksesta.

Valituslupahakemuksessa vaadittiin, että tekoon syyllistynyt mies tuomitaan törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön rinnalla myös törkeästä raiskauksesta ja että miehen rangaistusta ja miehen maksettavaksi tuomittuja korvauksia korotetaan. Korkein oikeus ei myöntänyt asianomistajalle valituslupaa, joten hovioikeuden tuomio jäi pysyväksi.

Pirkanmaan käräjäoikeus ja Turun hovioikeus tuomitsivat miehen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä 3 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Miehen katsottiin olleen sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan lapsen kanssa ja tehneet tälle seksuaalisia tekoja viestittelemällä tämän kanssa seksuaalisista asioista.

Kummatkin oikeusasteet hylkäsivät syytteen törkeästä raiskauksesta. Käräjäoikeuden ja hovioikeuden tuomioiden mukaan asiassa ei ollut näytetty sitä, että sukupuoliyhteys olisi tehty väkivaltaa käyttäen tai että lapsi olisi ollut pelkotilassa tai muussa avuttomassa tilassa.

Uhri oli tekohetkellä 10-vuotias, tekijä hieman yli 20-vuotias. Hyväksikäyttö tapahtui Pirkanmaalla pienellä paikkakunnalla. Tekijä oli tullut Suomeen turvapaikanhakijana.

Oikeusoppineet kummastelivat päätöstä

Käräjäoikeuden ja hovioikeuden ratkaisuista käytiin viime syksynä laajaa keskustelua. Oikeusoppineet kummastelivat päätöstä, jonka mukaan teko ei tapahtunut vastentahtoisesti tai väkivaltaa käyttäen. Esimerkiksi Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) oikeuskäytäntöä pohtivat Turun yliopiston rikosoikeuden professori Jussi Tapani ja Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.

Asiaa ihmetteli myös lastenpsykiatrian professori Tuula Tamminen, joka sanoi Aamulehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että lapsi ei voi millään tavalla tietää, mitä hänelle mahdollisesti tapahtuu tällaisessa tilanteessa.

Yle kysyi marraskuussa eduskunnan lakivaliokunnan jäseniltä, tulisiko rikoslakia muuttaa. Tuolloin esimerkiksi lakivaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen poliisikansanedustaja Kari Tolvanen kannatti tuomioiden pidentämistä. Hänen mielestään muutos pitäisi tehdä rikoslain törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä käsittelevään kohtaan.

– Lainmuutos koventaisi lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalirikosten rangaistuksia kauttaaltaan, mikä on mielestäni täysin perusteltua esimerkiksi lapsen haavoittuvuuden kannalta, vaikka teko ei raiskauksen tunnusmerkistöä täyttäisikään, Tolvanen vastasi Ylelle.

Lue myös: Yhdyntä 10-vuotiaan kanssa – raiskaus vai hyväksikäyttöä? Monet lakivaliokunnan jäsenet koventaisivat tuomioita

Hovioikeus piti ennallaan turvapaikanhakijan tuomion 10-vuotiaan tytön hyväksikäytöstä

Analyysi: Vaatimukset raiskauslainsäädännön muutoksesta kiihtyvät Suomessa