Maailmankuulu Tokion kalatori jyrätään maan tasalle – Saa väistyä olympialaisia varten rakennettavan maantien alta

Kalatorin hävittäminen on herättänyt samaan aikaan sekä ihmetystä että vastustusta. Uusi alue, jolle ruokatori aiotaan marraskuussa siirtää, on pahoin saastunut.

Tsukiji
tokio kalatori
Tokion kuulu tukkutori sulkee pian ovensa. Rakennukset joudutaan purkamaan vuoden 2020 olympialaisten tieltä. Lähistön sushi-ravintolat todennäköisesti säilyvät.Risto Mattila / Yle
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

TokioMaailmankuulu Tokion tukkutori, Tsukijin avaa ovensa todella varhain aamulla.

Jo kello kolmelta torilla alkaa armoton kuhina, kun aiemmin aamuyöstä maihin tuotua kalansaalista aletaan toimittaa eteenpäin.

Tuoretta kalaa ja muuta merenelävää menee aivan kyljessä sijaitsevalle sushiravintola-alueelle, mutta myös kaikkialle Japaniin. Kaikkiaan tarjolla on lähes viittä sataa eri merenelävää.

Tsukiji on toiminut kala- ja vihanneskaupan keskuksena lähes sata vuotta. Mutta siitä on tullut myös maailmankuulu turistinähtävyys. Kävijöitä voi olla jopa yli 40 000 päivässä.

tokio kalatori
Tukkutorin kyljessä sijaitsee vieri vieressä lukuisia pieniä sushiravintoloita, jotka alkavat täyttyä jo aamukuudelta.Risto Mattila / Yle

Moni tokiolainen pitää tukkutorin lopettamista menetyksenä.

– Tori pitäisi kyllä uusia, sillä se on niin vanha. Tsukijia ei voi pelastaa, mutta koska sillä on pitkä historia ja maine, niin lopettaminen tuntuu pahalta, sanoo lähistön sushiravintolakadulla kohtaamamme rouva.

Kalatori on yrittänyt kasvaa Tokion mukana, mutta se on käynyt vuosikymmenten saatossa hyvin ahtaaksi ja jopa vaaralliseksi.

Tsukijin onkin ollut purkutuomion alla jo vuosia. Viimeinen niitti on alueen läpi tuleva vilkas maantie, jota rakennetaan parhaillaan.

tokio kalatori
Tokio valmistautuu kovaa vauhtia olympialaisiin. Tässä valmistuu tie urheilijoiden majapaikasta kisa-areenalle.Risto Mattila / Yle

Sitä pitkin on tarkoitus parin vuoden kuluttua kuljettaa Tokion olympialaisiin osallistuvat urheilijat majapaikoistaan kisa-areenalle.

Monet vastustavat muuttoa, mutta 13 vuotta tukkurina kuivattua kalaa torilla myynyt Yasunari Nabeta pitää muuttoa sitä hyvänä asiana.

– Uskon, että muutto on iso etu. Tsukiji on likainen. Tosin uusi paikka ei vielä ole läpäissyt turvallisuustestejä, joten olen hieman huolissani, hän kertoo.

tokio kalatori
Yasunari Nabeta pitää tukkutorin muuttoa hyvänä asiana. Häntä kuitenkin huolettaa, kuinka uudessa paikassa Toyosussa mahtaa kauppa käydä, kun alueen maaperä on saastunutta, eikä se ole läpäissyt turvallisuustestejä.Risto Mattila / Yle

Uusi tukkutori on tarkoitus avata marraskuussa Toyosun alueelle muutaman kilometrin päähän. Paikan valinta on ollut Tokiossa iso puheenaihe, sillä alueen maaperä on saastunutta. Moni uskollinen Tsukijin kävijä ei välttämättä edes tiedä, missä Toyosu sijaitsee.

tonnikalaa
Tonnikala voi olla arvokasta. Vuoden 2018 avajaishuutokaupassa myytiin 405 kiloa painanut tonnikala noin 276 000 euron hintaan.EPA

– Pidän Tsukijin imagosta, Tsukiji on syvällä sydämissämme. Toyosua emme tunne, missä se edes on, kysyy rouva sushiravintolan edessä.