1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen sisällissota

Paleface kiinnostui Suomen sisällissodasta: Tiesin enemmän Itä-Timorin kansanmurhasta kuin Suomen vuoden 1918 tapahtumista

Rap-artisti Paleface on mukana Ylen uudessa sarjassa Laulu sisällissodasta.

Suomen sisällissota
Paleface
PalefacePetri Lappalainen

Kantaaottavista sanoituksistaan tunnettu rap-artisti Karri "Paleface" Miettinen kertoo kiinnostuneensa Suomen sisällissodasta huomattuaan, ettei tiennyt siitä kovin paljoa.

– Minulla oli sellainen olo, että onkohan minua vähän pidetty pimennossa tämän asian suhteen, Miettinen sanoi Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa tänään torstaina.

Ihmisoikeusaktivismissa 1990-luvulta asti mukana ollut Miettinen kertoo huomanneensa, että tietää enemmän Itä-Timorin kansanmurhasta kuin Suomen vuoden 1918 tapahtumista. Se tuntui oudolta.

– Minulla on pienet lapset. Haluan, että meillä on totuudenmukainen kuva siitä, mistä Suomi on tehty, Miettinen jatkoi.

Miettinen on mukana Ylen kolmiosaisessa uutuussarjassa Laulu sisällissodasta. Sarjassa hän lähtee tutkimaan Suomen sisällissodan syitä ja kerää materiaalia laulua varten.

Sodan keskellä nuoria ihmisiä

Miettinen kertoi hätkähtäneensä eniten sitä, kuinka nuoria sotaan osallistuneet ihmiset olivat.

– Taisteluihin osallistuneiden ihmisten keski-ikä oli alle 30 vuotta. Nuorin teloitettu punakaartilainen oli 14-vuotias. Ne olivat tavattoman nuoria ihmisiä, jotka joutuivat näiden tapahtumien keskelle, Miettinen pohti.

Hätkähdyttävää oli hänen mielestään myös se, kuinka paljon ihmisiä kuoli punavankileireille.

"Kuka tahansa voi olla vihollinen"

Miettinen arveli, että sisällissodan ylilyönnit olivat seurausta siitä, että sodassa ei ollut selkeitä rintamalinjoja eikä ihmisillä ollut asepukuja.

– Kun ei ole selkeitä rintamalinjoja eikä ihmisillä ole asepukuja, joista heidät voisi tunnistaa, niin silloin kuka tahansa voi olla vihollinen. Siitä syntyy mielivalta rintamalinjojen molemmilla puolilla ja ne käsittämättömät ylilyönnit ja valkoinen ja punainen terrori.

Äidin suru nousi jakolinjojen yläpuolelle

Miettisen mielestä Suomessa vuoden 1918 tapahtumien ympärillä vallitsee "voimakas vapaussodan narratiivi".

– Voittajathan aina kirjoittavat sodan historian, hän huomautti Ykkösaamussa.

Miettinen kertoi pyrkineensä laulussa eläytymään molempien sodan osapuolien näkökulmiin, ettei hänen laulunsa asettuisi kenenkään puolelle.

– Laulun ensimmäisessä säkeistössä yritän eläytyä Tamperetta valtaavan valkokaartilaisen näkökulmaan. Ihan yhtä hädässä sekin kundi on ollut siellä, kun on tunkeuduttu vihollisen maaperälle. Toisessa säkeistössä eläydyn punakaartilaispojan rooliin, Miettinen selitti.

Sodan jakolinjojen yläpuolelle hän pyrki nousemaan nostamalla esiin äidin surun.

– Se on sodan mielettömyyden symboli, joka yhdistää kaikkia ihmisiä. Se on kovin hinta, mikä maksetaan, kun menettää omat lapsensa.

Laulu sisällissodasta näytetään Ylen TV 1:ssä keskiviikkoisin 2.–16.5.2018 klo 20–20.30. Kolmiosaisen sarjan voi katsoa myös Yle Areenassa.

Lue myös:

Laulu sisällissodasta – Paleface kerää tarinoita ja antaa äänen menneisyydelle

Lue seuraavaksi