Kaikki konstit käyttöön – Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä laittaa puhelinosakkeetkin myyntiin?

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä etsii keinoja saadakseen rahaa muualtakin kuin kuntien kukkaroista.

Lahti

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on turvautumassa jopa puhelinosakkeidensa kauppaamiseen talouden pönkittämiseksi.

Yhtymä tarvitsee palvelujensa pyörittämiseen täksi vuodeksi runsaat kahdeksan miljoonaa euroa niin sanottua kasvurahaa eli rahoitusta muualta kuin jäsenkuntien maksuosuuksista.

Palvelusetelikokeilusta kasvurahaa on tulossa 2,5 miljoonaa euroa, minkä jälkeen tarve on vielä noin 5,7 miljoonaan euron kasvurahalle.

Puuttuva rahasumma on tarkoitus parsia kasaan muun muassa PHP Holdingin osakkeiden myynnillä. PHP:n osakkeita hyvinvointiyhtymällä on noin 350.

Hallintojohtaja Veli Penttilän mukaan puhelinosakkeista saataisiin merkittävä osuus kasvurahasta, mutta enin osa tulisi kuitenkin Hyvinvointiyhtymän laboratorioliiketoimintojen kauppaamisesta yksityiselle Fimlab Labororatorio Oy:lle.

Suunnitelmissa on kliinisen kemian, kliinisen mikrobiologian ja patologian toimintojen siitäminen Fimlabille, jonka asiakkaaksi ja omistajaksi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tulisi.

Ensi vuoden kasvurahoitus on avoin, koska hyvinvointiyhtymän ja kuntien neuvottelut palvelusopimuksista ovat vasta alkamassa, eivätkä kuntien maksuosuudetkaan ole vielä tiedossa.

Hyvinvointiyhtymän hallitus pohtii kasvurahoitusta ensi viikolla.