Verlan tehdasmuseo oli kylmillään yli 50 vuotta – nyt piipusta tupruaa taas savua

Uusi lämpölaitos tuottaa puupelleteillä lämpöä maailmanperintökohteeseen Kouvolassa.

maailmanperintökohteet
Verlan tehdasmuseon piipusta kohoaa savua, koska uusi lämmitysjärjestelmä on otettu käyttöön
Verlan tehdasmuseon piipusta tupruaa savua ja vesihöyryä, koska uusi lämmitysjärjestelmä on otettu käyttöön.UPM

Verlan puuhiomon ja pahvitehtaan lämmitysjärjestelmä on ollut päällä runsaan viikon Kouvolassa. Uuden lämpölaitoksen pellettikattila on rakennettu 125-vuotiaan kuivaamon kattilahuoneeseen vanhojen lämmitysuunien väliin.

– Yksi ulkomainen turisti tuli eilen jo ihmetellen kysymään, että näkikö hän oikein, kun piipusta tupsahti isompi höyrypilvi, sanoo museonjohtaja Ville Majuri.

Lämmityksestä syntyvät savut ja vesihöyry johdetaan vanhan kuivaamon piipun kautta ulos.

Verlan tehdas lopetti toimintansa 54 vuotta sitten, jolloin puuhiomo ja pahvitehdas muutettiin kylmiksi. Rakennukset ja laitteet museoitiin, ja Verlan tehdasmuseo avattiin vuonna 1972.

– Vesikiertoinen lämmityslaitteisto on laitettu päälle maltillisesti ja haemme vielä oikeita säätöjä. Oli kuitenkin hieno hetki, kun ensimmäiset pelletit alkoivat palaa kattilassa ja höyry tuli piipusta.

Uusi tekniikka hillitysti vanhaan tehtaaseen

Lämmityksen palauttaminen sekä siihen liittyvät muut työt maksavat UPM:lle noin miljoona euroa. Lämpö kuivattaa rakennusten sisäilmaa ja rakenteita. Myös museoidut koneet ja laitteet säilyvät entistä paremmin.

Verlan tehdasmuseon uusi lämmitysjärjestelmä
Kuivaamon vanhan puukattilan viereen on rakennettu uuden lämpölaitoksen kattilalaitteet.UPM

– Lämmitys ja Verlankoskeen pari vuotta sitten tehty suojapato ovat isoja askeleita, että kohde säilyy tuleville sukupolville.

UPM:n omistama ja ylläpitämä Verlan puuhiomo ja pahvitehdas on yksi Suomen seitsemästä maailmanperintökohteesta.

Verla on saanut Museovirastolta myös täksi vuodeksi 95 000 euroa avustusta lämmitysprojektiin sekä muihin korjauksiin. Lämmitysjärjestelmä on suunniteltu yhdessä museoviranomaisen kanssa.

– Piti laittaa 1800-luvun tehtaaseen lämmöt, mutta uusi tekniikka saa erottua vanhoista rakennuksista mahdollisimman vähän.

Museon aukio-olon pidennystä ei vielä suunnitteilla

Verlan tehdasalueella käy vuosittain noin 40 000 vierasta, joista alle puolet tutustuu tehtaaseen opastetulla museokierroksella.

Kaikki koneet ovat edelleen alkuperäisillä paikoillaan, joille ne jäivät viimeisten työntekijöiden lähdettyä tehtaalta.
Kaikki koneet ovat edelleen alkuperäisillä paikoillaan, joille ne jäivät viimeisten työntekijöiden lähdettyä tehtaalta.Yle / Mårten Lampén

Tähän mennessä museo on ollut auki toukokuusta syyskuun loppuun.

– Lämmityksen ansiosta voimme ottaa ryhmiä tutustumaan läpi vuoden. Katsomme nyt kuitenkin rauhassa aukiolon laajentamista, sillä talvella alueen matkailupalvelut, kuten kahvila, eivät ole toiminnassa. Lisäksi teemme yleensä huoltotöitä museokauden päätyttyä, sanoo Verlan museonjohtaja Ville Majuri.