1. yle.fi
  2. Uutiset

Saara Aalto säkenöi kilpailijansa suohon – kimaltavan viisuasun erikoisuutena käsintehty kaulakoru

Monsters-videolla nähty Spine-koru on mukana Lissabonin viisulavalla.

Euroviisut
Saara Aalto
Saara Aalto viisuharjoituksissa Lissabonissa, Portugalissa.Markku Ulander / Lehtikuva

Kun Saara Aalto nousee Lissabonin viisulavalle, nousee miljoonien katsojien eteen myös lahtelaisen kultaseppämestarin taidonnäyte. Eero Hintsasen suunnittelema Spine-koru on olennainen osa Aallon esiintymisasua.

Koru on tuttu Aallon Monsters-kilpailukappaleen videosta, josta artisti on saanut positiivista palautetta.

– Videon koru on tosi spesiaali, ihmiset muistavat sen. Se on erityinen hetki musavideolla. Sen takia haluttiin sitä samaa ideaa ja korua viisuesitykseen, paljastaa Aalto.

Suomen luonto inspiroi suunnittelijaa

Aallon esiintymispuvun ovat suunnitelleet stylisti Vesa Silver ja Ylen puvustaja Elina Lario – puku on toteutettu Ylen puvustossa.

– Asu on musta, siinä on pitkät hihat ja lyhyt hame sekä pitkät saappaat. Se on täynnä Swarovskin kristalleja, kuvailee Aalto.

Puku nähtiin Lissabonin viisulavalla ensimmäisen kerran vappuaaton harjoituksissa.

Korun voi ensinäkemältä mieltää luurangosta irroitetuksi selkärangaksi, mutta suunnittelijan mukaan sen juuret ovat laveammat.

– Sain inspiraation tällaisiin muotoihin jo pikkupoikana, kun liikuin metsässä. Etsin tarkoituksella pitkiä, sujakoita ja aggressiivisia muotoja. Halusin löytää tietyn estetiikan tietyille muodoille, selittää Eero Hintsanen.

Korusuunnittelija.
Eero Hintsanen asuu ja työskentelee Lahdessa, mutta kansainväliset asiakkaat vaativat myös matkustamista.Mikko Tuomikoski / Yle

Aallon yllä Euroviisuissa nähtävä koru on uniikkiteos, joka muodostaa kokonaisuuden asun kanssa.

– Koru tietyllä tavalla kruunaa asun ja se on juuri se, mitä ihmiset asusta muistavat. Korulla on tosi iso rooli. On todella harvinaista, että saa tommosen custom-made korun omaan asuun, kiittelee Saara Aalto.

Kuten Hintsasen aiemmat Spine-korut, on myös tämä koru tehty hopeasta, mutta jättimäisen euroviisulavan vuoksi siitä on tehty näkyvämpi.

– Teemme yleensä mattapintaisia hopeatöitä, mutta tämä on kiillotettu ja vielä päällystetty Swarovski-kristalleilla. Meiltä toivottiin kimallusta, joten lisäsimme sitä potenssiin kymmenen, korumuotoilija naurahtaa.

Koru kestää vaativan koreografian

Saara Aallon lavashown on suunnitellut maailmantähtien koreografina työskenteleva Brian Friedman, johon Aalto tutustui Britannian X-Factorissa. Koreografiaa silmällä pitäen korusta on pitänyt tehdä kevyempi, kuin mitä Eero Hintsanen tavallisesti tekee.

– Se menee kaulan ympäri ja piti miettiä tarkkaan, etteivät ne hopeiset luut törrötä kaulaa vasten, koska joudun lavashowssa menemään pää alaspäin. En halunnut, että koru tukehduttaa minut, tähdentää Aalto.

Hintsanen kehuu Aaltoa ihmiseksi, jonka kanssa on helppo tehdä töitä.

Saara Aalto
Saara Aalto kertoo käyttävänsä siviilissä vähän koruja. Nuorena tiukka pianonsoitonopettaja kielsi häntä käyttämästä sormuksia.Eero Hintsanen

– Työskentely oli helppoa. Käsittelin korua samalla lailla kuin muidenkin asiakkaiden kanssa. Varmistin, että se istuu ja tuntuu hyvältä. Saara on mainio mimmi, joka tekee kovasti töitä. Ihan tavallinen, hauska ihminen, tosin poikkeuksellisen aikaansaava.

– Tämä on ollut siitä kiva projekti, että sain alusta asti aika vapaat kädet toteuttaa itseäni, painottaa Hintsanen.

Hintsanen on tehnyt yhteistyötä Saara Aallon kanssa jo yli vuoden. Yhteys syntyi alunperin vaatesuunnittelija Anne-Mari Pahkalan kautta.

– Aika moni yhteistyökuvio on alkanut siitä, että vaatesuunnittelija, stylisti tai manageri ottaa yhteyttä. Meille on vuosien varrella syntynyt hyviä kontakteja alan ihmisiin, jotka tietävät ja ymmärtävät mitä teemme ja mihin se sopii, kertoo Hintsanen.

Saara Aalto
Andres Putting

Kultaseppämestari on vuosien varrella tehnyt Aallon lisäksi yhteistyötä muun muassa Chisun ja Mikael Gabrielin kanssa. Tilaukset tulevat usein viime tipassa ja töitä joudutaan tekemään kiireisellä aikataululla.

– Tiedämme samoin yhteistyökumppaneistamme sen, että heidän kanssaan asiat toimivat sovitusti. Tällaiset asiat perustuvat edelleen paljon henkilökohtaisiin suhteisiin.

– Tätä ei tehdä shekkivihko edellä, vaan etsitään yhteistyökumppaneita, jotka tekevät omilla aloillaan jotain erikoista ja suhtautuvat työhönsä intohimoisesti, painottaa Hintsanen.

Pariskunta tekee yhdessä töitä

Yhteistyö viisuedustajan kanssa tuo paljon julkisuutta, mutta lahtelainen kultaseppämestari toppuuttelee olalle taputtelijoita.

– Suomessa luullaan usein, että jos saa antaa vaikka haastattelun johonkin kansainväliseen aikakauslehteen, niin jo on jono ovella ja arki mullistuu, mutta eihän se niin mene.

Hintsanen työskentelee Lahdessa vaimonsa, kultaseppämestari Chao-Hsien Kuon kanssa yhteisessä Chao & Eero yrityksessä. Pariskunta on tehnyt jo vuosia työtä kansainvälistymisen eteen.

Koru.
Mikko Tuomikoski / Yle

– Viimeksi kävimme Lontoossa ja kun tätä on tehnyt jo aika kauan, niin iloksemme olemme huomanneet, että uusia, mielenkiintoisia kontakteja tulee koko ajan lisää.

– Onhan se niinkin, että jos joku superjulkkis kantaa näyttävästi jotain korua tai vaatetta, niin se voi luoda vaikka uuden trendin tai jopa tyylisuunnan ja silloin puhutaan elämää mullistavista asioista, myöntää Hintsanen.

Saara Aalto on mukana Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa 8. toukokuuta. Saaran viisutaivalta voit seurata Ylen Euroviisu-sivuilta.

Lue seuraavaksi